Oficiali CE: “Criza nucleara din Japonia este acum in mainile Domnului”
Angela Merkel si Dmitri Medvedev au descris pentru prima data, in termeni dramatici situatia de la centrala atomica Fukushima, dupa ce comunitatea internationala a fost retinuta in evaluarea dimensiunile tragediei nucleare.
Evenimentul Zilei: Este un accident de "proportii cu adevarat apocaliptice", a avertizat Merkel intr-un discurs in Camera inferioara a parlamentului german, in timp ce liderul de la Kremlin a vorbit despre "o catastrofa" si "un dezastru national colosal". Situatia de la centrala nucleara Fukushima evolueaza dupa un scenariu dramatic, iar consecintele sunt imprevizibile, a mai spus seful executivului de la Berlin in fata deputatilor germani. Merkel a subliniat in discursul sau ca Germania nu isi va inchide toate cele 17 reactoare nucleare ca urmare a crizei din Japonia, ci doar sapte, cele construite inainte de 1980. Cu o seara inainte, comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, descria mult mai sumbru situatia de la complexul de la nord de Tokio. "Practic, totul a scapat de sub control si nu exclud ceea ce este mai rau in orele si zilele urmatoare. Vorbim despre o apocalipsa si cred ca acest cuvant este foarte potrivit pentru aceasta situatie", a avertizat comisarul german, miercuri, in fata Comisiei de mediu din Parlamentul European.
Romania Libera: Roman din Japonia: De ce nu vrea sa plece de aici La 27 de ani, George Ianus este cercetator si doctorand in cadrul Universitatii din Tokyo si face parte din echipa care lucreaza la proiectarea viitorului avion hipersonic al Japoniei pentru zboruri comerciale. Tanarul spune ca nu are de gand sa plece din Japonia in aceste momente grele, chiar daca multi dintre colegii sai au facut-o. „Profesorii de aici mi-au oferit o sansa extraordinara de a-mi realiza educatia la standarde inalte. Asa ca vreau sa fac tot ce pot sa ii ajut la randul meu", spune tanarul.
Gandul: Incercari disperate de a scapa lumea de un nor radioactiv ridicat de la Fukushima De o saptamana incoace, in lumea intreaga, se fac comparatii cu dezastrul de la Cernobal (aprilie 1986), expertii rusi cred ca nu se poate stabili o echivalenta intre cele doua evenimente. Atunci, un reactor a explodat, pe cand acum, "cel mai rau scenariu" ar fi topirea combustibilului nuclear din toate cele patru reactoare avariate, considera Sergei Kiriyenko, seful Rosatom - Agentia nucleara a Federatiei Ruse. Chiar si in acest caz, nu ar exista o explozie, asadar radiatiile emise nu vor fi atat de puternice, estimeaza Kiriyenko. Previziunea optimista a fost facuta fara acces la fata locului, dupa ce Japonia a respins oferta ca o echipa formata din 15 experti rusi - dintre care doi direct implicati in operatiunile de salvare de la Cernobal - sa vina la Fukushima. Mai mult, opinia rusilor a fost exprimata in conditiile in care tehnologia centralelor nucleare din cele doua tari (sovietica, respectiv americana) difera.