Ursula von der Leyen, la semnarea acordului pentru energie de la București: „Vă laud pentru un proiect deosebit de ambițios”
Un acord istoric, încheiat sâmbătă, la București, între România, Ungaria, Georgia și Azerbaidjan va face posibil transportul de energie electrică din zona caspică spre țara noastră.
Pentru asta va fi construit un cablu submarin de aproape 1.200 de kilometri, care va lega Azerbaidjanul de litoralul nostru. „Cele două maluri ale Mării Negre nu au fost niciodată mai aproape”, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentă la semnarea documentului.
Proiectul va întări securitatea energetică a întregii Europe. Au spus-o liderii prezenți la București, pentru semnarea documentului care dă undă verde cablului submarin de electricitate.
Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene: „Ce proiect ambițios! Va întări securizarea aprovizionării noastre, va asigura energie verde din surse regenerabile. Va ajuta la reconstrucția infrastructurii energetice din Ucraina”.
Cablul submarin va traversa Marea Neagră pentru a aduce energie electrică din surse regenerabile produsă în Azerbaidjan, prin Georgia, către România și apoi prin Ungaria spre restul Europei. Va avea o lungime de aproape 1.195 km, dintre care 1.100 submarini, și o capacitate de 1.000 MW. Acest cablu va putea transporta și energia produsă de eolienele de la noi, din zona Dobrogei. În momentul de față, este în curs realizarea studiului de fezabilitate, iar întregul proiect ar putea să fie gata în șase ani.
Acordul dintre România, Ungaria, Georgia și Azerbaidjan a fost semnat la Cotroceni, în prezența șefilor de stat și a premierilor.
Klaus Iohannis, președintele României: „Cooperarea noastră în domeniul energiei va crește adaptabilitatea noastră, reziliența energetică, și va asigura diversificarea surselor de aprovizionare și a rutelor de transport”.
Prezent la București pentru prima dată după opt ani, premierul maghiar a părut foarte încântat de proiect.
Viktor Orban, premierul Ungariei: „Ne pregătim să construim cel mai lung cablu de transport al energiei submarin, dacă aș fi cu 30 de ani mai tânăr, aș spune că e ca un rock'n'roll să construiești un astfel de cablu”.
Energia adusă din zona Caspică va ajuta Ucraina, Moldova, dar și Georgia.
Ilham Aliyev, președintele Azerbaidjanului: „Acest acord este un pas important pentru crearea unui coridor de energie verde”.
Irakli Garibashvili, premierul Georgiei: „Este o schimbare a jocului. Conectivitatea este o prioritate de top”.
Cablul submarin va costa în jur de două miliarde de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: energie, romania, proiect, ursula von der leyen,
Dată publicare:
17-12-2022 11:26