Muncitorii calificati au ajuns mai greu de gasit ca inginerii
Inginerii au fost depasiti de tehnicieni anul acesta in topul celor mai cautate calificari, arata doua studii independente publicate ieri.
Romania Libera: Personalul calificat este „vanat” de angajatori, insa acestia pun conditii legate de experienta si „talent”. Mai mult de jumatate dintre angajatori romani (53%) reclama diverse dificultati cand incearca sa gaseasca candidati pentru posturile vacante, lipsa de experienta a angajatilor fiind una din cauze, potrivit studiului anual Manpower privind deficitul de talente. Cel mai greu de gasit sunt muncitorii calificati, inginerii si managerii.„In comparatie cu rezultatele studiului din 2010, in clasamentul cu pozitiile cel mai greu de acoperit, pozitia «ingineri» a coborat de pe primul pe al doilea loc, in timp ce muncitorii calificati au urcat pe primul loc in topul pe Romania. Spre deosebire de rezultatele de anul trecut, managerii/functiile de conducere au fost mentionate de mai multi angajatori, urcand pe locul trei fata de pozitia a cincea ocupata cu un an inainte", se mentioneaza in studiul Manpower.
Jurnalul National: Femeile muncesc mai mult decat barbatii Piata fortei de munca din Romania se confrunta cu discriminare de sex, varsta, rasa si handicap, desi lupta impotriva discriminarii se duce „crancen” pe hartiile oficiale, de cele mai multe ori implicand si costuri pe masura. Ultimul studiu realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale „Avangarde” pentru Uniunea Nationala a Tuturor Studentilor din Romania (UNSR), in cadrul unui proiect cofinantat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU)2007-2013, Axa Prioritara 6, arata ca romanii cunosc fenomenul si nu au prea mare incredere in vreo schimbare imediata a situatiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gandul: Perioada inscrierilor pentru joburi sezoniere peste granita se apropie de sfarsit. Cate locuri mai sunt disponibile, in ce domenii si ce salarii se ofera Romanii care vor sa lucreze in strainatate in perioada verii trebuie sa se grabeasca daca vor sa mai prinda un loc liber. In acest moment, mai sunt disponibile in jur de 8.500 de joburi sezoniere, cu 33% mai putine fata de inceputul lunii mai, potrivit Tjobs.ro, site de recrutare pentru forta de munca in strainatate. De exemplu, in domeniul turismului, angajatorii din strainatate au peste 4.100 de posturi pentru romani, la care se adauga aproximativ 1.200, in restaurante, si in jur de 900, pe vasele de croaziera. Si in agricultura sunt libere peste 900 de joburi pentru muncitorii din Romania. Cat despre salarii, cel mai putin se ofera in agricultura si silvicultura - aproximativ 600-800 de euro pe luna. Industria turismului este cea in care se poate castiga cel mai bine. Cu tot cu bacsisuri, un angajat bun poate ajunge la 2.000 de euro pe luna, au explicat pentru gandul reprezentantii site-ului.