Asumarea raspunderii in Parlament. Cum poate sa cada Guvernul Boc
A inceput numaratoarea inversa. Parlamentul a primit cele doua proiecte de lege pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea. Iata care este procedura in aceasta situatie si cum risca Executivul Boc sa fie demis.
Programul parlamentar legat de aceasta initiativa a Guvernului urmeaza sa fie stabilit cat mai curand, de Birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor. Acestea se vor reuni in sedinta, marti, la ora 13.30.
Iata care sunt prevederile din Constitutie.
-► Conform articolului 114 din Constitutie, "Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege". Potrivit prevederilor constitutionale, Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.
-► Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.
-► In cazul in care presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere, mai stipuleaza Constitutia.
"Asupra acestor doua proiecte de lege, Guvernul isi asuma raspunderea in fata Parlamentului, ceea ce inseamna ca, daca in urma angajarii raspunderii se initiaza motiunea de cenzura si ea este adoptata, Guvernul este demis si aceste acte nu se aproba. Daca se initiaza motiune de cenzura si ea este respinsa, aceste acte se considera aprobate. Daca nu se initiaza nicio motiune de cenzura, aceste doua acte normative se considera adoptate si pleaca spre promulgare la presedintele Romaniei", a precizat si premierul Emil Boc duminica seara.
PSD a anuntat deja ca va depune motiunea de cenzura dupa asumarea raspunderii Guvernului. PNL a anuntat ca, desi nu este de acord cu anumite elementele din textul pe care l-a redactat PSD, va vota in favoarea motiunii de cenzura.
De asemenea, PSD a anuntat ca, daca motiunea de cenzura va fi respinsa de Parlament, va ataca la Curtea Constitutionala pachetul de legi propus de Guvern.
Pe de alta parte, Curtea Constitutionala a stabilit ca dreptul la pensie si la alte forme de asistenta sociala se stabilesc doar de catre Legislativ, inclusiv de la ce data se opereaza recalcularea acestora. De asemenea, orice prevedere noua poate fi aplicata numai de la intrarea in vigoare a legii, pentru a respecta principiul neretroactivitatii.
Cu toate acestea, liderul PSD Victor Ponta a declarat ca social-democratii vor face "tot ceea ce tine de PSD" pentru a solicita presedintelui Traian Basescu realizarea unui referendum national pe tema masurilor care trebuie adoptate pentru scoaterea Romaniei din criza.
"Voi duce si in Parlament la momentul angajarii raspunderii, al motiunii de cenzura, semnalul oamenilor de aici, de jos, care imi cer si ne cer sa-i oprim pe actualii guvernanti, sa le spun ca nu au legitimitate si masurile lor sunt impotriva propriului popor si ca singura solutie este o reintoarcere la oameni", a mai spus Ponta.
Sursa: Mediafax
Etichete: guvern, emil boc, Parlament, constitutia,
Dată publicare:
31-05-2010 00:00