Cosmarul soferilor. Barilul romanesc e extras cu 16 dolari si se da cu 90

benzina

Scumpirea cu 20% a benzinei a adus un plus de doar 4% la profitul operational net al Petrom. Insa aprecierea dolarului a umflat atat de mult ratele bancare si asigurarile impotriva fluctuatiilor de pret incat compania raporteaza pierdere financiara.

Romania Libera: Pe partea financiara, in primul trimestru din acest an compania a consemnat un rezultat negativ de 181 milioane lei, fata de un profit de 14 milioane lei in primele trei luni ale anului trecut, din cauza pierderilor din diferentele de curs de schimb, ca urmare a aprecierii leului in raport cu dolarul. Petrom incheie contracte de asigurare impotriva fluctuatiilor de pret (hedging), care in trecut i-au adus profit, dar de data aceasta au provocat pierdere. In perioada analizata, pretul mediu al titeiului Ural a atins nivelul de 102,67 dolari/baril, cu 36% peste cotatia din primele trei luni din 2010. Pretul mediu realizat la titei de Petrom la nivel de grup a crescut cu numai 29%, la 90,14 dolari/barili, reflectand efectul negativ al instrumentelor de acoperire a riscurilor. Incasarile Petrom au fost cat o sesime din cele ale OMV, iar profitul - echivalentul doua cincimi. Totusi, doar jumatate din profit se cuvine OMV, restul fiind aferent participatiilor minoritare detinute de statul roman, Fondul Proprietatea si investitorii de pe bursa.

Gandul: In Palatul Victoria ploua, functionarii de la ultimul etaj lucreaza la computere acoperite cu celofan Ploile recente au inundat mai multe birouri de la ultimul etaj al Palatului Victoria, apa de ploie infiltrandu-se prin acoperisul cladirii, aflata in renovare, si afectand activitatea functionarilor guvernamentali care ocupa aceste spatii, au declarat agentiei Mediafax surse din incinta palatului. Sediul Guvernului se afla in proces de consolidare si renovare, iar constructorii au decopertat mai multe parti din acoperisul cladirii, care nu a fost inca renovat si izolat. "Constructorii au decopertat o parte din acoperis, iar apa de ploaie s-a infiltrat si a patruns chiar in birouri ocupate de functionari", au aratat sursele citate. Potrivit acestora, in cladire nu exista birouri libere pentru mutarea acestor functionari, care trebuie sa lucreze in spatii in care apa se infiltreaza sau chiar picura din tavan. "Functionarii guvernamentali trebuie sa acopere adesea computerele cu foi de celofan, pentru a nu fi afectate de ploile torentiale", au mai aratat sursele citate.

Evenimentul Zilei: Maine aflam ca am scapat de recesiune. Ce facem cu criza? Prognozele de crestere ale economistilor locali, dar si ale autoritatilor indica o crestere de 0,3% sau chiar peste 1% a economie, in primul trimestru fata de ultimele trei luni din 2010. Cererea venita din exterior a fost motorul cresterii economice in primul trimestru, turand motoarele exporturilor, spun analistii. "Exportul, investitiile si refacerea lenta a consumului populatiei au fost motoarele cresterii. Pe viitor ma astept la consolidarea refacerii consumului populatiei si investitii (consum guvernamental orientat cu precadere spre modernizarea infrastructurii), care vor continua sa fie acompaniate de exporturi", spune Florian Libocor, economistul-sef al BRD. La randul sau, Nicolae Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania, crede ca aceasta crestere "se bazeaza, aproape exclusiv, pe performanta foarte buna a industriei (deci, implicit, a exporturilor)". Insa nu conteaza atat procentul cresterii din primele trei luni, ci mai ales ca aceasta sa continue, spune economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

