FMI propune: Directori straini in companiile de stat?
Dupa 20 de ani in care directorii numiti pe criterii politice sau de-a dreptul corupti au dus in pragul falimentului majoritatea companiilor de stat, FMI cere ca selectia sa fie facuta transparent, cu ajutorul unor companii de recrutare.
Romania Libera: Ei trebuie sa vina din mediul privat si „nu conteaza" daca sunt romani sau straini. Vor putea ei sa schimbe ceva? Consultantii in management si resurse umane consultati de Romania libera spun ca ei trebuie sa fie bine-platiti, lasati sa-si aduca propria echipa si, cel mai important, sa aiba nervii tari. Bogdan Belciu, partener in cadrul Departamentului de Consultanta pentru afaceri al PwC Romania ne-a declarat ca recrutarea managerilor pentru companiile de stat nu implica dificultati deosebite pentru firmele specializate. „Astfel de manageri nu sunt neaparat dificil de gasit, resurse exista si in Romania, si in alte tari. In schimb, un astfel de manager va trebui sa cunoasca realitatile din Romania si sa aiba in vedere reactiile care vor aparea din toate mediile. Importanta va fi oferta, dar si conditiile de lucru. Acesta ar trebui sa aiba posibilitatea sa-si selecteze echipa de lucru. Nu este o practica frecventa nici in tarile din jur numirea unui manager selectat la nivel international", a men-tionat Bogdan Belciu.
Gandul: Romania - ajunsa din urma de o paguba de 1,5 miliarde de euro. Vezi ce a platit si nu poate deconta Romania ar putea returna pana la 1,5 miliarde de euro din fondurile europene de preaderare daca nu finalizeaza proiectele respective pana la sfarsitul anului. Declaratia a fost facuta luni de Jeffrey Franks, seful misiunii FMI la Bucuresti, la prezentarea rezultatelor primei evaluari a noului acordului preventiv. "Guvernul realizeaza progrese in absorbtia fondurilor europene, dar aceste progrese sunt insuficiente si eforturile in acest sens trebuie dublate (...) Romania risca sa fie obligata sa returneze pana la 1,5 miliarde euro, sume deja platite, daca aceste proiecte nu sunt finalizate pana la sfarsitul acestui an", a spus Franks. Toate acestea sunt proiecte europene finantate in cadrul programelor PHARE, ISPA si SAPARD, derulate inainte de 2007 si gestionate de mai multe ministere, printre care Transporturile, Dezvoltarea si Mediul. "Sumele sunt insa mult mai mici decat a anuntat oficialul FMI. Este dificil de precizat cu exactitate, fiind vorba de mai multe autoritati contractante", au declarat pentru gandul surse oficiale apropiate discutiilor dintre FMI si Guvern.
Evenimentul Zilei: De ce il sustine Basescu pe Boc la sefia PDL: "Este un partener loial" Presedintele Traian Basescu a explicat, in aceasta seara, intr-un interviu la televiziunea publica, de ce l-a taxat pe PDL-istul Vasile Blaga, spunand ca partidul nu are nevoie de un caporal. Seful statului a marturisit de asemenea si de ce il sustine pe Emil Boc pentru un nou mandat la sefia partidului: este loial. "Am taxat o atitudine care se crease in interiorul PDL. Ca, uite, nu pe tine te sustine, pe mine, pentru ca a propus cresterea numarului de delegati. Mi s-a parut ca se face un joc pe spatele meu", a spus Traian Basescu, la TVR, dupa ce acum aproape o luna se arata nemultumit ca Vasile Blaga a facut publica o intalnire pe care a avut-o cu el si cu Emil Boc, legat de cresterea de la 1.400 la 4.800 a numarului de delegati la congresul PDL. Declaratiile lui Vasile Blaga, si el candidat la functia de presedinte al PDL, l-au determinat pe Basescu sa afirme ca partidul nu trebuie condus de un caporal, ci de un presedinte.