Ce s-a ales de "visul nuclear" al lui Ceausescu

Centrala de la Cernavoda

Dupa o incercare ratata de a construi o centrala nucleara bazata pe tehnologie ruseasca la Strejesti, in Oltenia, fostul dictator a ales, in 1978, tehnologia canadiana CANDU, pentru constructia a cinci reactoare, la Cernavoda.

Evenimentul Zilei: Acordul cu canadienii de la AECL pentru constructia reactoarelor a fost semnat in 1978, an in care si incep lucrarile la cele cinci reactoare. In momentele de dezvoltare maxima, pe santier puteau fi numarati aproape 10.000 de muncitori, intrucat Ceausescu a vrut ca cele cinci reactoare sa fie construite in paralel. Din cauza lipsei banilor, lucrarile sunt stopate in 1982, apoi a intervenit revolutia si abia la finele lui 1996 este pus in functiune primul reactor, din cele cinci cu o putere de cate 700 MW fiecare. Costurile totale au fost uriase, ridicandu-se, potrivit unor estimari, la circa 2 miliarde de dolari. Dupa multe dificultati si amanari, si a doua unitate este pusa in functiune in 2007, cele doua grupuri asigurand acum circa 20% din consumul electric al tarii.

Romania Libera: Parcarile din centrul Capitalei, impartite intre clanuri In centrul orasului si in zonele cu vad, pline de baruri , restaurante sau magazine , exista sute de locuri de parcare care apartin primariei. Bine ar fi ca toti banii stransi de pe urma taxelor achitate de soferii care opresc in aceasta zona sa ajunga in bugetul local. Raportul Politiei Locale arata ca parcagiii sunt constituiti in adevarate caste, care au sub control anumite teritorii. Realitatea este alta. Dupa ora 18.00, in loc de functionari publici, zeci de tineri, unii ce par a fi copii ai strazii, au pus stapanire pe aceste parcari si cer bani soferilor. Nu esti obligat sa ii platesti, dar altfel risti ca la intoarcere sa iti gasesti masina zgariata, un parbriz crapat sau oglinda rupta. „Stau si ne pandesc, iar cand avem treaba, sau nu suntem atenti se napustesc asupra soferilor. Nu avem curajul sa ne luam de ei, oricum nu cred ca am reusi sa-i alungam. Nici autoritatile nu au ce face. Fie le dau amenzi, pe care nu le plateste nimeni, fie le iau banii, asa cum am auzit ca fac jandarmii", spune Maria, o angajata a primariei care rupe tichete in parcarea de la Universitate.

Gandul: SECRETUL VOTULUI SECRET DIN PDL: ce inseamna indicativul „Boc 66” Lupta pentru sefia PDL devine din ce in ce mai dura, taberele lui Emil Boc si Vasile Blaga straduindu-se sa isi pastreze sustinatorii si sa-si atraga cat mai multi electori din teritoriu. Dupa ce si-au testat influenta prin strangerea semnaturilor de sustinere din partea liderilor de filiale, cei doi candidati si-au refacut calculele odata cu stabilirea numarului de delegati care vor vota la congresul din mai. La prima strigare, Emil Boc este cel care a preluat avantajul, avand in spate atat majoritatea optiunilor venite din partea electorilor de drept (parlamentarii, liderii de filiale si membrii Biroului Permanent), cat si sprijinul unei mari parti a electorilor alesi din randul organizatiilor judetene. Joi seara, dupa stabilirea numarului de delegati care vor reveni filialelor, sustinatorii lui Boc au facut simulari pana la nivelul persoanelor care vor participa la Conventia Nationala. Concluzia "contabililor" lui Boc: premierul are sanse sa castige alegerile impotriva lui Blaga. "In acest moment Boc are 60%. Pana saptamana viitoare va avea 66%", a precizat pentru gandul unul dintre liderii democrat-liberali apropiati premierului.

Adevarul: Importam mancare de 3,5 miliarde de euro Avem un potential agricol atat de ridicat, incat am putea hrani 80 de milioane de oameni? Si ce daca?! Un sfert din pamantul cultivabil nu este lucrat, iar majoritatea tarlalelor fac obiectul unei agriculturi arhaice si meteodependente. Numai asa se explica de ce romanii au ajuns sa importe mancare in proportii care ar trebui sa ingrijoreze autoritatile. Desigur, orice stat are importuri alimentare inevitabile, dar in cazul Romaniei este vorba despre 3,1-3,7 miliarde de euro pe an, adica mai mult de 2,5% din Produsul Intern Brut. Pentru comparatie, Bulgaria are importuri alimentare de 1,4 miliarde de euro pe an, iar Ungaria - de 1,6 miliarde de euro pe an. Raportat la numarul de locuitori, stam mai bine doar in comparatie cu Bulgaria, care are importuri alimentare de 197 euro/cap de locuitor, in timp ce noi avem 162 euro/cap, iar Ungaria - 159 euro/cap.

