De vanzare. Cat costa Romania? 21 de miliarde de euro
Asta daca ar fi sa fie vandut tot terenul agricol din tara noastra. In Romania, pretul oferit pentru un hectar de teren agricol este mic in comparatie cu cel din alte state europene, dar acceptabil daca il raportam la realitatea economica autohtona.
Romania Libera: Daca, prin absurd, toate terenurile agricole ar fi de vanzare, un investitor de aici sau din strainatate ar putea cumpara Romania la un pret foarte bun. Potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara, in Romania exista 8,4 milioane hectare de teren arabil. Desigur, nu peste tot terenul este la fel de bun, fapt care i-a determinat pe specialisti sa faca o clasificare a acestuia. Dar daca am presupune ca tot terenul ar fi de calitatea I (cea mai buna), iar un hectar s-ar vinde la un pret mediu de 2.500 de euro, pentru a cumpara toata Romania agricola cineva ar trebui sa plateasca doar 21 miliarde euro. Si-ar permite o asemenea investitie oricare dintre cei mai bogati zece oameni din lume: afaceristul mexican Carlos Slim (avere estimata la 74 miliarde dolari), Bill Gates (56 miliarde), Warren Buffett (50), Lakshmi Mittal (31).
Adevarul: Cine a castigat si cine a pierdut din criza Potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica si Studii Economice (Insee), in 2009, numarul persoanelor sarace din Franta se apropia de 8,2 milioane, adica 13,5% din totalul populatiei. In aceasta categorie sunt inclusi francezii care traiesc cu mai putin de 950 de euro pe luna. Din cei 8,2 milioane, circa 4,5 milioane au venituri mai mici de 773 de euro. Scaderea nivelului de trai este o consecinta a crizei. Inainte de declansarea acesteia, intre 2005 si 2008 nivelul de trai in Franta s-a ameliorat usor, cu 2%. Studiul publicat ieri arata ca, in timp ce aproape toate categoriile socio-profesionale au fost afectate, cei mai loviti au fost cei cu venituri mici. Iar situatia lor ar fi putut fi si mai tragica, daca guvernul nu ar fi luat masuri sociale si fiscale pentru a-i ajuta pe cei cu venituri mici.
Capital: China și America, deja in razboi: cel al declarațiilor Razboiul declarațiilor a inceput sa fie mai evident la inceputul acestei veri, cand toata lumea se intreba daca America va intra in faliment. O agenție de rating financiar din China a exprimat temerile țarii privind datoria americanilor, aratand ca Statele Unite au intrat deja in incapacitate de plata. "In opinia noastra, Statele Unite ale Americii au intrat deja in faliment", spunea Guan Jianzhong, președinte al Dagong Global Credit Rating Co. Ltd., singura agenție de rating financiar din China. Directorul departamentului de analiza de la Banca Centrala a Chinei, Zhang Jianhua, a apreciat ca ingrijorarile referitoare la capacitatea guvernului american de a-si rambursa datoriile ar putea conduce la cresterea randamentelor pentru bondurile americane si ar conduce la volatilitatea preturilor pentru obligatiunile SUA.