Cele mai mari pericole nucleare din lume: Cernavoda pe locul 3

Centrala de la Cernavoda

Dezastrul de la Fukushima a readus in lumina dezbaterile privind siguranta centralelor nucleare. O mare parte dintre problemele care au loc acum in Japonia se datoreaza arhitecturii invechite a centralei.

Ziarul Financiar: Centrala nucleara de la Cernavoda este singura centrala nucleara a Romaniei, fiind construita incepand cu 1980 si data in folosinta in 1996. In prezent, la Cernavoda functioneaza doua reactoare, care acopera o cincime din consumul intern de energie electrica a Romaniei. Totusi, reactoarele au intampinat in mai multe randuri probleme de-a lungul timpului. In urma cu doua luni unul dintre reactoare a fost oprit pentru verificari, iar acum un an, al doilea reactor a fost oprit pentru o scurta perioada de timp dupa ce au fost descoperite unele probleme de natura electrica. Romania nu este la fel de activa din punctul de vedere seismic precum Japonia, dar in zona au avut loc cutremure in ultima perioada. Cel mai puternic din ultima perioada a fost cel cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter din 1977 produs in zona Vrancea, care a provocat moartea a mai mult de 1.000 de persoane din Romania si Bulgaria.

Gandul: PROIECTUL-GIGANT AL AUTOSTRAZII INELARE DIN JURUL MARII NEGRE: cu ce "bucata" se va prezenta Romania Baconschi a participat la o dezbatere pe tema OCEMN - organizatie a carei presedintie este asigurata de Romania - unde a fost intrebat de un diplomat coreean in ce stadiu se afla partea romana cu lucrarile la portiunea sa din proiectul OCEMN de construire a unei autostrazi care sa faca legatura intre porturile de la Marea Neagra. Anterior, referindu-se la autostrada inelara, Baconschi a spus ca realizarea sau nerealizarea acestui proiect va da masura eficientei OCEMN. "Ar trebui sa intram, dupa 20 de ani, in alti 20 de ani in care nivelul de ambitie al organizatiei sa creasca. Si avem din acest punct de vedere un prim proiect care este inelul de autostrada care o sa lege toate porturile de la Marea Neagra. Si mi se pare ca realizarea sau nerealizarea acestui proiect va da si masura eficacitatii politice a OCEMN"», a spus Baconschi.

Romania Libera: O masa, doua banci, doua cosuri, toate de plastic: 1.200 euro Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va inlocui clasicul si ieftinul mobilier din beton din parcarile de pe marginea drumurilor nationale cu seturi formate din o masa, doua banci si doua cosuri de gunoi facute din plastic reciclat si reciclabil. Achizitia mobilierului, despre care oficialii CNADNR sustin ca l-au ales deoarece ar fi indestructibil, nu este ieftina. Pentru 127 de seturi de mobilier, compania de stat va plati nu mai putin de 527.000 lei fara TVA, adica 125.000 euro, sau 1.220 de euro pe set, daca socotim si TVA. Din magazinele de mobila cu acesti bani se poate cumpara o sufragerie din lemn masiv. Firme din Romania vand in prezent seturi similare de mobilier stradal, din lemn masiv, cu picioare turnate in fonta, la preturi de pana la 2.000 de lei, TVA inclus.

Evenimentul Zilei: Cum isi justifica Necolaiciuc averea: "Am economisit din diurne" Fostul sef al CFR, judecat in Statele Unite in vederea extradarii in Romania, este acuzat de procurorul american ca nu poate justifica achizitia a trei apartamente in Miami, in valoare de 1 milion de dolari. Necolaiciuc a ripostat prin economiile facute ca slujbas la stat in Romania. Surprins de procurorul american cu trei apartamente cumparate intr-un complex rezidential din Florida, Mihai Necolaiciuc, fostul director CFR, a gasit justificari surprinzatoare: a facut economii din diurnele de deplasare si din indemnizatiile primate ca membru al mai multor Consilii de Administratie. E un bun studiu de caz pentru analiza generala a coruptiei din Romania, unde din cand in cand apar din neant averi nejustificate.

Citește și
Preziceri Vanga
"Este abia inceputul!" Baba Vanga a prezis dezastrul din Japonia
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Adevarul: Scandinavia, povestea de succes a Europei Cresterea economica medie a statelor din Uniunea Europeana in 2010 a fost de 1,8%. Criza datoriilor suverane, fragilitatea sistemelor bancare si ratele uriase ale somajului au determinat un avans „anemic" si in zona euro (1,7%). Cresterea s-a datorat insa in mare masura Germaniei, numita de analisti „Supermanul Europei". In celelalte state europene, masurile de austeritate precum scaderea salariilor, inghetarea pensiilor si majorarea impozitelor scoteau oamenii in strada. Putin mai la nord, locuitorii tarilor scandinave au scapat de astfel de probleme. Nivelul lor de trai nu a cunoscut modificari majore.

Jurnalul NationalDupa ce l-au nenorocit in spital, nu-i dau voie sa se trateze afara Andrei Badarau, un copil de 11 ani din satul Manzatesti (Iasi), a ajuns invalid pentru ca un medic i-a tratat incorect o banala ruptura de femur, acum sase ani. Degeaba au incercat parintii copilului sa-si caute dreptatea in justitie: in dosarul 1412/P/2010, Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi a dispus, in luna octombrie a anului trecut, "neinceperea urmaririi penale". Cum altfel, cand Colegiul Medicilor nu recunoaste culpa doctorilor? Resemnata, familia lui Andrei nu mai doreste decat sa-i redea copilului sanatatea. Acest lucru e posibil doar printr-o interventie facuta la o clinica din Bologna. Din pacate, familia a pierdut deja o prima programare facuta acolo. Nu a reusit sa obtina nici aprobarile si nici banii necesari efectuarii interventiei cu aparatura de ultima generatie. Cheltuielile s-ar situa undeva in jurul sumei de 30.000 de euro.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Oficiali CE: “Criza nucleara din Japonia este acum in mainile Domnului”
Oficiali CE: “Criza nucleara din Japonia este acum in mainile Domnului”

Angela Merkel si Dmitri Medvedev au descris pentru prima data, in termeni dramatici situatia de la centrala atomica Fukushima, dupa ce comunitatea internationala a fost retinuta in evaluarea dimensiunile tragediei nucleare.

"Este abia inceputul!" Baba Vanga a prezis dezastrul din Japonia

Vangelia Pandeva s-a nascut pe 31 ianuarie 1911 si a trait in Bulgaria, pana cand a murit in 1996. La varsta de 12 ani a orbit, dupa ce a fost luata pe sus de o tornada, iar patru ani mai tarziu a inceput sa faca preziceri care au uimit o lume intreaga.

JAPONIA, FARA SECRETE: Slabiciunile unei mari puteri nucleare
JAPONIA, FARA SECRETE: Slabiciunile unei mari puteri nucleare

Primele avertismente cu privire la siguranta reactoarelor atomice nipone au fost lansate in timpul unei reuniuni a statelor G8. O telegrama expediata Departamentului de Stat de Ambasada SUA a sintetizat aceste preocupari.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.