Portretul elevului roman: rasist si dornic de dictatura

elevi

Mare parte din elevi nu se simt mandri ca sunt romani si nu vor sa traiasca aproape de persoane de alta orientare sexuala sau bolnave de SIDA. De asemenea, o treime dintre ei resping persoanele de alta etnie sau religie.

Evenimentul Zilei: "Rezultatele sunt extrem de ingrijoratoare deoarece arata ca tinerii romani sunt extrem de intoleranti, o proportie insemnata dintre acestia putand fi caracterizati drept xenofobi si antisemiti", arata autorii studiului. Astfel, trei sferturi dintre elevi nu ar dori sa aiba persoane de alta orientare sexuala ca vecini si doua treimi (peste 60%)dintre elevi resping persoanele bolnave de SIDA si romii. In plus, peste o treime evita persoanele de alta etnie sau religie: 42% in cazul musulmanilor, 35% in cazul maghiarilor si 34% in cazul evreilor, mai arata cercetarea. "Cu cat stocul educational al familiei din care provine elevul este mai crescut, cu atat intoleranta elevilor fata de romi este mai mare. Acest rezultat arata ca intoleranta fata de romi, atitudine raspandita in societatea romaneasca, nu are sanse foarte mari de a fi redusa", explica autorii cercetarii.

Romania Libera: Cum arata motivarile sentintelor prin care pensionarii isi primesc banii inapoi. Se intorc super-pensiile Am avut un stagiu de contributie de 34 de ani si am fost decorata de presedintele Romaniei cu Medalia nationala pentru merit clasa III-a. Dupa recalculare, am primit o pensie de 1.200 lei pentru care m-au obligat sa platesc si contributia la sanatate de 5,5%. Am castigat la Tribunalul Dolj repunerea in plata a pensiei de serviciu dinaintea recalcularii. Mi-am sustinut singura cauza, fara avocat. Am anuntat Casa de Pensii, insa aceasta refuza sa-mi dea pensia inapoi. Astept recursul, nu voi face plangere penala, insa nu mi se pare normal ca dupa ce am muncit o viata intreaga si mi s-au recunoscut anumite drepturi, mai mult, m-au si decorat, sa se caute acum fel de fel de subterfugii pentru a mi se recalcula pensia", povesteste L.B., o fosta grefiera din Craiova, care prefera sa nu-i fie publicat numele intreg si care a recastigat o pensie speciala de 2660 de lei. Este doar una dintre peste 1.000 de sentinte favorabile, dintre care 70 definitive, obtinute de piloti, grefieri, deputati, diplomati, care au ramas fara pensiile speciale si au primit in schimb unele mai mici, recalculate dupa principiul contributivitatii.

Gandul: 25 la suta din accidentele rutiere s-au datorat vitezei, 18 la suta din cauza pietonilor Numarul accidentelor de circulatie a scazut cu aproape noua la suta, fata de anul trecut, iar cel al persoanelor decedate in urma acestor evenimente s-a redus cu peste 20 la suta, informeaza, duminica, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR). Politistii atrag atentia asupra importantei respectarii regulilor de circulatie, numai in ultimele doua zile aproape 70 de soferi fiind depistati in trafic cu o imbibatie alcoolica de peste 0,8 g/l alcool pur in sange. In urma actiunilor Politiei Rutiere pentru cresterea sigurantei traficului rutier, de la inceputul anului pana in prezent, comparativ cu perioada similara a anului trecut, s-au inregistrat scaderii ale principalilor indicatori rutieri. Astfel, numarul accidentelor de circulatie a scazut cu 8,8 la suta (1.724 de accidente, - 168 de cazuri), cel al persoanelor decedate a scazut cu 20,5 la suta, (409 persoane decedate, - 106 cazuri ), iar numarul persoanelor ranite grav a scazut cu 9,2 la suta (1.590 de persoane ranite grav, - 163 de cazuri).

