Virgil Popescu: Mi-au venit informaţii că în mine există persoane care sunt angajate şi nu lucrează

23-02-2021 08:22


mineri

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că a primit informaţii, chiar din rândul minerilor, că sunt persoane care sunt angajate acolo, dar care, practic, nu lucrează în mină şi "care sunt angajate cumva fictiv".

Ministrul Virgil Popescu a declarat, răspunzând unei întrebări, că nu a avut informaţii că evenimentele din Valea Jiului ar fi putut duce la repetarea scenelor de la Mineriade, potrivit News.ro

El a spus că politicienii care au mers în Valea Jiului nu s-au dus să rezolve problema, iar spiritele s-au încins.

"Mâine am o întâlnire cu cei de la Mintia, cu preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, cu prefectul, cu sindicatele de la Mintia, pentru a discuta o posibilă preluare a Termocentralei de la Mintia, în aşa fel încât să reuşim să punem din această societate plină de datorii, Complexul Energetic Hunedoara, care practic a fost falimentată cu bună ştiinţă de cei de la PSD, să reuşim să facem două societăţi care să fie viabile, una a administraţiei locale şi una în continuare a Ministerului Energiei", a explicat acesta, la un post de televiziune.

Virgil Popescu a spus că procedura este realizabilă, dar "birocraţia juridică din timpul procedurii de insolvenţă a făcut să dureze procesul atât de mult".

El a adăugat că din extracţia de cărbune nu se pot acoperi toate cheltuielile, arătând că două mine sunt în procedură de închidere, iar două sunt mine viabile.

"Cele două mine în procedură de închidere dorim să le închidem în siguranţă şi, după părerea mea, s-a negociat prost această închidere şi a trebuit prelungită pentru a putea pune în siguranţă. Există un risc de autoaprindere a cărbunelui din interiorul acestor mine şi trebuie să preîntâmpinăm acest lucru", a susţinut Popescu.

"Trebuie curățată compania"

 

Ministrul Energiei a afirmat că trebuie făcută o analiză serioasă şi nu poate spune în acest moment câţi dintre actualii angajaţi vor continua să îşi găsescă un loc de muncă în cele două societăţi.

"Şi în urma acestui protest (...), chiar din rândul minerilor mi-au venit tot felul de informaţii că există persoane care sunt angajate şi care practic nu lucrează în mină şi care sunt angajate cumva fictiv. Aceste lucruri trebuie analizate, trebuie rezolvate şi trebuie curăţată compania de asemenea practici, pentru a putea pune pe o bază solidă", a afirmat Virgil Popescu.

Minerii care s-au blocat în mina Lupeni au renunțat luni seara la proteste și au ieșit din subteran, după ce au aflat că s-a ajuns la o înțelegere cu guvernanții privind plata salariilor.

Minerii au încheiat protestul declanşat în urmă cu şase zile, după ce le-au fost aduse la cunoştinţă prevederile din acordul referitor la plata drepturilor băneşti restante încheiat de liderii lor la Ministerul Muncii.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO