USL: In noua Constitutie CSAT devine Consiliul National de Securitate

Ultima actualizare: 13-06-2013 06:56
CSAT

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca USL a convenit ca in noua Constitutie sa se modifice denumirea Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT) in Consiliul National de Securitate.

Institutia urmeaza sa-si mentina integral, insa, atributiile actuale.

"In ceea ce priveste CSAT, il inlocuim cu Consiliul National de Securitate. Institutia va avea celeasi atributii pe continut, presedintele - aceleasi atributii, propune conducerea principalelor servicii, Parlamentul ii voteaza, ca si pana acum", a spus Antonescu.

El a aratat ca actuala denumire a CSAT "suna putin ca din alte timpuri", acesta fiind motivul alegerii unei noi denumiri.

Potrivit actualei Constitutii, presedintele Romaniei este comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Premierul indeplineste functia de vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii este autoritatea administrativa autonoma investita, potrivit Constitutiei, cu organizarea si coordonarea unitara a activitatilor care privesc apararea tarii si siguranta nationala.

Activitatea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii este supusa examinarii si verificarii parlamentare. Anual, nu mai tarziu de primul trimestru al anului urmator, precum si la cererea comisiilor permanente de specialitate ale Parlamentului sau ori de cate ori se considera necesar, Consiliul Suprem de Aparare a tarii prezinta, in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, rapoarte asupra activitatii desfasurate.

Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sunt ministrul Apararii, Administratiei si Internelor, Afacerilor Externe, Justitiei, Economiei, Comertului si mediului de afaceri, Finantelor publice, directorul Serviciului Roman de Informatii, directorul Serviciului de Informatii Externe, seful Statului Major General si consilierul prezidential pentru securitate nationala.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO