Noua Constitutie: Initierea referendumului, aprobata de Parlament; prag de o treime din alegatori

Ultima actualizare: 13-06-2013 06:56
Referendum

Comisia de revizuire a adoptat, luni, o serie de amendamente prin care referendumul national poate fi convocat si de 250.000 de cetateni cu drept de vot.

De asemenea, initierea consultarii trebuie aprobata de Parlament, iar pentru a fi validata trebuie sa participe la vot minimum o treime din alegatori.

Astfel, un prim amendament al PSD modifica actualul articolul 90 din Constitutie, precizand: "Presedintele Romaniei sau de cel putin 250.000 de cetateni cu drept de vot pot cere poporului sa-si exprime vointa, prin referendum, cu privire la probleme de interes national, cu exceptia celor referitoare la revizuirea Constitutiei. Initierea referendumului se aproba de Parlament, prin hotarare, cu votul majoritatii membrilor sai".

Amendamentul a fost adoptat cu 16 voturi "pentru" si 6 voturi "impotriva".

De asemenea, un amendament complementar adoptat stipuleaza ca "cetatenii care initiaza organizarea referendumului trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative".

Mai mult, este introdusa in Constitutie conditia valabilitatii unui referendum in functie de prezenta la urne a cel putin o treime din alegatori.

"Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin o treime din numarul persoanelor inscrise in listele electorale", prevede un alt amendament al PSD adoptat cu 16 voturi "pentru" si 5 voturi "impotriva".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO