Problemele cronice ale unui sistem ineficient. Duminica, la Romania, te iubesc, aflati cum invata elevii din Romania


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Sambata 21 Martie 2015 18:55
Categorie: Stiri

Copiii nostri invata la scoala sa memoreze si sa asculte chiar daca se plictisesc, nu sa intrebe si sa-si dezvolte gandirea critica.

Duminica, de la ora 18, la emisiunea "Romania, te iubesc", vedem cine castiga intr-un sistem care nu-si alege profesorii dupa competente si nici manualele dupa calitate.

23 de milioane de euro, atat a cheltuit statul roman in ultimii 5 ani pentru retiparirea manualelor scolare, pe care tot mai putini profesori le folosesc.

"Eu nu mai predau dupa manual de ani de zile, foarte multi ani", spune Cristina Bornea, profesor de matematica.

"N-ai cum sa retii daca sunt prezentate sub forma unor liste, ca lista de cumparaturi: asta, asta, asta, memoreaza", spune Oana Moraru, managerul unei scoli private.

Ce inseamna un manual de calitate, vedeti la Romania, te iubesc. Alex si Alexia s-au mutat la o scoala care functioneaza dupa programa franceza si compara cartile gratuite. Anul trecut fugeau de istorie, acum o iubesc:

Materiile se intrepatrund, manualele sunt mai putine, dar de calitate. Ce au in comun Cina cea de taina a lui Da Vinci si lectia de matematica? Va spun copiii la Romania, te iubesc. Cand vedem si ce inseamna educatia civica in manualele romanesti:

Manualele noastre de religie au starnit un val de proteste printre parintii. Toata lumea reclama proasta calitate a manualelor avizate de Ministerul Educatiei.

Profesorii se transforma in vanzatori ambulanti la clasa, parintii in cumparatori supusi. Desi e interzis, iar profesorii vanzatori isi risca serviciul, fenomenul e raspandit de la gradinita pana la universitate.

Ce vinde un profesor si de ce cumpara toti cursantii vedeti la Romania, te iubesc.Tot atunci analizam noile manuale digitale, menite sa schimbe mentalitatea in educatie:

Dialoguri absurde, texte cu copii plansi, batuti, certati. Ce invata copiii din aceste carti cu un buget alocat de 6,8 milioane de euro, ne spun chiar editorii:

"Sa faci asemenea manuale, in Romania, cu doar 1 euro, un euro jumatate este fantastic", spune Costin Diaconescu, editor.

Dupa modelul european, matematica celor mici e acum imbinata cu explorarea mediului. In manualul englezesc, cele doua domenii sa se completeaza armonios. Cat investesc in Abecedar tarile care isi respecta copiii? De ce noile manuale digitale nu reusesc sa schimbe in bine educatia romaneasca, aflati la Romania, te iubesc!
 

VIDEO PROTVPLUS.RO
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22