USL: Pe noua Constitutie, presedintele nu mai poate refuza un ministru, la remaniere

Ultima actualizare: 13-06-2013 06:56
Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin | USL

USL a agreat ca noua Constitutie sa clarifice raporturile dintre presedinte, pe de o parte, si Guvern si Parlament, pe de alta parte, in sensul in care seful statului sa nu mai poata refuza un ministru propus de premier, la remaniere.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat ca USL a agreat ca noua Constitutie sa prevada clar ca, atunci cand desemneaza un candidat de premier, presedintele trebuie sa constate care este vointa electoratului, respectiv care este majoritatea parlamentara.

"Avem o clarificare a raporturilor intre presedinte, pe de o parte, si Guvern si Parlament pe de alta parte: presedintele, atunci cand desemneaza un candidat de prim-ministru sau cand se opereaza o remaniere, trebuie sa constate care este vointa electoratului, care este majoritatea in Parlament, care este, in cazul remanierii, optiunea premierului in primul rand - si vom vedea, cu consultarea comisiilor parlamentare, in legatura cu o persoana din echipa guvernamentala - pentru care isi asuma raspunderea. Nu presedintele isi asuma raspunderea, premierul si Parlamentul asuma si atunci decizia trebuie sa fie a lor", a spus Antonescu.

El a aratat ca noua Constitutie va prevedea in mod clar faptul ca presedintele nu mai poate refuza un ministru propus de premier la remaniere.

"Asta am sustinut cu ocazia diverselor remanieri, de la doamna Norica Nicolai incoace. Asta am sustinut ca trebuia sa se intample si cu Constitutia in vigoare. si daca asta am sustinut, evident ca asta vom pune in Constitutie. De ce? Pentru ca nu presedintele poarta responsabilitatea alegerii ministrului respectiv. El il numeste, la propunerea primului-ministru, prin decret prezidential, dar decizia de oportunitate, de continut, este una pe care si-o asuma primul-ministru, pentru ca premierul poarta responsabilitatea politica - in fata Parlamentului, nu a presedintelui - a bunei functionari a Guvernului si Parlamentul e consultat, la randul sau, pentru ca premierul cand face o propunere pentru un ministru, il prezinta comisiilor parlamentare de specialitate", a spus Antonescu.

Liderul PNL a aratat ca presedintele constata care este optiunea premierului si a Parlamentului si, in situatia in care conditiile de legalitate nu sunt incalcate, numeste ministrul propus de premier.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO