Viata dubla a fostului ministru de Finante Darius Valcov. Functionar public cu rang inalt, care isi construia o avere in seif

Ultima actualizare: 28-03-2015 07:10

Procurorii sustin ca au gasit un seif in care Darius Valcov avea trei kilograme de aur in lingouri, o suma importanta de bani si picturi extrem de valoroase, una semnata de Renoir.

Darius Bogdan Valcov, fost primar, actual senator si ministru demisionar al Finantelor, avea o viata dubla, spun anchetatorii.
Pe de o parte, functionar public de rang inalt, atent sa respecte regulile. Pe de alta parte, dezvaluie procurorii anticoruptie, Valcov detinea firme prin intermediari si isi construia incet averea ascunsa intr-un seif pe care nu-l tinea acasa.

Bogdan Valcov avea un prieten si pe numele lui a infiintat nu mai putin de trei societati comerciale: una de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura. Prietenul a primit 1 milion si jumatate de lei de la Valcov ca sa porneasca cele trei afaceri.

Exista si o dovada, spun aceeasi procurori: mai multe coli de hartie pe care Valcov a creionat planul de afaceri cu venituri si cheltuieli si procentele ce reveneau fiecaruia. Anchetatorii mai spun ca firmele au produs bani, insa acestia nu au ajuns la Valcov.

Firma de cadastru a intrat in asociere cu alte doua societati in administrarea Hotelului City din Slatina, deschis in 2013. Valcov ar fi platit 800.000 de lei urmand sa primeasca 30 la suta din eventualul profit, sustin procurorii.

Prietenul lui Valcov l-a ajutat nu numai in afaceri, ci si in protejarea averii personale. Acesta a primit de la ministrul demisionar al Finantelor un seif de care sa abia grija, seif la care aveau acces Bogdan Valcov si un partener de afaceri, Lucian Susala.

Seiful ar fi fost mutat la un moment dat de pe proprietatea din Slatina la o alta locuinta, situata in comuna Osica de Sus, judetul Olt. Transferul s-a facut la inceputul acestui an.

In seiful lui Valcov se aflau 90.000 dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur care cantareau impreuna trei kilograme si trei tablouri, unul care pare sa poarte semnatura impresionistului francez Auguste Renoir, un altul cu numele poetului, cineastului si pictorului Jean Cocteau si un al treilea realizat de Aurel Acasandrei, o pictura modernista numita Roboti.

Comoara din seif arata cum evalueaza piata ministrul Finantelor: o parte din avere este in dolari, a caror valoare creste de la o zi la alta, o alta in aur, considerat o investitie sigura si una in opere de arta al caror pret creste pe masura ce cota artistului creste.

Tabloul de Renoir ar putea fi cel vandut de o casa de licitatii franceza in martie 2013, cu 114.000 de euro, si anume "Femeie goala culcata".

In ceea ce priveste cele trei lingouri, acestea ar valora acum aproximativ 100.000 de euro.

Pentru ca isi gestiona pe ascuns afacerile, procurorii il acuza pe Valcov de efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia si de utilizarea in interes personal a unor informatii obtinute in virtutea functiei si cer arestarea lui din nou. Asta pentru ca pe masa senatorilor a ajuns deja prima cerere de retinere si arest a ministrului finantelor, solicitare in care Valcov este acuzat de trafic de influenta.

Suspectul l-a spus colegilor ca nu sunt probe impotriva lui.

Darius Valcov, senator PSD: "Maine (miercuri - n.r.) voi fi in Parlament pentru a-mi sustine nevinovatia si in fata colegilor. Nu as vrea sa vorbesc despre acuzatii..."

Pe senatori i-a impresionat situatia fostului ministru.

Dintre cei 11 membri ai comisiei, cinci au votat pentru ridicarea imunitatii, cinci s-au opus si unul s-a abtinut, astfel incat cererea de arestare a fost in final respinsa. Dar avizul comisiei este consultativ.

Catalin Boboc, presedintele Comsiei Juridice din Senat: "Nu putem transmite plenului un raport favorabil. Din pacate, nu reusim sa avem o practica unitara pe acest subiect si tratam lucrurile mai subiectiv decat trebuie."

S-ar parea, sustin voci din Parlament, ca miercuri, in plen, voturile pentru ridicarea imunitatii vor fi mai putine decat cele impotriva. Indiferent de rezultat, senatorii vor avea saptamana viitoare o a doua cerere de retinere pe numele lui Valcov.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO