An agricol exceptional. Producatorii: Decat sa ieftinim, mai bine exportam
Conditiile meteorologice prielnice si subventiile acordate inaintea campaniei de primavara au asigurat o productie agricola peste media ultimilor cinci ani.media
Romania Libera: Pentru majoritatea culturilor agricole, productia din acest an la hectar va depasi media ultimilor cinci ani, potrivit raportului Mars Bulletin al Joint Research Centre din cadru Comisiei Europene. O crestere importanta se inregistreaza la productia de grau, cu o medie de aproape 3,5 tone la hectar, cu 23,5% mai mult ca anul trecut si cu 34% peste media ultimilor cinci ani. Reprezentantii asociatiilor agricole spun ca pentru acest an, cresterile de productie sunt datorate in special vremii favorabile, insa si acordarea inaintea de termenul limita a subventiilor agricole a avut o contributie importanta. „A fost primul an in care fermierii au primit subventia inainte de campania de primavara, in jurul datei de 1 martie. De obicei, banii veneau in jurul datei de I iunie. Banii primiti mai devreme de agricultori, le-au redus cheltuielile cu 30-40%. In plus, numeroasele proiecte pe agricultura au inceput sa dea rezultate care se vad in capitalizarea fermelor”, ne-a declarat Nicolae Sitaru, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
Adevarul: Romania vinde ieftin si cumpara scump Deficitul comercial (diferenta dintre valoarea importurilor si cea a exporturilor) este in scadere, per ansamblu, dar la alimente si la produse agricole se mentine la cote ridicate. La importurile si exporturile de produse agricole, in 2010 am avut un deficit extern de peste 700 de milioane de euro. Una dintre explicatii vine din diferentele de preturi la aceleasi produse, care in statistici apar ca fiind mai ieftine la export decat la import. Altfel spus, din datele oficiale reiese ca vindem ieftin si cumparam scump.„Explicatia este simpla. Am exportat Tranbanturi si am cumparat Mercedesuri. Cu alte cuvinte, am vandut grau furajer, de proasta calitate, si am cumparat de afara grau de panificatie, evident la un pret mai mare. Conjunctura anului trecut a fost insa mana cereasca. Am reusit sa vindem pe bani frumosi grau de cea mai slaba calitate, in contextul unei cereri mari de furaje pe pietele internationale", a declarat pentru „Adevarul" Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit (ANAMOB).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Evenimentul Zilei: Parazitul care te poate aduce in pragul sinuciderii Toxoplasma gondii este un parazit care se transmite in special de la pisica la om, dar si din carnea cruda si care poate sa se localizeze inclusiv la nivel cerebral. Studii recente il incrimineaza chiar pentru aparitia tumorilor cerebrale la om. Parazitul se descopera de cele mai multe ori accidental iar la om manifestarile lui pot include stari depresive, modificari in comportamentul sexual, gelozie sau tendinte sinucigase. "Exista o asociere intre aceasta infectie si depresie si s-a ridicat posibilitatea ca din cauza infectiei unii oameni s-ar putea sinucide", explica medicul Gabriel Diaconu, psihiatru la clinica "Sapiens Medical Center" din Bucuresti. Intr-o prima faza, principalele simptome ale bolii la om sunt apatie, o oarecare stare de oboseala, iritabilitate, tensiune. "In cazurile mai severe pot aparea tulburari de concentrare si memorie care alterneaza cu accese de furie", mai spune specialistul in psihiatrie Gabriel Diaconu.