Puterea si Opozitia n-au inteles nimic din votul de pe 16 noiembrie. Romanii din diaspora risca sa stea iar la cozi
Romanii din strainatate risca sa stea la cozi interminabile si la viitoarele alegeri. Si asta pentru ca partidele politice par incapabile sa adopte un nou cod electoral, in ciuda angajamentului pe care si l-au luat dupa alegerile prezidentiale.
Puterea si opozitia au idei diferite despre votul prin corespondenta sau cel electronic si isi pun piedici reciproc, in Parlament. Joi, liberalii si-au prezentat proiectul, dar a fost respins imediat de PSD.
Solutia liberalilor pentru ca niciun roman din diaspora sa nu mai suporte umilinta de a sta ore in sir la coada este votul prin corespondenta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mihai Voicu, vicepresedintele PNL: "Votul prin corespondenta este alternativa. Cine nu vrea asa, merge la urne."
Potrivit proiectului de lege initiat de liberali, la viitoarele alegeri romanii de peste hotare pot vota fara sa treaca pe la sectie. Intregul proces gandit de PNL va dura doua luni si jumatate.
Concret, daca scrutinul pentru parlamentare va fi organizat de exemplu pe 1 decembrie 2016, in intervalul 15 septembrie - 14 octombrie, cetatenii romani aflati in strainatate pot depune o cerere pentru a vota prin corespondenta. Toti acestia vor trebui sa trimita catre Autoritatea Electorala Permanenta adresa de domiciu sau resedinta la care pot primi documentele necesare.
A doua etapa este aceea in care Autoritatea Electorala transmite alegatorului un plic cu: instructiuni de vot, certificatul de alegator, declaratie pe proprie raspundere ca a respectat secretul votului, buletinul de vot si timbrul autocolant care inlocuieste stambila. Pentru acest pas, legea prevede 15 zile, in intervalul 15 octombrie - 1 noiembrie.
Iar pentru exercitarea propriu zisa a votului, legea prevede 30 de zile, adica 1 - 30 noiembrie. Alegatorul din diaspora va vota lipind timbrul in patrulaterul candidatului sau a partidului preferat. Apoi trimite plicul sigilat la Biroul Electoral, la o adresa preplatita de stat. Atentie! Voturile sunt luate in considerare doar daca ajung la destinatar cel mai tarziu cu 24 de ore dupa inchiderea urnelor, in tara.
Problema acestui sistem recunoscuta chiar de initiatori, ar fi tocmai "secretul votului".
Mihai Voicu, vicepresedintele PNL: "Nu se garanteaza! Cel care isi asuma secretul este votantul prin semnatura."
Liberalii au calculat si ca statul va cheltui aproximativ 5 euro pentru fiecare votant prin corespondenta. PSD a anuntat deja ca initiativa liberalilor este gresita.
Florin Iordache, deputat PSD: "E proasta legea, nu asigura secretul votului."
In opinia social democratilor, solutia ar fi ca in tarile in care sunt comunitati insemnate de romani, statul sa organizeze mai multe sectii de votare decat la precedentele alegeri. In tot acest ping pong dintre partide, romanii de peste granite asteapta inca o solutie.
Sursa: Pro TV
Etichete: diaspora, alegeri, electronice, votul prin corespondenta,
Dată publicare:
19-03-2015 19:09