Jurnalul National: Interceptarile telefonice, patent american Interceptarea convorbirilor telefonice a fost mereu un subiect sensibil care a generat suspiciuni si scandaluri, dar parca acuzatiile privind folosirea ilegala a acestei "tactici” nu au niciodata mai multe ca in ultimii 6 ani. De fiecare data s-au lansat acuzatii, s-au facut anchete, pentru ca dupa scurt timp sa se asterne praful si tacerea. Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vantu, Claudiu Saftoiu, Sorin Rosca Stanescu, Constantin Bucur sunt doar cateva nume care se leaga de scandaluri privind interceptarea ilegala a telefoanelor. O cablograma a ambasadei SUA datata noiembrie 2006 si dezvaluita de Wikileaks, arata ca autoritatile de la Bucuresti au avut, cel putin de atunci, daca nu cu mult inainte, spatele asigurat de americani in privinta interceptarilor convorbirilor telefonice. Potrivit documentului citat, directorul FBI, Robert Mueller, a vizitat pe 14 noiembrie 2006 Bucurestiul.

Citește și
somaj
Cand vom trai mai bine? Cand vom simti iesirea din criza

Adevarul: "Exista o mare ura fata de romani in Ucraina" Sute de tineri au participat vineri, in Ucraina si in Romania, la o comemorare istorica: 70 de ani de cand trupele sovietice au impuscat, in satul ucrainean Fantana Alba, aproximativ 3.000 de romani. Ce crede generatia nascuta in democratie despre evenimentele de la 1 aprilie 1941, despre ucraineni, romani si rusi, despre bolsevici si nationalism, despre democratie si totalitarism? Pentru ca "au fost probleme cu transportul", Sergiu Barbuta (22 de ani) din satul ucrainean Costiceni a ajuns la 1 aprilie cu greu in poiana Varnitei din Fantana Alba (in ucraineana Біла Криниця) sat din raionul Adancata, regiunea Cernauti, acolo unde, anual, se comemoreaza incidentul din 1941. Doar de catre romani si moldoveni. Ucrainenii neaga varianta romaneasca.

Ziarul Financiar: Barilul explodeaza pe pietele externe. Benzina trece de 6 lei in doua retele Pretul barilului de petrol a trecut de 124 de dolari pe bursele externe in conditiile in care tensiunile din lumea araba se acutizeaza. In Romania, Petrom si Rompetrol au deja pe piata benzina la 6 lei pe litru (1,5 euro). Prognozele nu sunt optimiste nici pe termen lung, un raport al Fondului Monetar International publicat la sfar­situl saptamanii trecute ara­tand ca economia globala intra intr-o perioada in care petrolul va fi tot mai greu de gasit, marcata de noi cresteri ale preturilor. Estimarile FMI nu sunt unice. Ana­listii de la Erste au spus recent ca barilul de petrol poate ajunge anul acesta la 150 de dolari, iar pragul de 200 de dolari nu este exclus daca si Arabia Saudita, al doilea producator global de petrol, va fi cuprinsa de febra revoltelor. Barilul Brent s-a scumpit cu 3,5% vineri si cu 49% intr-un an. Intre timp, violentele continua in Libia, tara aflata in top 20 producatori de petrol la nivel mondial. Sambata, in Siria au fost ucise 28 de persoane dupa ce fortele de ordine au deschis focul asupra manifestantilor, iar sute de egipteni continua sa protesteze la Cairo impotriva sefului institu­tiei militare care conduce tara dupa inlaturarea lui Hosni Mubarak. Toate aceste evenimente interna­tionale si-au pus amprenta si asupra pretului local al benzinei.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Autostrada care se ineaca in Dunare. Spre litoral, mai bine cu trenul
Autostrada care se ineaca in Dunare. Spre litoral, mai bine cu trenul

Compania de drumuri a cerut firmei Colas sa renunte de bunavoie la contractul pentru Cernavoda - Medgidia. Constructorul vrea sa dea in judecata statul si sa plece din Romania.

Cand vom trai mai bine? Cand vom simti iesirea din criza
Cand vom trai mai bine? Cand vom simti iesirea din criza

Vor trece cel putin doi ani pana cand puterea de cumparare a romanilor va creste, adica vom avea venituri cu care sa ne putem cumpara mai multe bunuri decat pe timp de criza.

Tara domnului Lazarescu: Reforma in sanatate care aduce moartea
Tara domnului Lazarescu: Reforma in sanatate care aduce moartea

Reorganizarea rapida si din birou a spitalelor a adus pacienti si medici in situatii disperate. Din 71 de spitale anuntate ca se reprofileaza, 9 au fost scoase de pe lista, iar alte 5 adaugate.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.