Minerii din Valea Jiului au renunțat la proteste după ce au ajuns la o înțelegere cu guvernanții. Ce s-a decis
Minerii care s-au blocat în mina Lupeni au renunațt luni seara la proteste și au ieșit din subteran, după ce au aflat că s-a ajuns la o înțelegere cu guvernanții privind plata salariilor.
"Nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat". Este declarația premierului Florin Cîțu, în contextul protestelor organizate de minerii din Valea Jiului, nemulțumiți că nu și-au primit salariile.
Minerii care s-au autoblocat în subteranul exploatării de cărbune Lupeni, din Valea Jiului, au încheiat protestul declanşat în urmă cu şase zile, după ce le-au fost aduse la cunoştinţă prevederile din acordul referitor la plata drepturilor băneşti restante încheiat de liderii lor la Ministerul Muncii.
Banii vor intra în conturi la sfârșitul acestei săptămâni, au dat asigurări reprezentanții Guvernului. Vor fi plătite salariile, bonurile de masă și transportul pentru trei luni, timp în care Compania Energetică Hunedoara trebuie să prezinte însă un plan de reorganizare.
A fost o nouă zi de proteste în Valea Jiului. Sute de oameni s-au adunat în fața Complexului Energetic Hunedoara nemulțumiți că nu și-au primit salariile la timp. 70 de mineri s-au blocat în subteran în mina din Lupeni și au amenințat cu greva foamei.
”Stăm în praf, în condiții inumane, cade grinda aia peste noi să murim în orice clipă. Pe cine interesează de asta? Pe nimeni!”.
Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvență în 2019 și de atunci problemele se țin lanț. Minerii au început protestele săptămână trecută din cauza întârzierii plății salariilor.
Florin Cîțu, premierul României: ”Găsim soluții, îi înțeleg, știu că trec printr-o situație dificilă. Formula prin care încearcă să rezolve această situație nu mi se pare cea mai fericită. Pot să le spun românilor și bucureștenilor: nu voi permite niciodată în România, în mandatul meu, să se întâmple ce s-a întâmplat pe mandatele lui Iliescu și ale altor socialiști. Nicio mineriada nu se va întâmpla în acest mandat”.
Reprezentanții minerilor au venit la București și au ajuns la un acord cu guvernanții.
Raluca Turcan, ministrul Muncii: ”Vom aloca bani în trei tranșe pentru drepturile salariale restante după cum urmează: plata salariilor pe trei luni, plata salariilor compensatorii pentru angajații care intră în pensie și de asemenea pentru asigurarea transportului spre și de la locul de muncă, precum și tichetele de masă. În același timp, în prima tranșă vom acorda și bani pentru plata subvenției de căldură”.
Cristian Roșu, administrator special Complex Energetic Hunedoara: ”Nu cred că mai sunt motive să continue greva în Valea Jiului. Salariile vor fi plătite în data de 25, salariile care trebuiau plătite pe 15, iar pe data de 26 februarie se vor plăti integral toate restanțele, mă refer la tichetele de masă și decontul de transport”.
În plus, Compania Energetica Hunedoara primește un răgaz de trei luni pentru reorganizare și pentru a prezenta un plan de dezvoltare.
Dumitru Fornea, Confederația Sindicală Meridian: ”Cu efortul colegilor din vale, trebuie să înțelegem că dacă nu vom munci serios în următoarele trei luni este posibil să ne aflăm în situații din nou complexe cu această regiune și nu numai, că am înțeles că și colegii din bazinul Oltenia au probleme similare”.
Problemele minerilor vor fi discutate și marți, la Ministerul Energiei.
Câteva sute de mineri au așteptat rezultatul negocierilor de la București
Câteva sute de mineri din Valea Jiului au aşteptat, luni, în curtea sediului administrativ al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroşani, un răspuns din partea liderilor sindicali care se află la Bucureşti.
În curtea CEH s-au adunat mineri de la toate exploatările miniere, aceştia menţionând că sunt solidari cu colegii lor care sunt blocaţi, de şase zile, în subteranul Minei Lupeni.
Minerii au solicitat plata salariilor, dar şi alte drepturi băneşti restante cum sunt ajutoarele de încălzire şi tichetele masă, precum şi demisia conducerii CEH. În plus, protestatarii au acuzat lipsa unor programe de investiţii în mineritul Văii Jiului.
În prezent, potrivit directorului general Samuel Dioane, CEH nu mai dispune de veniturile din asigurarea serviciilor de sistem şi de ajutorul de închidere pentru Mina Lonea, care totalizau circa 7 milioane de lei pe lună, în condiţiile în care bugetul de salarii se ridică la 12 milioane lei, lunar.