Tudorel Toader anunță declanșarea procedurii de numire a unui nou procuror general
Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat, joi, că declanșează procedura de numire a noului procuror general al României, deoarece la sfârșitul lunii aprilie expiră mandatul actualului procuror Augustin Lazăr.
Tudorel Toader a precizat că nu are un favorit pentru această funcție și că se va aplica procedura standard.
El a fost întrebat de jurnaliști dacă este vizată deja o persoană.
”Nici n-am declanșat procedura și acuma vizăm? Vedem cine se va înscrie și atunci vom vedea.” - a răspuns Tudorel Toader.
Reporter: Deci este procedura standard, nu aveți deja un favorit pe care îl veți propune?
Ministrul Tudorel Toder: ”Credeți că s-ar putea să ai un favorit dinainte de a declanșa procedura? Nu, categoric nu”.
Replica procurorului general al României a venit la scurt timp, Augustin Lazăr spunând că ministrul Justiției ar fi trebuit să îi spună bărbătește ce probleme sunt, atunci când a venit la el în instituție: ”Trebuie să aibă curaj. Procurorul general nu mănâncă oameni”, a spus Lazăr.
Anterior, ministrul Tudorel Toader a declarat că în cursul acestei zile va face un anunț despre ”o măsură foarte importantă”. Întrebat de jurnaliști, la intrarea în sediul Parchetul Instanţei supreme, despre ce măsură este vorba, Toader a spus, scurt: ”Statul de drept”.
Miistrul Justiției a mai precizat că are întâlniri cu preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Elena Iordache, şi cu Bogdan Licu, adjunct al procurorului general al României.
Tudorel Toader a spus că prezenţa sa la PÎCCJ are loc în baza articolului 132 din Constituţie, conform căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. "Prin urmare, merg să văd cum îşi desfăşoară activitatea", a continuat Toader, potrivit Agerpres.
El a spus că se întâlneşte cu Elena Iordache, preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, fără a preciza concret ce doreşte să discute cu aceasta.
Toader a spus că se va întâlni şi cu procurorul general adjunct Bogdan Licu, pe fondul invitaţiei lansate către acesta la conferinţele organizate în cadrul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. "Prima (conferinţă - n.r.) organizată de către Ministerul Justiţiei, referitoare la viitorul parchet european, a doua organizată de Ministerul de Externe, tot la universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, o acţiune privind viitorul justiţiei în spaţiul comun european", a explicat ministrul.
Guvernul a adoptat marţi o ordonanţă de urgenţă care modifică legile justiţiei şi care se referă, printre altele, la delegările în funcţii de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public, a anunţat ministrul Tudorel Toader.
Potrivit ministrului, Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi a procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi al procurorilor, a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii 317/2004 referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii.
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că prin ordonanţa de urgenţă privind modificarea legilor justiţiei PSD a acţionat din nou împotriva justiţiei şi a statului de drept.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: statul de drept, justitie, tudorel toader, ministru,
Dată publicare:
21-02-2019 10:51