Adevarul: Unde ne-am pierdut bucuria de a trai Stresul cotidian ne sterge zambetul de pe fata. Chiar daca ne ferim sa recunoastem, multi am pierdut bucuria de a trai. Nu sunt putini aceia care, conform standardelor societatii contemporane, ar avea toate motivele sa se simta impliniti ori realizati, dar care sunt nemultumiti. Aceasta contradictie aparenta este explicata de psihologi prin diferenta subtila dintre fericirea afisata, de genul „am tot ce-mi puteam dori", si cea launtrica, dependenta de experientele pozitive sau negative acumulate zilnic.Timisoreanca Sanziana P., in varsta de 40 de ani, este un caz tipic care ilustreaza acest paradox al vietii moderne. Atat ea, cat si sotul ei, Tiberiu (42 de ani), au servicii bune in firme private, ceea ce le permite sa duca o viata confortabila, chiar si in actuala criza economica. Au un singur copil, Mihai (12 ani), elev in clasa a VI-a, la una dintre cele mai renumite scoli din oras. Toate bune si frumoase, doar ca, in urma cu cateva luni, lasand jena la o parte, Sanziana a apelat la ajutorul unui psiholog pentru a iesi din depresia in care simtea ca se scufunda tot mai tare.

Citește și
Online
Cea mai mare vanatoare de useri BitTorrent: 23.000 sunt dati in judecata
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Jurnalul National: "Un om moare singur chiar acum in Romania” Un barbat si o femeie au murit de foame intr-un apartament. Un apartament dintr-un bloc plin de oameni. Dintr-un oras plin de oameni. Dintr-o tara plina de oameni. Vecinii lor din blocul B11 din Calarasi spun ca Lucia si Eugen Ciobanescu, mama si fiu, nu se lasau ajutati: el avea probleme psihice si devenea violent, iar batrana de 70 de ani era terorizata la gandul ca fiul ei va sfarsi intr-un spital de nebuni. Parasiti de rude, priviti de vecini ca fiind niste creaturi exotice, cei doi traiau intr-o celula: li s-a taiat curentul, li s-au taiat gazele si, in apartamentul de la parterul unui bloc decent din centru, cu gratii si jaluzele trase, au ajuns sa locuiasca niste fantome. Singurele contacte cu exteriorul au ramas postasul, care aducea o data pe luna pensia de 400 de lei a Luciei Ciobanescu, si femeia de serviciu pe care o trimiteau, rar, sa le ia paine. Cu o luna jumatate inainte de a fi gasiti morti in apartament, Eugen a scris pe o hartie pe care a pus-o pe usa: "Va rog sa luati legatura cu noi. Murim de foame”.

Ziarul Financiar: Sistemul antiracheta de la Deveselu este unic in lume Romania va fi prima tara in care va fi instalat sistemul de interceptare terestru care va fi dotat cu rachete din categoria SM 3 (Standard Missile 3), conform agentiei care coordoneaza apararea antiracheta a SUA. "In prezent nu exista instalati nicaieri in lume interceptori terestri SM 3" precum cei ce vor fi adusi la Deveselu, dar "se afla in constructie un sistem de testare in Hawaii", a declarat Richard Lehner, purtatorul de cuvant al Agentiei americane de Aparare impotriva Rachetelor. Acest sistem este diferit de cele pe care SUA le mai utilizeaza pentru a se apara de un posibil atac cu rachete balistice.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Visul lui Oprescu, mai aproape de realitate. Vezi cum va arata autostrada
Visul lui Oprescu, mai aproape de realitate. Vezi cum va arata autostrada

"Cea mai mare operatiune urbana" a lui Sorin Oprescu a fost avizata integral de Comisia Tehnica de Urbanism. Este vorba de Diametrala Nord-Sud, autostrada care va lega Piata Victoriei de Piata Progresu.

Cea mai mare vanatoare de useri BitTorrent: 23.000 sunt dati in judecata
Cea mai mare vanatoare de useri BitTorrent: 23.000 sunt dati in judecata

Nu mai putin de 23.000 de utilizatori ai platformei BitTorrent vor fi notificati in curand ca sunt dati in judecata pentru ca au descarcat de pe BitTorrent filmul The Expendables, aceasta fiind cea mai mare urmarire in instanta din istoria SUA.

De ce s-au anulat in Romania licitatii de 2,72 mld euro intr-un singur an
De ce s-au anulat in Romania licitatii de 2,72 mld euro intr-un singur an

In Romania, institutiile statului despre care s-a dovedit ca au incercat sa deruleze licitatii ilegale, in care nu s-a respectat legea, se apara spunand ca nu au gresit cu nimic, "problema adevarata" fiind, in opinia acestora, legea interpretabila.

Recomandări
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă
Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă

ELCEN a anunţat, miercuri,  o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită.