Ce nu s-a vazut in operatiunea de lichidare a lui Osama bin Laden
Au fost dezvaluite dedesubturile operatiunilor care au dus la localizarea si omorarea liderului retelei teroriste Al Qaida - de la inceputul sfarsitului, din iulie 2010, pana la atacul final, care a avut loc in noaptea de duminica spre luni.
Romania Libera: In iulie 2010, divizia CIA din Pakistan a reusit sa ia, in apropierea orasului Peshawar, urma unei masini de teren al carui sofer era banuit ca ar fi unul dintre curierii de incredere ai lui Osama bin Laden. Acesta avea sa fie inceputul sfarsitului celui mai cautat om din lume: opt luni mai tarziu, un comando american format din 79 de soldati de elita, aflati in patru elicoptere MH-60, se indrepta catre un complex de cladiri din Abbottabad, un oras situat la putin mai mult de 100 de kilometri de capitala Pakistanului, Islamabad. 24 dintre soldati au descins din elicoptere si, in urma unui schimb de focuri care a durat 40 de minute, au ucis cinci persoane. Una dintre ele era tinta misiunii: Osama bin Laden.
Evenimentul Zilei: Uciderea lui Bin Laden nu asigura realegerea lui Obama Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a intrat, de aproximativ o luna, in cursa pentru un nou mandat la Casa Alba, iar uciderea lui Osama bin Laden dupa startul campaniei electorale este si o lovitura data adversarilor sai politici. "Acestia nu il mai pot acuza, in mod credibil, ca este prea moale in privinta terorismului", spune Sean Foreman, profesor de stiinte politice la Universitatea Barry, din Miami Shores, Florida. "Obama a decis sa trimita forte americane dupa Bin Laden (in Pakistan - n.r.), si riscul asumat a dat roade din plin", adauga Foreman. Capturarea si uciderea lui Osama bin Laden fac ca administratia democrata de la Washington sa fie perceputa ca "eficienta si capabila in problema combaterii terorismului", opineaza si David Lublin, profesor de stiinte politice la Universitatea Americana din Washington.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gandul: Cum s-a transformat CASA TERORISTULUI in punct turistic Printre lucrurile confiscate de americani din resedinta lui Osama bin Laden din Abbottabad (Pakistan) se numara 10 hard diskuri, 5 computere si peste 100 de unitati de stocare (USB-uri, CD-uri si DVD-uri), a declarat un oficial american, marti, pentru CNN. Investigatorii spera ca materialele le vor oferi indicii care sa-i ajute sa "sparga" reteaua al-Qaida si sa previna eventuale atacuri viitoare ale teroristilor. "Am stat in complex 40 de minute si am avut timp sa luam multe materiale care se aflau acolo. Multe dintre acestea sunt explorate si revizuite", a declarat John Brennan, consilierul pentru antiterorism de la Casa Alba. "Ceea ce ne intereseaza cel mai mult este sa vedem daca vreun plan terorist este pus la cale in prezent, pentru a lua toate masurile ca acesta sa fie oprit. In al doilea rand, cautam piste si indicii care sa ne duca la alti teroristi din cadrul organizatiei sau sa ne spuna de ce sunt acestia in stare", a adaugat Brennan.