Problemele cronice ale unui sistem ineficient. Duminica, la Romania, te iubesc, aflati cum invata elevii din Romania


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Sambata 21 Martie 2015 18:55
Categorie: Stiri

Copiii nostri invata la scoala sa memoreze si sa asculte chiar daca se plictisesc, nu sa intrebe si sa-si dezvolte gandirea critica.

Duminica, de la ora 18, la emisiunea "Romania, te iubesc", vedem cine castiga intr-un sistem care nu-si alege profesorii dupa competente si nici manualele dupa calitate.

23 de milioane de euro, atat a cheltuit statul roman in ultimii 5 ani pentru retiparirea manualelor scolare, pe care tot mai putini profesori le folosesc.

"Eu nu mai predau dupa manual de ani de zile, foarte multi ani", spune Cristina Bornea, profesor de matematica.

"N-ai cum sa retii daca sunt prezentate sub forma unor liste, ca lista de cumparaturi: asta, asta, asta, memoreaza", spune Oana Moraru, managerul unei scoli private.

Ce inseamna un manual de calitate, vedeti la Romania, te iubesc. Alex si Alexia s-au mutat la o scoala care functioneaza dupa programa franceza si compara cartile gratuite. Anul trecut fugeau de istorie, acum o iubesc:

Materiile se intrepatrund, manualele sunt mai putine, dar de calitate. Ce au in comun Cina cea de taina a lui Da Vinci si lectia de matematica? Va spun copiii la Romania, te iubesc. Cand vedem si ce inseamna educatia civica in manualele romanesti:

Manualele noastre de religie au starnit un val de proteste printre parintii. Toata lumea reclama proasta calitate a manualelor avizate de Ministerul Educatiei.

Profesorii se transforma in vanzatori ambulanti la clasa, parintii in cumparatori supusi. Desi e interzis, iar profesorii vanzatori isi risca serviciul, fenomenul e raspandit de la gradinita pana la universitate.

Ce vinde un profesor si de ce cumpara toti cursantii vedeti la Romania, te iubesc.Tot atunci analizam noile manuale digitale, menite sa schimbe mentalitatea in educatie:

Dialoguri absurde, texte cu copii plansi, batuti, certati. Ce invata copiii din aceste carti cu un buget alocat de 6,8 milioane de euro, ne spun chiar editorii:

"Sa faci asemenea manuale, in Romania, cu doar 1 euro, un euro jumatate este fantastic", spune Costin Diaconescu, editor.

Dupa modelul european, matematica celor mici e acum imbinata cu explorarea mediului. In manualul englezesc, cele doua domenii sa se completeaza armonios. Cat investesc in Abecedar tarile care isi respecta copiii? De ce noile manuale digitale nu reusesc sa schimbe in bine educatia romaneasca, aflati la Romania, te iubesc!
 

Programul
Programul "Cornul si laptele", un esec in scolile din Romania. Duminica, la Romania, te iubesc, detalii din programul de 100 de milioane de euro pe an
VIDEO PROTVPLUS.RO
poluare
Consecintele periculoase ale poluarii de la Moldova Noua, de care "statul s-a spalat pe maini". Ce amenzi risca Romania din partea CE
Marturiile supravietuitorilor Experimentului Pitesti, despre chinurile si suferintele indurate. "Am incercat sa ma sinucid"
Bogatiile ascunse in Marea Neagra, duminica, la "Romania, te iubesc!"
Proiectul Casei SHARE. Duminica, la Romania, te iubesc, povestea comunitatii care a salvat 6 frati de la inghet
Maicutele care si-au dedicat viata altora. Duminica, la "Romania, te iubesc", 12 calugarite ofera o lectie de viata
Problemele cronice ale unui sistem ineficient. Duminica, la Romania, te iubesc, aflati cum invata elevii din Romania
RTI
Duminica, la "Romania, te iubesc!": Batranii care ii demonstreaza Rovanei Plumb ca singuratatea nu se trateaza cu promisiuni
Programul "Cornul si laptele", un esec in scolile din Romania. Duminica, la Romania, te iubesc, detalii din programul de 100 de milioane de euro pe an
Tinerii care aduc faima Romaniei in capitala bogatilor, Dubai. Povestile lor, duminica, de la 18:00, la "Romania, te iubesc"
Duminica, la "Romania, te iubesc", incursiune in traditiile romanesti si viata la sat, intr-un reportaj semnat de Anca Nastasi
Statul roman isi bate joc de o avere de peste 1 miliard de euro. Povestea Fundatiei Gojdu, duminica, la "Romania, te iubesc"
Locul magic din Romania unde copiii bolnavi invata sa lupte impotriva cancerului. "Aici ma simt ... copil in firea mea, copil sanatos"