Avarie majoră la rețeaua electrică din nord-vestul ţării. Cel puţin 7 judeţe au rămas fără curent

Ultima actualizare: 08-01-2021 19:50

O pană de proporţii, fără precedent în ultimii 30 de ani, a afectat vineri după-amiază nord-vestul României. Mai multe oraşe mari din cel puţin 7 judeţe au rămas fără curent electric în urma unei avarii majore la reţeaua naţională de transport.

Au apărut probleme în fabrici şi spitale, dar şi în casele oamenilor sau pe străzi, unde n-au mai funcţionat semafoarele.

Potrivit reprezentanţilor Transelectrica, alarma s-a pornit în dispeceratul naţional la ora 15:05.

Specialiştii au demarat imediat procedurile de verificare şi astfel au constatat că avaria a fost generată în sistemul european de transport de energie, fără a fi identificat până acum locul exact şi nici natura incidentului. Ar fi vorba de iregularităţi apărute în fluxurile de energie la nivel european. Altfel spus au apărut variaţii foarte mari ale parametrilor din reţea.

Pană de curent în 7 județe

 

Aceasta este harta reţelei de înaltă tensiune a României, gestionata de Transelectrica. În momentul în care a apărut avaria, reţeaua naţională s-a separat automat aşa încât o parte a fluxului de energie a fost preluată de reţeaua de sud, iar cealaltă parte a rămas conectată la sistemul de transport din nord care a fost dealtfel cel afectat.

Din această cauză, în cel puţin 7 judeţe din nord-vestul ţării a fost semnalata întreruperea alimentarii cu energie electrică. Vorbim de judeţele Sibiu, Cluj, Bistriţa, Mureş, Albă, Maramureş şi Satu Mare.

În total, Transelectrica administrează în ţara noastră aproape 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de transport al energiei, iar dintre acestea, 486 de kilometri sunt linii de interconexiune.

Având în vedere că problema a apărut undeva în sistemul european, este posibil ca mai multe ţări din regiune să fi avut de suferit. Transelectrica spune că până la ora 16:45 toţi consumatorii au fost reconectaţi la reţea.

Fabrici şi spitale au fost afectate

 

Avaria din sistemul naţional de transport al energiei electrice a oprit instalaţiile de pe platforma AZOMUREȘ - cel mai mare producător de îngrăşăminte chimice din România.

Un nor de culoare brun - roşcat a putut fi observat în zona combinatului din Târgu Mureş. Întreruperea instatilei de producere a acidului azotic de acolo ar fi fost cauza.

Dănuț Ștefănescu, director APM Mureș: "Au fost emisii de azot. Din măsurători nu au fost depăşiri de azot, nu a fost pericol."

În reţeaua electrică din Mureş, tensiunea a scăzut brusc. Până şi spiţatele au fost afectate. Centralele electrice folosite la încălzirea apartamentelor nu au mai funcţionat.

În Bistriţa, oamenii au raportat fluctuaţii ale energiei electrice, care au determinat oprirea şi repornirea repetată a becurilor şi a aparatelor electronice şi electrocasnice. La fel s-a intampat şi în judeţul Sibiu.

Situaţia s-a repetat în Câmpia Turzii.

Dorin Nicolae, primar Câmpia Turzii: "Au fost câţiva cetăţeni care m-au sunat şi m-au anunţat. A tot venit şi s-a luat curentul de câteva ori. De vreo cinci ori cam aşa, a pornit, a venit curentul şi aşa mai departe. Le era teamă să nu li se strice electrocasnicele."

În Cluj-Napoca, oamenii au semnalat ca semafoarele nu au funcţionat în mai multe cartiere. Dispeceratul Inspectoratului pentru Sistuații de Urgenţă a fost apelat de mai multe persoane blocate în lift în timpul întreruperii alimentării cu energie electrică. Probleme cu alimentarea cu energie electrică au fost şi la spitalul judeţean.

Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj: "A fost o problemă generată de o scădere de la operatorul de transport Electrica. Problema a fost între Transelectrica Transport şi Distribuţie. Nu au mai avut aia tensiune suficientă ca să poată duce curentul la furnizor cum trebuie. Şi atunci de aia exisata diferenţa pe sectoare, în funcţie de staţiile de transformare."

Transelectrica a anunţat că împrejurările şi cauzele care au produs incidentul urmează să fie analizate la nivelul Asociaţiei Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO