Botis demisioneaza numai cu dezlegare de la ANI

Ioan Botis

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a avut la Palatul Victoria o discutie cu premierul Emil Boc, caruia i-a prezentat cazul ONG-ului bistritean care a luat fonduri europene si in care sotia lui, Ligia Botis, este consilier.

Jurnalul National: Botis i-a spus premierului ca demisia sa este „inevitabila” daca ANI va constata ca exista un conflict de interese in acest caz. Cum DLAF a transmis ca sunt indicii privind existenta unui conflict de interese, Botis a anuntat imediat ca sotia lui se va retrage din asociatia unde castiga 8.000 lei pe luna. Acelasi Botis declara acum o luna ca sotia sa, actionara la o firma de plasare a fortei de munca, nu va accesa fonduri europene cat va fi el ministru. Departamentul de Lupta An­ti­fra­u­da (DLAF) si Agentia Nationala de In­tegritate (ANI) s-au autosesizat, in pri­ma parte a zilei de marti, ca urmare a dezvaluirilor de presa privind starea de conflict de interese in care s-ar afla actualul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botis. „Am analizat informatiile din presa si in special declaratiile ministrului Botis si am decis sa in­ce­pem o ancheta pentru a lamuri ce s-a intamplat exact in acest caz", au de­clarat surse din cadrul DLAF, structura ce functioneaza in subordinea Guvernului, fiind institutia corespondenta in Romania a Oficiului European de Lupta Anti-Frauda (OLAF) de investigare a modului in care banii europeni sunt cheltuiti in statele membre UE.

Romania Libera: Ce cauta ANI in cazul Botis Ioan Botis are mari sanse sa fie gasit nevinovat de conflict de interese, chiar daca ministerul condus de el a dat unda verde finantarii din fonduri europene a unei o asociatii la care lucreaza sotia sa si care are sediul intr-un imobil aflat in proprietatea acesteia. ANI a inceput o ancheta dupa ce in presa a aparut informatia ca intr-un imobil detinut de sotia ministrului Botis isi are sediul Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita, organizatie care deruleaza un proiect european in valoare de 2,13 milioane de lei. Pentru a primi aceasta finantare, asociatia bistriteana a primit aviz favorabil chiar de la un organism aflat in subordinea Ministerului Muncii. Mai mult decat atat, sotia ministrului Botis este angajata, in calitate de consilier, la respectiva organizatie neguvernamentala. ANI l-ar putea incrimina legal pe ministrul Muncii in afacerea cu bani europeni daca ar descoperi macar o factura la utilitati sau pentru renovarea locuintei pe care Ioan Botis a pus-o la dispozitie asociatiei din Bistrita. „Conflictul de interese al ministrului Muncii in aceasta speta poate fi demonstrat legal doar daca inspectorii ANI vor gasi o chitanta la gaze, lumina, intretinere sau o factura de renovare a locuintei pe care Ioan Botis a pus-o la dispozitia acelei asociatii, iar factura e achitata din bani europeni. In acest fel, poate fi demonstrat faptul ca familia ministrului Muncii a beneficiat direct de banii din acel proiect european.

Gandul: "Maruntisul" lui Botis. Cum a reusit Asociatia din casa ministrului Muncii sa ia 500.000 de euro, desi nu indeplinea conditiile UE Ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis, a avut ideea infiintarii Asociatiei Parteneriat Euroactiv Bistrita (APEB), in 14 septembrie 2007. De atunci (de la infiintare) si pana in prezent, APEB nu a depus niciun bilant contabil la ANAF. Exista o sanctiune pecuniara (intre 400 si 5.000 de lei) pentru nerespectarea acestei obligatii fiscale, insa problema majora e alta: prezentarea bilantului contabil cu viza ANAF este conditie obligatorie la accesarea fondurilor europene. In septembrie 2010, deputatul Botis a fost numit ministru al Muncii. In octombrie 2010, APEB a depus dosarul pentru accesarea fondurilor europene si, in mai putin de o luna, primeste 450.000 de euro nerambursabili (1,9 milioane de lei), la care se adauga 187.700 de lei de la bugetul de stat. Banii europeni au fost accesati prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), administrat de subunitatea Ministerului Muncii, AMPOSDRU.

Articol recomandat de sport.ro
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Citește și...
Scandalul
Scandalul "Poker": romanii isi retrag banii

Ca reactie la scandalul site-urilor de poker, multi jucatorii romani au decis sa nu-si mai tina banii in conturile companiilor de poker online, preferand sa ii retraga imediat ce au castigat sume de bani.

Regii asfaltului migreaza spre Nadlac-Sibiu. A3: Culisele rezilierii
Regii asfaltului migreaza spre Nadlac-Sibiu. A3: Culisele rezilierii

Ministerul Transporturilor a trimis o notificare de reziliere a contractului semnat cu firmele lui Besciu, Casuneanu si Umbrarescu deoarece ei ar fi cerut cu 50% mai multi bani.

Ce pierzi si ce castigi daca iei un credit-clona la
Ce pierzi si ce castigi daca iei un credit-clona la "Prima casa"

Acordarea rapida este principalul avantaj al creditelor similare celor din programul "Prima casa". Avansul cerut de banci pentru accesarea acestor imprumuturi-clona este insa mai mare.

Recomandări
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă, unul dintre iniţiatorii legii care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, a explicat care au fost motivele pentru care a promovat această lege controversată.

 

Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet
Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet

Poliţiştii din județul Olt s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal în care efectuează cercetări pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, după ce au fost postate online imagini cu persoane care împărțeau pachete unor locuitori.

 

Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon
Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon

Forţele ruseşti au lansat vineri dimineaţa devreme un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkov din nord-estul ţării, avansând un kilometru în apropierea oraşului de frontieră Vovceansk, într-un efort de a crea o zonă-tampon.