Un deputat vrea o lege prin care sa taxeze serviciile online precum Uber sau Airbnb. Ce vor risca cei care nu platesc
Un proiect de lege care vizeaza platforme online de transport, cazare sau alte servicii, cum ar fi Uber ori Airbnb, este in atentia Camerei Deputatilor.
Senatorii au fost deja de acord sa ii taxeze pe prestatorii de servicii de acest fel si sa-i oblige sa plateasca impozite ca persoane juridice.
Mai ales ca economia bazata pe incredere castiga tot mai mult teren, in toata lumea. Potrivit proiectului, cei care se vor sustrage legii, risca amenzi de pana la 300.000 de lei.
Pe acesti turisti i-am cunoscut in casa unui brasovean. Au venit in vacanta la noi, dar nu au vrut sa stea la hotel sau la pensiune. Au ales, de pe platforma Airbnb, un apartament pentru care platesc 40 de dolari, pe noapte.
Brad Campbell, turist: "Poti sa stai ca o familie, te simti mult mai intim, pentru ca ai o sufragerie unde poti manca impreuna, mai prietenos ca intr-un hotel."
"Si pentru urmatoarea nostra destinatie am rezervat pe Airbnb si intodeauna aici e primul loc in care cautam cazare."
In acest moment, autoritatile nu ii verifica pe cei care inchiriaza locuintele pe site-ul Airbnb. Proprietarii caselor platesc o taxa catre platforma, insa nu toti platesc si impozit, mai ales ca nu ii verifica nimeni.
Pe viitor, lucrurile ar putea sa se schimbe si sa vizeze si aplicatia UBER.
Reprezentantii Uber sustin ca serviciile oferite de ei nu sunt servicii de taximetrie, pentru ca activitatea lor este una ocazionala. Transportatorii insa ii contrazic si chiar au protestat vehement.
Florian Ioan, sofer partener: Clientul te evalueaza, deci in cazul meu am 99% cu 5 stele.
Reporter: Ce se intampla daca evaluarile si comentariile sunt negative?
Florian Ioan: Ha! Esti Out! Esti avertizat prima oara sa-ti revizuiesti atitudinea dupa care nu mai primesti comenzi ti se anuleaza contul."
Acest concept nou de schimb de servicii prinde tot mai mult si se numeste economie colaborativa. In strainatate, exista inclusiv platforme prin care oamenii pot sa gaseasca instalatori, bone, bucatari sau traducatori.
La noi, lucrurile sunt la inceput.
O astfel de platforma, de exemplu, functioneaza in Bucuresti si ofera servicii de curatenie. Practic, aici se inregistreaza cei care sunt dispusi sa munceasca, iar potentialii clienti nu au decat sa-i selecteze pe baza pretului, programului si a recomandarilor afisate pe site. Plata se face online prin intermediul aplicatiei.
Romanii s-au unit si pe Facebook, in grupuri numite "ce-ti trebuie, frate?"
In fata acestui avant, deputatul Varujan Pambuccian vrea sa ii oblige pe prestatorii de servicii de acest fel sa plateasca impozite si sa emita facturi, pentru ca, spune el, "ridica probleme juridice" si "nu se incadreaza perfect in modelul afacerilor traditionale".
Ionut Tata, presedintele Clusterului de Inovatie si Tehnologie Brasov: "Cred ca ar trebui sa dam drumul la aceste lucruri, sa le acceleram, sa cream un cadru legal prin care companii de genul acesta sa vina mai repede la noi decat in alte tari din Europa".
Daca proiectul lui Varujan Pambuccian este adoptat, cei care nu respecta legea risca amenzi intre 500 si 300.000 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: uber, lege, proiect, airbnb, online, servicii, varujan pambuccian,
Dată publicare:
27-05-2017 17:08