Viorica Dăncilă: Republica Moldova este şi va rămâne o prioritate pentru Guvernul României

viorica dancila
Inquam Photos / Octav Ganea

Republica Moldova este şi va rămâne o prioritate pentru Guvernul României, viitorul nostru va fi unul comun în sânul familiei europene, a declarat, marţi, premierul Viorica Dăncilă.

"Importanţa simbolică a actului unirii Basarabiei cu România, alături de actele unirii Bucovinei şi Transilvaniei, constă în faptul că populaţia acestor teritorii româneşti, prin reprezentanţii săi aleşi, a decis în mod democratic unirea cu ţara. Înaintaşii noştri au ştiut să utilizeze cu înţelepciune oportunitatea istorică ce li se oferea şi să pună piatră de temelie unui viitor mai bun pentru copiii lor, iar istoria le-a dat dreptate. Azi, 100 de ani mai târziu, avem toate motivele să fim la fel de încrezători cum erau ei că viitorul nostru va fi unul strălucit, atât timp cât la baza lui vor sta valorile democratice care permit dezvoltarea unei societăţi sănătoase. Eu cred cu putere că viitorul nostru va fi din nou unul comun, că ne vom reuni curând în sânul familiei europene, onorând astfel lupta strămoşilor noştri, bărbaţi, dar să nu uităm şi femeile", a afirmat Dăncilă la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, conform Agerpres.

Potrivit prim-ministrului, Centenarul este "atât un prilej de onorare a trecutului, cât şi unul de reflecţie privind viitorul României, stat profund ataşat valorilor şi principiilor europene şi euro-atlantice".

"Rădăcinile comune, valorile culturale şi spirituale care ne unesc fundamentează relaţia privilegiată dintre Bucureşti şi Chişinău. Am învăţat de la generaţia unirii lecţia faptelor şi a gesturilor întemeietoare. Cuvintele ne unesc, faptele fac mai trainică unirea. Vă asigur că România a fost şi va fi întotdeauna alături de Republica Moldova", a subliniat Viorica Dăncilă.

Ea a adăugat că, în calitate de prim-ministru, acordă o atenţie specială relaţiei cu Republica Moldova, reamintind că printre primele vizite oficiale externe pe care le-a efectuat a fost şi cea la Chişinău.

"Am transmis atunci, subliniez din nou şi acum, susţinerea fermă şi consecventă a parcursului european al Republicii Moldova din convingerea că locul său este în familia statelor europene. Relaţia noastră este una solidă, dorim să concretizăm cât mai multe proiecte comune care să aducă beneficii şi o viaţă mai bună cetăţenilor din Republica Moldova. Am în vedere aici sprijinul din domeniul sănătăţii, al educaţiei, al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Susţinem conectarea Republicii Moldova la Europa, fie că ne referim la conectarea strategică, fie că vorbim de conectarea la nivelul infrastructurii. Sprijinim reformele instituţionale iniţiate de autorităţile de la Chişinău, esenţiale şi din perspectiva parcursului european al Republicii Moldova", a punctat Dăncilă.

Ea a susţinut, totodată, că viitoarea şedinţă guvernamentală comună, care va avea loc în acest an în Republica Moldova, va întări colaborarea între Bucureşti şi Chişinău.

"Guvernul pe care îl conduc are toată deschiderea să ofere susţinere colegilor de la Chişinău. Experienţa de 11 ani a României în UE, precum şi perioada de pregătire pentru aderare sperăm să contribuie la facilitarea şi scurtarea drumului Republicii Moldova spre statutul de membru în construcţia europeană. Susţinem aplicarea Acordului de asociere cu Republica Moldova şi considerăm că semnarea acestui acord a consfinţit intrarea Republicii Moldova pe un traseu clar, ireversibil de apropiere de Uniunea Europeană. Este răspunsul nostru comun la aşteptările cetăţenilor din Republica Moldova legate de siguranţă, prosperitate şi consolidarea democraţiei. Guvernul pe care-l conduc este ferm angajat să aducă cât mai aproape momentul în care România şi Republica Moldova vor avea un viitor comun în Uniunea Europeană", a declarat Dăncilă.

Conform premierului, "Republica Moldova este şi va rămâne o prioritate pentru Guvernul României".

Viorica Dăncilă a evocat personalitatea singurei femei din Sfatul Ţării, Elena Alistar Romanescu, preşedinte al Ligii Femeilor Moldovene din Basarabia, care cu "ardoare şi devotament a contribuit la atingerea idealurilor românilor de pe ambele maluri ale Prutului".

"'Neştearsă va rămâne în memoria mea această zi sfântă', spune Elena Alistar Romanescu, despre prima zi în care s-au reunit în Sfatul Ţării. Neşterse ar trebui să rămână în memoria noastră actele glorioase ale predecesorilor noştri", a completat Dăncilă.

Citește și...
Cine este Oana Bulai, cel mai nou consilier de stat al prim-ministrului Viorica Dăncilă
Cine este Oana Bulai, cel mai nou consilier de stat al prim-ministrului Viorica Dăncilă

Oana Gianina Bulai a fost numită consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului.

Recomandări
Turcia: Salvatorii români au scos doi soți și pe copilul acestora de sub dărâmăturile unui bloc de 9 etaje. Micuțul era mort
Turcia: Salvatorii români au scos doi soți și pe copilul acestora de sub dărâmăturile unui bloc de 9 etaje. Micuțul era mort

Echipa de căutare-salvare RO-USAR prezentă în Turcia a încheiat prima misiune. Salvatorii români au reușit să identifice și să recupereze de sub dărâmăturile orașului Antakya o familie compusă din doi adulți și un copil.

Harta riscului seismic în București. Scenariul unui dezastru: Ce s-ar întâmpla dacă ar avea loc un cutremur major în Capitală
Harta riscului seismic în București. Scenariul unui dezastru: Ce s-ar întâmpla dacă ar avea loc un cutremur major în Capitală

După catastrofa din Turcia, mulți se întreabă ce s-ar întâmpla cu Bucureștiul, de pildă, în cazul unui cutremur similar.  

Când ar putea porni Rusia o ofensivă majoră în Ucraina. Experții din Occident, sceptici în privința forței armatei lui Putin
Când ar putea porni Rusia o ofensivă majoră în Ucraina. Experții din Occident, sceptici în privința forței armatei lui Putin

Rusia trimite soldați în estul Ucrainei și ar putea porni o ofensivă în zilele ori săptămânile următoare. Dar obiectivul, ocuparea întregii regiuni Donbas, este „nerealist", susțin atât oficialii de la Kiev, cât și responsabilii și experții occidentali.