USL: Principiul ca parlamentarul sa-si piarda mandatul daca pleaca din partid, trecut in Constitutie

Ultima actualizare: 13-06-2013 06:56
Parlamentari

USL a agreat, luni, ca principiul potrivit caruia parlamentarul care isi schimba partidul si se inscrie in alt partid sa-si piarda mandatul sa fie trecut in noua Constitutie, astfel incat acesta sa fie valabil indiferent de sistemul electoral adoptat.

Intrebat cum se va reglementa pierderea mandatului unui parlamentar care migreaza, daca se merge pe sistem electoral de lista, care nu instituie posibilitatea organizarii unui referendum la nivel local, presedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat ca se va institui in noua Constitutie o masura prohibitiva in acest sens.

"Formula asupra careia eventual vom reveni printr-un vot nu e tocmai, din acest motiv, cea care prevedea un referendum sau un re-call, ci va fi aceea a unei masuri prohibitive, in sensul pierderii automate a mandatului in momentul in care un parlamentar intrat pe listele sau sub sigla unui partid, indiferent de sistemul electoral, paraseste acel partid", a precizat Antonescu.

La randul sau, premierul Victor Ponta a spus ca prevederea constitutionala referitoare la traseism in cazul parlamentatrilor va fi similara situatiei actuale a primarilor.

"Va fi ca la primari. Nu vom acoperi situatia pe care am avut-o cu unii primari care raman in partid si fac opozitie interna. Daca gasim in cursul acestei saptamani o solutie si pentru aceasta ultima parte, ar fi excelent. Deocamdata, insa, votam - si e foarte bine sa avem in Constitutie - principiul ca parlamentarul care-si schimba partidul si se inscrie in alt partid isi pierde mandatul", a spus Ponta.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO