Cine sunt cei 24 de inventatori romani medaliati cu aur la Geneva

Laborator

Sotii Raluca-Ioana van Staden si Jacobus Frederick van Staden au obtinut la Salonul International de Inventii de la Geneva medalia de aur si Marele premiu din partea Asociatiei Europene a Inventatorilor.

Gandul: "DOT senzor enantioselectiv si procedeu de realizare a acestuia" este denumirea inventiei cu care cei doi cercetatori de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie si Materie Condensata Timisoara au reusit sa uimeasca marele juriu al concursului. "Inventia se refera la un procedeu de obtinere a unei noi clase de senzori - DOT senzori, care sunt utilizati cu succes in analiza farmaceutica si clinica - contribuind la diagnosticarea corecta a pacientilor pe baza enantiomerilor determinate in fluide biologice in cateva minute", a declarat pentru gandul Raluca-Ioana van Staden. Pe scurt, aplicarea acestui procedeu ar putea conduce la reducerea pretului medicamentelor pe baza de Ibuprofen sau Ketoprofen, de exemplu.

Romania Libera: Dispar banci din Romania? Este evident ca va exista o consolidare in sistemul bancar din Romania si este doar o chestiune de timp", a declarat presedintele UniCredit Tiriac, Rasvan Radu, intr-o intalnire informala cu jurnalistii. In opinia bancherului, exista mai multe banci in Romania care nu mai au resursele necesare pentru a continua activitatea de creditare. Radu apreciaza ca numarul bancilor prezente pe piata locala este prea mare raportat la dimensiunile economiei si la capacitatea de indatorare si de economisire a populatiei. Restructurarea sistemului bancar se va produce, potrivit sefului UniCredit, fie prin iesiri de pe piata locala, fie prin fuziuni decise la nivelul Romaniei sau la nivel european. In Romania activeaza in prezent 42 de banci, inclusiv doua de locuinte si Porsche Bank, specializata pe activitatea de leasing.

Evenimentul Zilei: Pretul spalarii apelor Romaniei: 20 miliarde euro Racordarea tuturor gospodariilor la reteaua de apa si canal, epurarea apei folosite prin statii speciale si alinierea la toate directivele Uniunii Europene privind calitatea apelor ar costa Romania aproximativ 20 de mi liarde de euro, arata specialistii. Statisticile anuale evidentiaza ca numarul romanilor care sunt racordati la sistemul de apa si canal si datele legate de construirea de statii de epurare au cresteri infime. Daca in primul semestru al anului trecut procentul de racordare la canalizare a fost de 53,58%, pana la sfarsitul lui 2010 acesta a crescut doar pana la 54,28%. In plus, din cele 400 de statii de epurare cate sunt in Romania, doar 15 sunt conforme cu cerintele UE.

Adevarul: Cartoful l-a ingenuncheat pe Isarescu Media anuala a scumpirilor a depasit in martie 2011 pragul de 8%, fenomen nemaiintalnit din vara anului 2008. Recordul scumpirilor din primul trimestru al acestui an vine din cresterea preturilor la cartofi si alimente de baza, pe fondul scaderii veniturilor populatiei. Rata anuala a inflatiei - media scumpirilor - a urcat in martie 2011 la 8,01%, dupa ce in februarie fusese de 7,6%, in timp ce rata lunara a scazut la 0,6%, de la 0,77% in februarie, potrivit datelor raportate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Daca media lunara arata o revenire la nivelul scumpirilor de la finele anului trecut, inflatia anuala inseamna un record al ultimelor 31-34 de luni, pragul de 8% fiind depasit doar in lunile iunie-august ale anului 2008. Acum doi ani si jumatate, scumpirea alimentelor venea in urma secetei din 2007, in conditiile in care statul nu a intreprins nimic pentru combaterea efectelor sale; in 2011, avansul galopant al preturilor reprezinta efectul intarziat al majorarii Taxei pe Valoarea Adaugata, de la 19% la 24%, aplicata la mijlocul verii trecute.

Citește și
elevi
Portretul elevului roman: rasist si dornic de dictatura
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Jurnalul National: "Cartitele din Parlament", prinse in musuroiul interceptarilor Audierile din comisia de ancheta privind interceptarea ilegala a telefoanelor au declansat in mai 2007 un scandal imens din cauza refuzului sefului DNA Daniel Morar si al procurorului general, Laura Codruta Kovesi, de a da explicatii parlamenta­rilor pe motiv ca Justitia este o putere separata in stat. Comisia fusese infiintata la sfarsitul lunii aprilie 2007, dupa ce fostul director al SIE Claudiu Saftoiu a declarat in cadrul comisiei speciale de anchetare a presedintelui Basescu ca institutia pe care o conduce face interceptari cu acordul procurorului general. Potrivit legii insa, interceptarile se fac doar de SRI cu mandat de la judecator.

Ziarul Financiar: Astra asigura aeroportul Otopeni, pentru 0,9 mil. lei Astra va furniza Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti servicii de asigurare de raspundere civila aeroportuara aferente perioadei 2011-2012 pentru aeroportul Henri Coanda, prima de asigurare ridicandu-se la 932.000 de lei. Alaturi de Astra, la licitatie s-a inscris si un alt asigurator. Infiintata prin fuziunea aeroporturilor internationale Henri Coanda (Otopeni) si Aurel Vlaicu (Baneasa), Compania Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB) si-a inceput activitatea in februarie 2010. Anterior, cele doua aeroporturi au functionat separat. CNAB asigura managementul si coordonarea operationala ale celor doua aeroporturi si coordoneaza proiectele de dezvoltare si modernizare ale acestora.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Autostrazile noastre, ca melcul: 1 kilometru inainte, 1 kilometru inapoi
Autostrazile noastre, ca melcul: 1 kilometru inainte, 1 kilometru inapoi

Ministerul Transporturilor a decis sa rezilieze contractul pentru autostrada Cernavoda-Medgidia. Romania a ajuns in situatia in care lungimea proiectelor reziliate o depaseste pe cea a autostrazilor in constructie.

Portretul elevului roman: rasist si dornic de dictatura
Portretul elevului roman: rasist si dornic de dictatura

Mare parte din elevi nu se simt mandri ca sunt romani si nu vor sa traiasca aproape de persoane de alta orientare sexuala sau bolnave de SIDA. De asemenea, o treime dintre ei resping persoanele de alta etnie sau religie.

Autostrada care se ineaca in Dunare. Spre litoral, mai bine cu trenul
Autostrada care se ineaca in Dunare. Spre litoral, mai bine cu trenul

Compania de drumuri a cerut firmei Colas sa renunte de bunavoie la contractul pentru Cernavoda - Medgidia. Constructorul vrea sa dea in judecata statul si sa plece din Romania.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.