Citește și
Centrala de la Cernavoda
Cele mai mari pericole nucleare din lume: Cernavoda pe locul 3
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Ziarul Financiar: Intai criza, apoi revoltele africane, dezastrul din Japonia si acum razboiul din Libia Impactul conflictului asupra pretu­lui petrolului si implicit asupra economiei romanesti "va fi de durata, doar in situatia in care conflictul va fi unul de du­rata", spune analistul economic Liviu Voinea. Pretul petrolului nu a fost afectat inca de atacurile coalitiei internationale asupra Libiei pentru ca bombardamentele au debutat in week-end, dar acesta a crescut cu peste 10% in ultimele trei luni, pe fondul revoltelor populare din nordul Africii si Orient. Vineri petrolul Brent se tranzactiona la Londra la un pret de 113 dolari pe baril. "In ceea ce priveste Romania, problemele sunt altele: avem creante de recuperat de la Libia, iar in cazul in care se schimba regimul, in recuperarea crean­telor vor avea prioritate, cu siguranta, tarile care au participat activ din punct de vedere militar. La fel si in ceea ce priveste castigarea de contracte in regiune", mai spune Voinea. Romania are de recuperat de la Libia 47,4 mil. euro.

Jurnalul: Diagnostic mortal, dintr-o eroare Cand a aflat ca sufera de o boala incurabila, Robert si-a cumparat loc de veci si s-a gandit la sinucidere. Un medic de la o clinica privata din Romania i-a pus diagnosticul fatal de atrofie cerebrala si i-a mai dat maximum doi ani de trait. Pentru ultimele luni de viata, doctorul i-a prezis omului activ de 43 de ani, care a pus pe picioare o afacere de succes, ca va suferi de dementa si va ajunge o leguma. Dupa o luna, barbatul a repetat analizele in Germania si a aflat ca n-are nimic la creier. O femeie de 50 de ani din Bucuresti a fost operata de cancer ovarian, iar, la putin timp dupa interventie, a aflat ca, de fapt, era perfect sanatoasa. Medicii de la un spital de stat au decis s-o opereze fara sa-i repete analizele pe care le facuse in alta unitate. Diagnosticele puse dupa ureche arunca in disperare si nenorocesc romani in fiecare zi. Colegiul Medicilor admite erorile ca parte inevitabila a pasilor catre progres si, de aceea, nu da sanctiuni mari doctorilor care gresesc. Pacientii cer rareori dreptate in instanta, pentru ca procesele dureaza mult si costa. Iar daca prejudiciile sunt de natura morala, instantele nu sunt impresionate. Multi dintre cei diagnosticati gresit sunt atat de fericiti ca diagnosticele fatale nu se confirma, incat prefera sa dea uitarii calvarul perioadei in care, desi sanatosi tun, niste medici le-au spus ca sunt pe moarte.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Culisele razboiului din Libia. Teroristii, barbarii si
Culisele razboiului din Libia. Teroristii, barbarii si "aurul negru"

Zeci de avioane si nave de razboi ale aliatilor, in frunte cu SUA, Franta si Marea Britanie, au inceput sambata un atac furibund asupra fortelor militare pro-guvernamentale libiene, cu scopul declarat de a aplica rezolutia ONU 1973.

Cele mai mari pericole nucleare din lume: Cernavoda pe locul 3
Cele mai mari pericole nucleare din lume: Cernavoda pe locul 3

Dezastrul de la Fukushima a readus in lumina dezbaterile privind siguranta centralelor nucleare. O mare parte dintre problemele care au loc acum in Japonia se datoreaza arhitecturii invechite a centralei.

Oficiali CE: “Criza nucleara din Japonia este acum in mainile Domnului”
Oficiali CE: “Criza nucleara din Japonia este acum in mainile Domnului”

Angela Merkel si Dmitri Medvedev au descris pentru prima data, in termeni dramatici situatia de la centrala atomica Fukushima, dupa ce comunitatea internationala a fost retinuta in evaluarea dimensiunile tragediei nucleare.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.