Averea din pahar. Cel mai scump vin din Romania: 8 salarii medii

butoaie cu vin, crama

Dintre cele autuhtone, cel mai pretuit in magazine e un Cabernet Sauvignon din 1937, un vin rosu demisec, care costa 800 de euro. In topul celor de import conduc podgoriile frantuzesti.

Evenimentul Zilei: In cramele restaurantelor de lux si la cateva magazine sunt sticle de vin carora, daca vrei sa le scoti dopul, trebuie sa dai echivalentul a opt salarii medii. Pomerol Chateu Petrus, un vin rosu frantuzesc, conduce in topul sticlelor pretioase. Costa 1.300 de euro la Vinexpert, unul dintre cele mai mari magazine de profil. Si, cum e normal, pretul creste daca vrei sa-l bei intr-un restaurant cu pretentii, precum Heritage, Casa da Vino, Bonton sau la Gondola. De la cap la coada, top 5 al licorilor din struguri, este dominat de vinurile frantuzesti.Dintre cele romanesti, cel mai pretuit in magazine e un Cabernet Sauvignon Murfatlar, din 1937, un vin rosu, demisec, care costa 800 de euro. Apoi, la 450 de euro poti alege intre un Rosu de Minis din ’44, ori un Chardonnay de Murfatlar, tras la teasc tocmai in 1942.

Romania Libera: Constitutia presedintelui, la mana parlamentarilor Sunt demnitarii mai presus decat cetatenii obisnuiti? La aceasta intrebare spera consilierul prezidential Stefan Deaconu sa gaseasca raspuns in motivarea judecatorilor. Curtea Constitutionala nu a permis modificarea Constitutiei pentru a face posibila confiscarea averilor dobandite ilicit, nu a permis eliminarea imunitatii parlamentare care impiedica perchezitionarea si arestarea alesilor si nu a admis textul constitutional care le-ar fi interzis judecatorilor sa impuna Executivului politica bugetara si fiscala. Astfel, a mentinut pentru cei din urma posibilitatea ca prin hotarari judecatoresti sa-si apere, intre altele, salariile si pensiile mari. In esenta, acestea sunt cele trei importante modificari constitutionale care erau necesare pentru a nu permite consolidarea unui stat mafiot. Singura posibilitate ca aceste articole din vii-toa--rea Constitutie sa fie salvate sunt amendamentele care pot fi facute DOAR de catre parlamentari, spune Stefan Deaconu, consilier prezidential pe probleme juridice. „Vom trimite la Parlament proiectul de revizuire a Constitutiei impreuna cu decizia Curtii Constitutionale si cu punctul de vedere al Consiliului Legislativ. Parlamentarii le vor supune dezbaterii si vor stabili forma finala a proiectului", spune Deaconu.

Adevarul: „Regele asfaltului“ se imbogateste din penalitati platite de stat Costel Casuneanu are de luat 130.000 de euro de la Administratia Strazilor, intrucat unitatea publica nu i-a platit la timp lucrari executate. Nemultumit ca n-a primit la timp banii, Casuneanu a dat in judecata Administratia Strazilor si a cerut penalitati de intarziere, pe zi, de 0,15% din valoarea contractului. Costel Casuneanu, supranumit „Regele Asfaltului" joaca dur in afacerile cu Administratia Strazilor Bucuresti. De partea cealalta, Adminsitratia Strazilor sustine ca lucrarile nu au fost executate la timp, iar cand au fost finalizate erau de mantuiala. Tribunalul Bucuresti a admis o cerere facuta de avocatii Pa&Co International si a decis ca Administratia Strazilor sa plateasca penalitati de intarziere de 560.271 de lei (aproximativ 130.000 de euro). Acesti bani erau in contul unui contract de lucrari din octombrie 2007, prin care Pa&Co s-a angajat sa execute si sa intretina lucrari de reabilitare a infrastructurii pe strazile Mircea Eliade si Schitu Magureanu din Bucuresti. Valoarea contractului a fost de 11.140.374 de lei plus TVA (2,5 milioane de euro). Avocatii „Regelui Asfaltului" au depus la dosarul din instanta patru facturi, emise in perioada 2008-2009, si platite cu intarziere, dar si mai multe procese-verbale prin care au fost receptionate aceste lucrari.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
De ce a costat 200 milioane de euro Pasajul Basarab, realizat in 11 ani
De ce a costat 200 milioane de euro Pasajul Basarab, realizat in 11 ani

Investitia - cea mai mare a municipalitatii bucurestene de dupa Revolutie - a costat 200 milioane de euro pentru doi kilometri de pod. Zeci de procese, contestatii si neintelegeri adunate de-a lungul anilor fac parte din istoricul pasajului Basarab.

500 de elevi, cu ganduri sinucigase. Ce masuri se vor lua in judetul adolescentilor deprimati
500 de elevi, cu ganduri sinucigase. Ce masuri se vor lua in judetul adolescentilor deprimati

Peste 500 de elevi din Gorj au fost depistati cu trairi emotionale negative care i-ar putea determina sa se sinucida. Aceasta este concluzia raportului facut in urma testelor psihologice, dupa ce 4 adolescenti s-au sinucis in ultimele saptamani.

Cum a ajuns Grecia sa depinda de economiile romanilor
Cum a ajuns Grecia sa depinda de economiile romanilor

Cele sase banci elene prezente in Romania au probleme mai serioase ca niciodata in tara de origine. Unii analisti spun ca grecii au inceput deja sa directioneze o parte a resurselor atrase din Romania catre centrala din Grecia.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.