Seitan: Punctul de pensie ar fi trebuit sa fie 347 de lei, nu 711 lei

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: De ce ne-a fost frica - o greva generala care sa faca Romania sa incremeneasca - am scapat astazi. Bugetarii au protestat insa fara sa paralizeze activitatea in spitale, scoli ori institutii.

In cifre, ziua arata mai rau decat a fost. Au participat la actiune 120.000 de cadre medicale, alte cateva zeci de mii de functionari, iar in unele tribunale s-au judecat doar o treime din dosare.

Miza grevei a fost examenul de bacalaureat. Profesorii au vrut sa-l boicoteze, iar ceilalti bugetari s-au alaturat din solidaritate. Proba a fost sustinuta insa fara probleme, spre dezamagirea unor liceeni, care se si obisnuisera cu ideea ca ingheata anul.

Ca intr-o zi perfect normala s-a desfasurat si activitatea din majoritatea spitalelor, desi medicii ne transmiteau ca am face bine sa nu ne imbolnavim pe 31 mai. Unii au asigurat insa numai urgentele si au iesit pe rand, cate 10-20, in curtea institutiilor sanitare. Cum s-a intamplat la spitalul Universitar Bucuresti.

Asadar, daca 75% dintre bugetari au fost in greva, iar statul nu ii plateste pentru aceasta zi "paralizata", bugetul a facut o economie de mai bine de 31 de milioane de euro.

Citește și
Emil Boc
Asumarea raspunderii in Parlament. Cum poate sa cada Guvernul Boc
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Vezi declaratiile facute de Mihai Seitan in conferinta de presa

Ministrul Seitan a inceput conferinta prin a critica partidele de opozitie care, in opinia sa, refuza sa dezbata realitatile economice ale Romaniei.

"Stiu cat de greu e pentru o familie de pensionari sa isi vada pensiile si asa mici, reduse. Stim ca problema esentiala a tarii este sa putem asigura, cu aceste reduceri, plata pensiilor, salariilor, ajutoarelor de somaj, astfel incat sa putem sa ne incadram in fondurile din acest moment", a spus Seitan.

Apoi ministrul a inceput prezentarea unor grafice cu date economice

* Suntem intr-o criza, in accentuare, nicidecum in restrangere. Toate tarile din Europa isi iau masuri de austeritate. Este o problema majora in acest moment situatia datoriilor statului. Asta ne afecteaza si pe noi la fel de mult.

* Avem un sistem privat care de un an si jumatate duce greul acestei crize. Grosul numarului de someri, 500.000, provin din el.

* Iata ca sistemul bugetar este nevoit sa suporte reducerile necesare.

* Nivelul de salarii in raport cu productivitatea: daca pana in 2006, cele doua au fost apropiate, de atunci incoace salariile au crescut, iar productivitatea a scazut. S-au dat 20 de ordonante de urgenta pentru cresterea pensiilor si salariilor.
Intre 2007 si 2009, fondul de salarii s-au dublat. La pensii s-a intamplat la fel.

* Nu exista fundamentare financiara pentru aceste cresteri. Nu este sustenabil.

* Punctul de pensie ar fi trebuit sa fie in 2009 la 374 de lei, daca s-ar fi indexat doar cu inflatia, cum era normal, iar el este acum de 711 lei.
 

In cursul acestei zile, ministrul a mai declarat:

Pensiile pe iunie ar putea ramane la acelasi nivel daca legea de reducere se publica dupa 15 iunie, a declarat ministrul muncii, Mihai Seitan.

"Daca legea privind reducerile de pensii va fi publicata in Monitorul Oficial dupa 15 sau 20 iunie, pensiile pe luna iunie se vor plati pe actualul sistem, adica nu vor fi reduse", a spus Seitan.

Plata pensiilor se face, lunar, dupa data de 16. Seitan a adaugat ca la sistemul de pensii exista un deficit de 800 de milioane de euro, care se recupereaza prin reducerea care va fi efectuata.

"De la 1 ianuarie vom reintra cu legea pensiilor pe rol, vom putea echilibra sistemul si ne vom intoarce cu valoarea punctului la un nivel acceptabil", a precizat ministrul Muncii.

Anterion, ministrul Seitan a declarat: "Nu ai nicio bucurie sa tai din pensii si salarii, dar daca ai speranta ca la sfarsitul celor sase luni revii, o faci. Daca nu, s-ar putea ca la anul sa tai inca 30 sau 50%, ceea ce este foarte posibil, sau poate chiar mai grav", a raspuns Seitan unei intrebari legata de reducerile de cheltuieli.

Ulterior, ministrul a declarat ca daca nu s-ar fi luat masurile anti-criza in acest an, in 2011 ar fi fost posibila o reducere de chiar si 70% a salariilor.

"Nu am facut o analiza pe scaderea salariilor anul viitor, dar daca nu am fi luat aceste masuri ar fi posibil sa scada salariile si cu 70% in 2011. Daca nu am fi luat aceste masuri si daca se aplica si nu vor avea rezultatele scontate, singura solutie este sa cada Guvernul", a declarat Seitan.

Afirmatiile lui Seitan se bat insa cap in cap cu promisiunile sefului sau. Astfel, premierul a spus ca reducerea salariilor si pensiilor va fi valabila doar pana la sfarsitul anului 2010, masura fiind una temporara. Emil Boc a asigurat din nou ca salariile si pensiile ar urma sa fie majorate in 2011, dar conditionat de restructurarea aparatului bugetar, respectiv de aplicarea Legii pensiilor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Istoria grevelor: de la pantofari, la liderii de sindicat parlamentari
Istoria grevelor: de la pantofari, la liderii de sindicat parlamentari

Sindicatele din Romania au anuntat ca, incepand de astazi, declanseaza cea mai de amploare greva generala din sistemul bugetar din ultimii 20 de ani.

Asumarea raspunderii in Parlament. Cum poate sa cada Guvernul Boc
Asumarea raspunderii in Parlament. Cum poate sa cada Guvernul Boc

A inceput numaratoarea inversa. Parlamentul a primit cele doua proiecte de lege pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea. Iata care este procedura in aceasta situatie si cum risca Executivul Boc sa fie demis.

Ministrul educatiei a organizat o conferinta de presa ..ca la Oscar
Ministrul educatiei a organizat o conferinta de presa ..ca la Oscar

UPDATE: Conferinta de presa a ministrului Educatiei a fost o adevarata surpriza. Daniel Funeriu a stat in fata microfoanelor doar cateva minute, ca sa multumeasca profesorilor care au ales, astazi, sa fie alaturi de elevi.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.