Procurorii din Brașov au ieșit să protesteze față de OUG dată de Tudorel Toader


Ultimul update: Miercuri 20 Februarie 2019 22:30
Data publicarii: Miercuri 20 Februarie 2019 22:28
Categorie: Stiri Justitie
protest procurori brasov

Câteva zeci de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au protestat miercuri în faţa instituţiei, nemulţumiţi de modificările la legile justiţiei şi mai ales la statutul magistraţilor.

 

Procurorii purtau pancarte pe care se putea citi: "Respectaţi MCV"; "Respectaţi independenţa justiţiei"; "Procuror independent".

''Din punctul nostru de vedere, al celor care am ieşit azi, este un protest simbolic, în care cerem revenirea la normalitate. Apreciem că de ceva timp se operează modificări la legile justiţiei şi la statutul magistraţilor îndeosebi care afectează grav independenţa sistemului judiciar şi a fiecăruia dintre noi. Chiar dacă există discuţii, controverse la statutul procurorilor, noi credem că este esenţial să se recunoască faptul că în instrumentarea unor dosare procurorul trebuie să fie independent şi atunci, aceste modificări, pe care le-am auzit marţi seara, dar pe care nu le-am văzut, pentru că nu a apărut nicio ordonanţă publicată în Monitorul Oficial, noi credem că afectează şi mai mult acest statut al procurorului, pentru că loveşte în independenţa şi în libera apreciere a probelor de către fiecare procuror'', a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, Claudiu Sandu.

Sandu a spus că nu a fost nimeni consultat din cadrul unităţii de parchet în legătură cu OUG şi, din câte ştie, Secţia de procurori a CSM a precizat că nu a consultat proiectul, pentru că a venit foarte târziu şi la scurt timp a şi fost adoptat de Guvern. ''Ceea ce, din punctul meu de vedere, încalcă grav o minimă previzibilitate a dictării unor legi, dar este o chestiune care a început să ne afecteze'', a adăugat prim-procurorul.

Potrivit sursei citate, parchetele se confruntă şi cu o lipsă serioasă de resurse materiale şi umane. Sandu a dat ca exemplu Parchetul din Făgăraş, care în loc de patru are doi procurori iar şansele de a completa schema sunt foarte reduse, mai ales în condiţiile în care vor intra în vigoare modificări cu privire la Institutul Naţional al Magistraturii, care vor conduce la o viitoare generaţie de magistraţi peste patru ani, un termen foarte lung în care se va putea rezista cu actuala schemă de personal.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov a susţinut că în toate structurile de parchet sunt dosare vechi iar lipsa de personal va fi simţită şi de populaţie, care va spune că "justiţia nu face nimic" pentru ea. ''Suntem din ce în ce mai puţini, ceea ce prelungeşte perioada de soluţionare a dosarelor şi nemulţumirea publică. Nu ascundem faptul că avem o lipsă crasă de finanţare'', a punctat Claudiu Sandu.

''OUG este unul dintre motivele protestului de azi. OUG se dă în situaţie de urgenţă. În acest moment nu există nici o urgenţă, cu excepţia urgenţei de ordin politic, care să justifice o nouă modificare a legilor justiţiei ca aceea anunţată marţi seara de ministrul Justiţiei. Din punctul meu de vedere şi al majorităţii colegilor mei, ieşirea publică şi atragerea atenţiei în mod public faţă de situaţia gravă în care se află justiţia este maximumul pe care-l putem face. (...) Putem să atragem atenţia că nu mai avem resurse, că modificările legislative ne afectează statutul şi, în cazul în care cazi victima unui infractor, care are o anumită pârghie, că mai multe nu pot să spun, s-ar putea să rămânem şi o victimă a justiţiei'', a mai afirmat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

Acesta a adăugat că din anul 2006, de când este în această profesie, acum este "de departe cea mai complicată perioadă în justiţie".

Guvernul a adoptat marţi o ordonanţă de urgenţă care modifică legile justiţiei şi care se referă, printre altele, la delegările în funcţii de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public, a anunţat ministrul Tudorel Toader.

Potrivit ministrului, Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi a procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi al procurorilor, a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii 317/2004 referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO