Viorica Dăncilă şi Tudorel Toader discută azi cu Frans Timmermans despre legile justiției
Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader merg astăzi la Strasbourg, pentru discuţii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, pe tema legilor justiţiei.
Întâlnirea are loc în contextul în care, luni seară, Timmermans a criticat dur România şi a avertizat guvernul că ar putea fi adus în faţa instanţei pentru legislaţia vizând sistemul judiciar şi situaţia statului de drept.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul şedinţei extraordinare convocate în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European.
Timmermans: "S-au făcut progrese, însă ele nu sunt ireversibile. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului ați începe să alergați în cealaltă direcție. Dacă se adoptă fără modificări legile Justiției și codurile penale, asta ar afecta sistemul judiciar, inclusiv capacitatea de a combate corupția și alte infracțiuni. Însă legile nu au fost încă promulgate. Deci nu este prea târziu pentru ca instituțiile române să dea un pas înapoi."
Prim-vicepresedintele Comisiei a avertizat explicit că, dacă situaţia o cere, instituţiile europene vor reacţiona ferm.
Timmermans: "Dacă vom ajunge la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsurile necesare, chiar să aducem în fața instanței guvernul român."
În cursul dezbaterii, mai mulţi eurodeputaţi PSD şi ALDE au ridicat problema protocoalelor secrete dintre SRI şi diverse instituţii.
Victor Boştinaru, vicepreşedinte grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor: "Sunteţi la curent că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost ascultat şi supravegheat şapte ani pe baza legislaţiei privind securitatea naţională, "zi şi noapte, precum teroriştii sau traficanţii".
Timmermans: "Pur şi simplu nu pot înţelege cum poţi folosi chestiunea protocoalelor secrete - care ar trebuie să fie făcute toate publice, să fie investigate, etc. - ca scuză pentru a justifica schimbările în legislaţie care ar limita lupta împotriva corupţiei."
Totodată Frans Timmermans le-a reproşat eurodeputaţilor social-democraţi români că, de fiecare dată când executivul comunitar adresează critici punctuale, ei acuză un atac asupra ţării.
Maria Gabriela Zoană, eurodeputat PSD: "Sunt îngrozită de faptul că anumiţi români îşi denigrează absolut gratuit propria ţară. Nu ştiu dacă la dvs în ţară întâlniţi astfel de parlamentari".
Timmermans: "Înseamnă că nu aveţi argumente pentru a respinge criticile noastre şi vă ascundeţi în spatele ţării sau al poporului. Am văzut prim-ministrul făcând asta în plenară, nu cu foarte mult timp în urmă, şi văd acest lucru din nou astăzi. Nu funcţionează cu mine."
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a evocat şi violențele înregistrate la protestul din 10 august.
Timmermans: "Nu am fost cu toţii şocaţi de imaginile cu protestatarii paşnici şi cum au fost trataţi de serviciile de securitate şi de poliţie în Bucureşti? Nu sunt oameni pe care i-ai defini ca huligani sau care ar crea probleme de ordine publică. Au fost protestatari paşnici. Sper că se va face o investigaţie şi aşa ceva nu se va repeta. Folosirea violenţei nu este niciodată soluţia bună în politică, în niciun un caz într-o Uniune Europeană bazată pe statul de drept.”
Miercuri dimineaţă, în plenul Parlamentului European va avea loc o dezbatere privind statul de drept în România, urmând ca luna viitoare, legislativul comunitar să voteze o rezoluţie pe această temă.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, MCV, tudorel toader, viorica dancila, Frans Timmermans,
Dată publicare:
02-10-2018 07:10