Parlamentarii au făcut ping-pong cu destinele persoanelor cu handicap grav: ”Este un abuz”
Cei care ies la pensie și vor să-și cumpere vechime trebuie să lucreze doar 10 ani, nu 15 ca până acum. Este una dintre modificările aduse la Legea Pensiilor, de Comisia de Muncă din Camera Deputaților.
Aleșii au făcut, în schimb, ping-pong cu destinele persoanelor cu handicap grav. Întâi au votat ca și acestea, pe lângă nevăzători, să beneficieze de stagiu redus de cotizare.
Apoi, s-au răzgândit. Faptul că cei cu dizabilități trebuie să muncească la fel de mult ca cei sănătoși "este o discriminare pozitivă", a declarat fostul ministru al Muncii, Olguța Vasilescu.
Ziua a început cu introducerea în categoria pensionarilor și a "persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare". Această nouă definiție, care până acum includea doar nevăzătorii, a fost aprobată în unanimitate de membrii comisiei de muncă.
Scopul era să-i ajute pe cei cu handicap grav să muncească, totuși, o perioadă, în loc să fie în permanență asistați social.
După pauză de prânz, aleșii au revenit la varianta inițială, în care doar nevăzătorii beneficiază de stagiu redus de cotizare.
Adică nu doar 11 ani și 8 luni, cum au votat inițial parlamentarii.
Cu alte cuvinte, ar trebui să muncească aproape la fel de mult ca o persoană sănătoasă și cei cu handicap grav, precum persoanele cu membre amputate, cu paralizie avansată, cei cu schizofrenie, cu cancer sau în scaun cu rotile. În această situație este și Daniela Tontsch, care suferă de distrofie musculară și nu poate să meargă.
Daniela Tontsch, președintele Consiliul Național al Dizabilității: ”Este o afecțiune în care se atrofiază toți mușchii corpului. Așa am fost la școală, așa am fost la facultate, am fost purtată pe brațe, am fost ajutată de familie și să muncesc, să fiu un bun cetățean. Este un abuz. Persoanele cu dizabilități nu mai sunt motivate să muncească. ”
Dimpotrivă, sunt încurajate să devină asistați social, spune femeia. Conform Ministerului Muncii, în prezent sunt peste 260.000 de români cu handicap grav. Nevăzătorii, singurii care beneficiază acum de stagiu de cotizare redus, sunt 50.000.
Comisia de muncă a votat, în schimb, ca cei care vor să cumpere până la 5 ani vechime să poată face acest lucru după 10 ani de cotizare, nu 15, ca până acum. ÎI va costă mai mult, însă.
Dumitru Costin, Blocul Național Sindical: ”Nu poți să ți-i cumperi la salariul minim, adică să plătești contribuție echivalentă salariului minim 25%, va trebuie să plătești, că așa a votat legiuitorul acum, contribuție la salariul mediu pe economie, ceea ce înseamnă o presiune financiară suplimentară. Vor beneficia de pensia minimă, indiferent că ai plătit mai mult.”
Legea Pensiilor urmează să ajungă în plenul Camerei Deputaților pentru votul final. Modificările aduse ar urma să intre însă în vigoare abia în 2021.
UPDATE - Comisia pentru muncă a aprobat raportul la proiectul legii pensiilor
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a aprobat, proiectul legii sistemului unitar de pensii, preşedintele comisiei, Adrian Solomon, anunţând că proiectul urmează să intre în şedinţa de miercuri a plenului Camerei Deputaţilor.
S-au înregistrat 14 voturi pentru, 5 împotrivă şi o abţinere, potrivit Agerpres.
Comisia a acceptat în majoritate amendamente ale PSD, fiind respinse, în cea mai mare parte, propunerile Opoziţiei.
Conform unui amendament adoptat, pensionarii cu stagiu de cotizare de până în 10 ani pot opta între pensia calculată potrivit prevederilor legii şi indemnizaţia socială, cei care au un stagiu de cotizare între 10 şi 15 ani - pensia minimă se stabileşte în procent de 40% din din salariul minim brut pe ţară, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.
"Pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior intrării în vigoare a prezentei legi şi care au realizat stagiu de cotizare mai mic decât stagiul minim de cotizare de 15 ani, stabilit de prezenta lege, pot opta între dreptul la pensie în cuantumul rezultat în urma aplicării prevederilor art.156 alin.(1) şi dreptul la indemnizaţia socială, stabilită potrivit legii. Prevederile nu se aplică: a) pensionarilor pentru limită de vârstă care au realizat stagiul minim de cotizare sau, după caz, stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului la pensie, cuprins între 10 ani şi 15 ani, prevăzut de legislaţia anterioară intrării în vigoare a prezentei legi; b) pensionarilor pentru limită de vârstă care au realizat stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului la pensie prevăzut de legislaţia anterioară intrării în vigoare a prezentei legi, mai mic de 10 ani, în condiţii de handicap, precum şi ca nevăzător; c) pensionarilor care au realizat un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani şi care beneficiază de pensie dintr-un sistem propriu de asigurări sociale, neintegrat în sistemul public de pensii.
În situaţia pensionarilor prevăzuţi la litera a) pensia minimă se stabileşte, în funcţie de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, aferent stagiului minim de cotizare realizat potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a prezentei legi, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv. În situaţia pensionarilor prevăzuţi la litera b), pensia minimă se stabileşte într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată", prevede textul adoptat.
Deputaţii din comisie au stabilit şi reducerea stagiului minim de cotizare şi în cazul femeilor care au copii adoptaţi.
Astfel, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. "Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul copiilor cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani", au decis deputaţii.
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a aprobat şi ca locuitorii din zonele industriale cu poluare remanentă, într-o rază de 4 km în jurul sitului contaminat, să poată beneficia, la cerere, de reducerea vârstei de pensionare cu până la 2 ani, dacă au locuit şi lucrat 35 de ani în aceste zone.
Potrivit articolului nou introdus, "în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea MMJS, MS şi MEc, metodologia de stabilire şi determinare a zonelor industriale cu poluare remanentă. Siturile cu potenţial de poluare remanentă sunt identificate şi nominalizate prin ordin comun al celor trei miniştri. Locuitorii din unităţile administrativ-teritoriale pot beneficia, la cerere, de reducerea vârstei de pensionare cu până la 2 ani, dacă au locuit şi lucrat 35 de ani în zona determinată prin ordinul comun, într-o rază de 4 km în jurul sitului contaminat".
Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
Un alt amendament adoptat, propus de PSD, se referă la reducerea punctajelor acordate persoanelor în drept să obţină pensie de invaliditate.
Conform textului adoptat, "pentru stagiul potenţial, acordat persoanelor în drept să obţină o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de: a) 0,50 puncte pentru gradul I de invaliditate; b) 0,35 puncte pentru gradul II de invaliditate; c) 0,15 puncte pentru gradul III de invaliditate".
În forma votată de Senat se prevedea că în acest caz punctajul lunar este de: a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate; b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate; c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.
Adoptarea acestui amendament a fost motivată de faptul că "punctajele lunare acordate sunt mai mari decât punctajul lunar pe care îl poate obţine o persoană asigurată care plăteşte contribuţie la salariul minim brut pe ţară".
Deputaţii din comisie au menţinut prevederea din proiectul iniţiat de Guvern referitoare la valoarea punctului de pensie.
"Valorile punctului de pensie sunt următoarele: a) la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei; b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei; c) la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei", arată textul adoptat.
Astfel, membrii comisiei au respins amendamentul depus de deputatul Victor Ponta potrivit căruia, începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie să fie de 1.875 lei.
Potrivit altor articole adoptate, ajutorul de deces se acordă şi în cazul decesului persoanei care, în ultimele trei luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii. Motivarea amendamentului a fost aceea că trebuie un tratament egal cu cel al persoanelor cărora li se acordă pensie de invaliditate care fac dovada că au fost asigurate cel puţin o zi.
De asemenea, s-a stabilit că ajutorul de deces se acordă şi în cazul decesului persoanei aflate în timpul concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap până la 3 ani, respectiv până la 7 ani, sau al unui membru de familie al acestuia, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu şi raportul de muncă a fost suspendat.
Deputaţii au revenit asupra articolului votat în prima parte a zilei referitor la definiţia pensionarului, respingând introducerea persoanelor încadrate în grad de handicap grav în categoria celor care pot să iasă la pensie după un stagiu de cotizare mai mic şi anume de 11,8 ani.
A fost adoptat articolul care prevede că doar nevăzătorii sunt incluşi în categoria celor care ies la pensie după un stagiu de cotizare redus. Astfel, pensionarul este persoana care beneficiază de pensie de asigurări sociale şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi persoana nevăzătoare care a realizat o treime din stagiul complet de cotizare.
Sursa: Pro TV
Etichete: lege, pensii, camera deputatilor, Parlament, legea pensiilor,
Dată publicare:
11-12-2018 13:32