De ce s-au anulat in Romania licitatii de 2,72 mld euro intr-un singur an

Justitie

In Romania, institutiile statului despre care s-a dovedit ca au incercat sa deruleze licitatii ilegale, in care nu s-a respectat legea, se apara spunand ca nu au gresit cu nimic, "problema adevarata" fiind, in opinia acestora, legea interpretabila.

Gandul: Indiferent ca a fost vorba despre anularea unei licitatii de 100 sau de 25 de milioane de euro, conducerea institutiilor respective nu a acordat aproape niciun fel de sanctiuni administrative. Institutiile statului, fie ca este vorba despre primarii, compania de drumuri nationale sau de firme de utilitati care apartin primariilor, gresesc licitatii de sute de milioane de euro fara insa ca vreun angajat sa fie sever sanctionat. Anul trecut, in Romania au fost anulate de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) 603 licitatii si alte proceduri de atribuire a contractelor in valoare totala de 2,72 miliarde de euro . Anularea unei licitatii, in urma contestatiilor depuse, are loc doar atunci cand institutiile abilitate ajung la concluzia ca autoritatea contractanta nu a respectat legea in ceea ce priveste cheltuirea banului public. "Masura anularii trebuie privita ca una prin care se previne cheltuirea banului public prin contracte ce au la baza incalcarea unor prevederi ale legislatiei in domeniul achizitiilor publice", a explicat pentru gandul Cristina Traila, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).

Romania Libera: Cum va scapa statul de pierderi Fondul Monetar International incearca sa forteze privatizarea. Companiile de stat au devenit principala miza a discutiilor cu FMI, dupa ce restul angajamentelor guvernamentale au fost in buna parte indeplinite. Cele 18 companii monitorizate de FMI au datorii curente totale de peste patru miliarde de euro si se asteapta la pierderi de cel putin un miliard de euro anul acesta. Mai mult, cateva companii au fost introduse sau reintroduse pe lista abia luna trecuta, cele mai importante nume fiind Posta Romana, Tarom, Oltchim, SNLO sau Turceni. Termoelectrica, Metrorex, SNLO si CFR-urile se aflau deja pe lista. Statul are insa probleme si cu companiile profitabile: de exemplu, la Hidroelectrica profitul este minuscul fata de potential. Potrivit SAR, cel putin 200 milioane de euro pe an sunt pierdute ca urmare a contractelor cu baietii destepti. Solutiile FMI au fost, la fiecare vizita, rentabilizarea, privatizarea sau inchiderea. Insa prima varianta nu s-a materializat, ba mai mult, lucrurile s-au agravat, motiv pentru care FMI grabeste acum privatizarile, iar pentru intervalul ramas impune angajarea unor manageri independenti, chiar straini.

Evenimentul Zilei: FMI: Aduceti acasa romanii harnici din strainatate Romania lasa in spate doi ani de criza in care a facut o serie de reforme care au modificat o mare parte din imaginea tarii in afara. Deficitul bugetar a scazut datorita evolutiei mai bune a exporturilor fata de importuri. Totodata, daca inainte de a intra in acordul cu Fondul Monetar International (FMI) in primavara lui 2009, leul suferise o cadere abrupta, ulterior cursul a inceput sa se stabilizeze pentru ca in 2011 leul chiar sa se intareasca usor, a spus Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania. Dar cum putem asigura si o crestere economica durabila? Standardul de viata al romanilor trebuie sa convearga spre cel al celorlalti europeni. Cum putem aduce mai multi bani in economie? In primul rand, producand mai mult, crescand numarul de angajati, mai ales din cei productivi. Franks a atras atentia ca exista o multime de romani care muncesc in afara si au rezultate foarte bune, care ar putea fi atrasi sa munceasca in tara.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
250.000 de euro pentru ascunderea unei crime
250.000 de euro pentru ascunderea unei crime

Marin Balasa risca ani grei de puscarie, dupa ce a comandat o crima si a incercat sa cumpere tacerea autorilor cu 250.000 de euro. Cate 50.000 de euro le-a oferit bogatasul din Glina criminalilor care l-au omorat in bataie un traficant de droguri.

FMI propune: Directori straini in companiile de stat?
FMI propune: Directori straini in companiile de stat?

Dupa 20 de ani in care directorii numiti pe criterii politice sau de-a dreptul corupti au dus in pragul falimentului majoritatea companiilor de stat, FMI cere ca selectia sa fie facuta transparent, cu ajutorul unor companii de recrutare.

La ce s-a angajat Guvernul pentru urmatorii 2 ani
La ce s-a angajat Guvernul pentru urmatorii 2 ani

Autoritatile romane si FMI au convenit termenii scrisorii de intentie la noul acord de tip preventiv care se va derula in perioada 2011-2013. Guvernul si delegatia FMI au ajuns la un acord privind actiunile asumate de Romania prin scrisoarea de intentie.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.