Un primar PNL explică de ce vrea pensie specială de mii de lei, pentru un ”trai decent”
Guvernul pregăteşte adoptarea pensiilor speciale, pentru primari şi aleşi locali, prin Ordonanţă de Urgenţă.
În şedinţa de săptămâna aceasta, Executivul vrea să adopte Codul Administrativ, un document care conţine prevederi controversate. Una dintre ele ar legaliza, practic, transferul de proprietate pentru domenii de tipul insulelor, lacurilor, plajelor sau clădirilor, mutate în ultimii ani, ilegal, de la stat în beneficiul unor firme sau persoane, potrivit analiştilor. Mai mulţi primari PNL susţin alături de PSD şi UDMR această ordonanţă.
Nevoia de pensii speciale pentru primari şi aleşi locali a fost explicată chiar de un primar de la PNL, umăr la umăr cu ministrul PSD al administraţiei.
Alin Nica, primar PNL, Dudeştii Noi, judeţul Timiş: "Totul se reduce la bani şi acum vă spun că fiecare dintre noi avem un salariu sau venit şi fiecare avem pretenţia să ne asigure un trai decent. Gândiţi-vă că un primar nu trebuie să se reducă traiul lui la strictul necesar. Poate să facă asta din modestie şi din minimă moralitate, să nu fie opulent. Nu cred că vreţi să vedeţi primari cu hainele rupte în coate."
Pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene s-ar calcula în mod similar celor pentru parlamentari. Pentru un primar care a stat trei mandate şi are 10 mii de lei pe lună, brut, indemnizaţia ar fi aproape 6.000 de lei şi se cumulează cu orice alt venit.
Sorin Ioniță, Expert Forum: "Ei se grăbesc să-l dea, de ce? Ca să pară că PSD-ul le dă, ca să-i adune din nou în jurul partidului, pentru că urmează vremuri grele, anume alegerile din toamnă. Şi ştiţi, campaniile se fac cu primari. Deci este un bonus pentru primari. Şi ai lor, şi ai altora, pentru că înţeleg că USL-ul s-a reconstituit."
O altă prevedere controversată este cea care permite consiliilor locale să transfere lacuri, insule, plaje sau clădiri din patrimoinul localităţilor cu votul a doar jumătate plus unul din consilieri, şi nu cu două treimi, cum este în prezent.
Sorin Ioniță: "Sunt Belinele, sunt insulele, sunt cazinourile, sunt plajele pe unde au toţi MDRAP-iștii tot felul de chestii, fiecare şi-a construit câte ceva sau a dat câte ceva, sau a mutat dintr-un domeniu în altul, deci ei vor acum să legalizeze, asta e marea urgenţă: nu cumva să piardă guvernarea până nu şi-au legalizat ce au făcut în ultimii ani."
Edilii localităţilor spun că primăria trebuie să facă ce vrea cu bunurile locale.
Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor, primar independent Vulcana Băi: "Stau la mâna unora care de multe ori din lipsă de personal sau din lipsă de voinţă ne fac să pierdem foarte mult pentru dezvoltarea comunităţii locale."
Actul normativ nu transformă însă administraţia în una digitalizată, deşi declarativ politicientii spun că simplifică procedurile. Studiul de impact obligatoriu pentru o asemenea corecţie legislativă nu există.
Vasile Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării: "Dacă vreţi acum de la mine un rezultat, un răspuns la un calcul orientativ pentru 3000 de UAT-uri, ce înseamnă simplificarea aceasta n-am să vi-l spun, în schimb pot să vă spun cu foarte mare certitudine că este un act normativ pe care toată lumea îl aşteaptă."
Codul Administrativ a fost adoptat de Parlament acum un an. Legea a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională în integralitate, pentru că nu a respectat procedurile de adoptare. Dacă va fi adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, va intra în vigoare imediat.
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, PNL, pensii speciale, UDMR, codul administrativ,
Dată publicare:
10-06-2019 18:30