Cum a ajuns Grecia sa depinda de economiile romanilor
Cele sase banci elene prezente in Romania au probleme mai serioase ca niciodata in tara de origine. Unii analisti spun ca grecii au inceput deja sa directioneze o parte a resurselor atrase din Romania catre centrala din Grecia.
Romania Libera: Patru dintre cele mai mari grupuri bancare din Grecia, toate prezente si in Romania cu active totalizand peste 10 miliarde de euro au primit saptamana aceasta o lovitura care le-ar putea fi chiar fatala intr-un orizont mediu de timp. Intr-o miscare fara precedent, agentia Standard& Poor's(S&P) a retrogradat grupurile Alpha, EFG, National Bank of Greece si Piraeus, la nivelul " extrem de speculativ", al doilea cel mai slab din grila de evaluare. Pe termen scurt, efectele asupra subsidiarelor din Romania vor fi reducerea apetitului de creditare si cresterea dobanzilor la depozite, pe termen lung insa, spun unii analisti, ne putem gandi chiar la retragerea din Romania. EFG este actionar majoritar al Bancpost, National Bank of Greece detine Banca Romaneasca in timp ce Piraeus si Alpha Bank activeaza la noi in tara sub brand propriu. Per ansamablu, grecii aduna 30% din capitalul strain din sistemul bancar autohton si aproximativ 17% din active. Alpha Bank si Bancpost sunt banci de top 10 cu sute de mii de clienti Distrusi de "nationalism". Statul grec se imprumuta la aceeasi dobanda cu romanul de rand Principalul motiv pentru care cele patru grupuri financiare au primit calificativul "extrem de speculativ" este portofoliul suprasaturat de obligatiuni ale statului grec. Mai clar, imprumuturile acordate NBG si Piraeus propriului stat sunt de peste trei ori mai mari decat capitalul propriu in timp ce portofoliul de obligatiuni grecesti ale EFG reprezinta 170% din capital.
Gandul: Cum arata semnele ARMAGEDDONULUI FINANCIAR care ar putea porni IN CATEVA ZILE din GRECIA Incapacitatea Uniunii Europene de a gestiona criza datoriilor Greciei lanseaza unde de soc tot mai puternice catre pietele bancare si financiare din zona euro. Europa risca sa urmeze scenariul catastrofic din SUA anului 2008: "Probabilitatea ca un moment similar Lehman Brothers sa apara in zona euro este in crestere. Pietele au trecut de la simpla evaluare a probabilitatii ridicate ca Grecia sa intre in incapacitate de plata a datoriei la contemplarea unui scenariu in care Grecia devine haotica si in care contaminarea se extinde la alte economii precum a Portugaliei, a Irlandei, poate si a Spaniei, Italiei si Belgiei", a explicat Neil Mackinnon, economist al VTB Capital din Londra si fost oficial al Trezoreriei Marii Britanii, intr-o analiza realizata de Bloomberg. Miercuri, premierul grec George Papandreou a anuntat ca va numi un nou guvern si va cere votul de incredere al Parlamentului pentru a forta acceptarea unui plan de austeritate fara de care Grecia nu va mai primi imprumuturi si ajutoare din partea UE. Planul implica un pachet de reduceri bugetare si privatizari in valoare de 78 de miliarde de euro, extins pe 5 ani. "Acesta nu este sfarsitul povestii, dar bazandu-ne pe majoritatea din prezent, o asemenea motiune ar trebui sa treaca. Daca nu, atunci scenariile de tip Armageddon intra in joc, ceea ce inseamna incapacitate de plata si posibilitatea ca scenariul contaminarii (intregii zone euro) sa devina realitate", considera Charles Diebel, seful departamentului de strategie de piata de la Lloyds Bank din Londra.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Evenimentul Zilei: Grecia: criza economica, dublata de o criza politica Premierul grec lupta sa-si salveze guvernul, atacat din trei directii: furia opiniei publice, dezertarile din partid si refuzul opozitiei de a sustine noi masuri de austeritate. Georgios Papandreou planuia ieri sa remanieze guvernul, dupa care sa vina, din nou, in fata Parlamentului, pentru a cere aprobarea pachetului legislativ, prin care sa fie reduse cheltuielile bugetare cu 28 de miliarde de euro, intre 2012 si 2015. Parlamentarii din partidul de guvernamant, PASOK, au incercat insa sa-l saboteze, intr-o intalnire cu usile inchise, la finalul careia Papandreou urma sa fie demis, relateaza CNN. Un membru fondator al partidului, Vasso Papandreou, a declarat ca este o perioada critica pentru tara si a impartit o petitie in randul membrilor formatiunii politice, solicitand o "intrunire imediata a grupului parlamentar al PASOK". Intalnirea a avut loc pana la urma, dar premierul era decis sa nu demisioneze din functie si a cerut solidaritate in jurul executivului de la Atena.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, faliment, criza economica, revista presei,
Dată publicare:
17-06-2011 02:17