Culisele razboiului din Libia. Teroristii, barbarii si "aurul negru"
Zeci de avioane si nave de razboi ale aliatilor, in frunte cu SUA, Franta si Marea Britanie, au inceput sambata un atac furibund asupra fortelor militare pro-guvernamentale libiene, cu scopul declarat de a aplica rezolutia ONU 1973.
Evenimentul Zilei: Atacurile aliatilor reprezinta prima faza a misiunii aliate in Libia, ce vizeaza protejarea populatiei in fata ofensivei trupelor lui Gaddafi, care reusisera in ultimele doua saptamani sa intoarca soarta revoltei, sa zdrobeasca fortele rebele si odata cu ele si pe civili. Lideri militari precum Mullen au mentionat ca scopul interventiei militare este limitat. Scopul larg al misiunii a fost sugerat mai clar insa de un politician - premierul canadian Stephen Harper, care si-a exprimat speranta, potrivit Reuters, ca atacul aliat il va face pe Gaddafi sa piarda controlul asupra tarii. Exista un pericol, in conditiile in care rezolutia nu autorizeaza atacuri terestre iar unii experti se indoiesc de eficienta raidurilor aeriene. Amiralul Michael Mullen a admis ieri ca finalul operatiunii militare este nesigur si ca totul s-ar putea sfarsi intr-un punct mort. Concret, rebelii ar putea controla estul, iar Gaddafi vestul unei tari divizate si instabile.
Romania Libera: Libia: Razboi à la française Razboiul din Libia ar trebui sa fie primul conflict armat de dupa al doilea razboi mondial in care este implicata o coalitie occidentala si care nu este condusa de Statele Unite. In fapt, principala forta politica si diplomatica din spatele proceselor care au dus la operatiunile militare impotriva Libiei lui Gaddafi a fost Franta. Parisul a facut presiuni si lobby in favoarea adoptarii Rezolutiei 1973 care autorizeaza folosirea „tuturor mijloacelor necesare" pentru a opri uciderea civililor in Libia. Washingtonul, care initial s-a aratat sceptic, a acceptat in cele din urma folosirea fortei pentru impunerea unei zone de excludere aeriana. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a fost cel care a anuntat lumii declansarea atacurilor si un avion francez a fost cel care a deschis focul asupra unei tinte libiene. Parisul s-a opus in mod constant ca operatiunile militare sa fie coordonate de NATO, si a dorit sa faca din actiunea anti-Gaddafi o afacere a Uniunii Europene. Faptul ca Germania s-a abtinut in Consiliul de Securitate si ca mai multe tari, printre care si Romania, s-au opus implicarii UE, au zadarnicit intentiile lui Sarkozy.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gandul: Iulian Fota, consilierul lui Basescu pe probleme de aparare: „In acest moment, nu avem cu ce contribui la razboiul din Libia” Cata vreme conflictul armat intre NATO si Libia ramane strict aerian, ca urmare a interdictiei de zbor instituite de Consiliul de Securitate al ONU, militarii romani vor ramane "acasa". "In acest moment, nu avem cu ce contribui la razboiul din Libia", declara, pentru gandul, Iulian Fota, consilierul presedintelui Basescu pe probleme de aparare. Fota spune ca, in functie de evolutia ulterioara a evenimentelor si de deciziile ce se vor lua in forurile NATO, tara noastra si-ar putea aduce contributia logistica, cu mijloace de transport sau asistenta umanitara. "Am putea discuta, de pilda, de un spital de campanie, dar este prematur - ar insemna sa vorbim deja de un razboi terestru si am dubii ca se va ajunge acolo". Fota opineaza ca anihilarea fortelor aeriene controlate de Muammar Gaddafi si a armatelor angajate in lupte impotriva civililor prin bombardamente aeriene va fi suficienta pentru inlaturarea dictatorului, fiindca acesta "nu beneficiaza de sprijin popular". "Oricum, ce se va intampla in continuare, depinde, in buna masura, de reactia lumii arabe", conchide Fota.
Stirile ProTV: Basescu: Nu participam la interventiile din Libia. Avioanele sunt depasite Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, ca Romania este in imposibilitatea de a participa in acest moment la interventiile militare din Libia pentru ca avioanele romanesti "nu fac fata". "Si daca am fi vrut, nu aveam cu ce sa participam la aceasta faza a operatiunilor. Nu aveam pentru ca avioanele noastre nu fac fata. Participarea la astfel de operatiuni suplineste cate sase luni, un an de diplomatie. Daca poti sa contribui militar in astfel de momente, este mai mult decat orice diplomatie, iar efectele se cunosc intotdeauna dupa", a spus presedintele intr-un interviu acordat TVR.