Vizita oficiala a lui Klaus Iohannis, in Italia. Presedintele a fost primit fara intonarea imnurilor nationale

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis a fost primit, luni, la Palatul Quirinale din Roma, de presedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.

Seful statului roman a fost primit la ora 13.30 (ora Romaniei), la Roma, la Palatul Quirinale de catre Presedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella. Cei doi presedinti au avut convorbiri oficiale, in prezenta delegatiilor celor doua tari, urmate de un dejun oferit de Presedintele Republicii Italiene in onoarea presedintelui Romaniei.

Klaus Iohannis si Sergio Mattarella nu au avut o declaratie de presa comuna, cum se obisnuieste in cazul vizitelor oficiale. Potrivit oficialilor, este vorba despre o cutuma a presedintiei italiene sa nu se sustina declaratii de presa. De altfel, si primirea oficiala s-a desfasurat fara intonarea imnurilor nationale si a salutului Garzii de Onoare.

Pe agenda discutiilor cu presedintele Republicii Italiene s-au aflat parteneriatul strategic dintre Romania si Italia, intarirea colaborarii si coordonarea in interiorul Uniunii Europene dar si in interiorul NATO. Teme importante in cadrul vizitei sunt aderarea Romaniei la spatiul Schengen dar si discutiile despre comunitatea romaneasca din Italia.

De altfel, Iohannis a declarat, inainte de plecarea in vizita oficiala la Roma, ca pe agenda discutiilor cu oficialii italieni se afla aderarea Romaniei la spatiul Schengen, dar si drepturile romanilor din aceasta tara. Deplasarea in Italia continua seria de vizite in tari cu care Romania are parteneriate strategice, a precizat seful statului, precizand ca importanta este data de mai mutle aspecte. El a spus ca Italia este unul dintre principalii parteneri economici ai Romaniei, facand referire si la existenta in Italia a unei comunitati romanesti foarte mari.

Citește și
vot corespondenta
Puterea si Opozitia n-au inteles nimic din votul de pe 16 noiembrie. Romanii din diaspora risca sa stea iar la cozi

”Voi discuta despre modalitatile de a intari colaborarea in interiorul UE si NATO. In acest context, voi aborda tema aderarii Romaniei la spatiul Schengen, asa cum am facut-o in toate capitalele europene”, a afirmat seful statului. El a precizat ca discutiile cu comunitatea romanilor este un punct important pe agenda discutiilor. ”Drepturile cetatenilor romani trebuie sa fie aparate, este in interesul ambelor parti”, a spus Iohannis, mentionand ca comunitatea romanilor din Italia este o punte de legatura intre cel doua state.

Din delegatia care il insoteste pe presedintele Klaus Iohannis in vizita oficiala fac parte consilierii prezidentiali Dan Mihalache, Cosmin Marinescu, Ion Oprisor, Andrei Muraru, Lazar Comanescu, secretarul de stat in MAE, George Ciamba.

Sotia presedintelui, Carmen Iohannis, in insoteste pe presedinte in vizita la Roma.

Vizita in Italia dureaza doua zile, iar Iohannis va avea intalniri cu presedintele Sergio Mattarella, cu presedintele Consiliului de Ministri, Matteo Renzi, si cu presedintele Senatului. Nu in ultimul rand, Klaus Iohannis se va vedea si cu reprezentantii diasporei si cu studenti romani din Italia. Unii dintre ei s-au plans, in mesaje postate pe siteurile de socializare, ca ambasada ar fi facut o selectie a invitatilor de la receptia de luni seara. Altii i-au cerut presedintelui ca in tara sa fie adoptata cat mai repede legea votului prin corespondenta astfel incat sa nu se repete situatia de la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, cand mii de romani au stat la coada ore in sir ca sa voteze.

Programul presedintelui Klaus Iohannis in Italia

La ora 13.30 (ora Romaniei), la Roma, va avea loc, la Palatul Quirinale, intampinarea presedintelui Romaniei de catre Presedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.

Iohannis va avea convorbiri cu omologul sau italian, urmate de un dejun oferit de Presedintele Republicii Italiene in onoarea presedintelui Romaniei. Dupa convorbirile cu presedintele Italiei, la ora 16.30 (ora Romaniei), la Palatul Giustiniani, seful statului va avea convorbiri cu Presedintele Senatului, Pietro Grasso.
intalnirea cu reprezentantii diasporei va avea loc luni seara. Astfel, presedintele Romaniei se va intalni, la ora 19.10 (ora Romaniei), la Palazzo della Cancelleria, cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Republica Italiana.

Marti, presedintele Romaniei se va intalni, la ora 11.00 (ora Romaniei), la Palatul Chigi, cu presedintele Consiliului de Ministri, Matteo Renzi. La ora 16.00 (ora Romaniei), la Accademia di Romania, Klaus Iohannis se va intalni cu studenti romani din Republica Italiana.

Vizita presedintelui Klaus Iohannis la Roma este cu atat mai importanta cu cat, la scrutinul din noiembrie 2014, cei mai multi romani din diaspora care s-au prezentat la vot au fost in Italia. Astfel, la cel de-al doilea tur de scrutin ale prezidentialelor, in Italia s-au prezentat la urne 96.600 de romani. Dintre acestia, 85.579 (88,59%) au votat cu Klaus Iohannis. In plus, in importante orase italiene, Torino, Roma, Milano, au fost cozi uriase la sectiile de votare, la ambele tururi de scrutin, existand si incidente din cauza imposibilitatii romanilor de a-si exercita dreptul de vot.

Datele ultimului recensamant arata ca in Italia traiesc peste 341.200 de romani.

De la preluarea mandatului, in luna decembrie, presedintele Klaus Iohannis a mai avut vizite oficiale in Franta, Germania, Polonia, Republica Moldova si Ucraina. O urmatoare vizita externa a presedintelui Romaniei va fi, cel mai probabil in luna mai, in Spania, o alta tara cu o comunitate importanta de romani.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Destinatia de vacanta a premierului Ponta, descoperita de un roman din diaspora. Cu ce avion a zburat si cat a costat biletul
Destinatia de vacanta a premierului Ponta, descoperita de un roman din diaspora. Cu ce avion a zburat si cat a costat biletul

Vacanta premierului, care ar fi trebuit sa fie ferita de ochii presei, a ajuns sa fie discutata de toata lumea pe retelele sociale.

Puterea si Opozitia n-au inteles nimic din votul de pe 16 noiembrie. Romanii din diaspora risca sa stea iar la cozi
Puterea si Opozitia n-au inteles nimic din votul de pe 16 noiembrie. Romanii din diaspora risca sa stea iar la cozi

Romanii din strainatate risca sa stea la cozi interminabile si la viitoarele alegeri. Si asta pentru ca partidele politice par incapabile sa adopte un nou cod electoral, in ciuda angajamentului pe care si l-au luat dupa alegerile prezidentiale.

Mesajul romanilor din Berlin pentru Iohannis:
Mesajul romanilor din Berlin pentru Iohannis: "Faceti curatenie in politica de la Bucuresti". Ce le-a promis presedintele

"Faceti curatenie in politica de la Bucuresti!". Acesta este mesajul sutelor de romani stabiliti in Germania care l-au asteptat pe presedintele Klaus Iohannis, la Berlin.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.