Comisia Europeană critică modificările aduse prin OUG legilor justiției și cere explicații
Comisia Europeană a criticat, miercuri, adoptarea ordonanței de urgență de către Guvernul român, prin care sunt modificate legile justiției.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că oficialii europeni urmăresc cu îngrijorare ”cele mai recente evoluții privind statul de drept în România”.
Mesajul integral al Comisiei Europene:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Comisia Europeană urmărește cu mare îngrijorare cele mai recente evoluții privind statul de drept în România. Atât conținutul, cât și procedura ultimelor modificări, folosind ordonanțele de urgență, fără consultări cu sistemul judiciar și părțile interesate, par a fi în contradicție directă cu recomandările Comisiei din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, aprobate de toate statele membre.
Permiteți-mi să vă reamintesc că raportul nostru din noiembrie îndeamnă România să "instaleze un sistem solid și independent de numire a procurorilor de vârf, pe baza unor criterii clare și transparente, pe baza sprijinului Comisiei de la Veneția".
De asemenea, solicită "revizuirea legilor justiției, ținând pe deplin seama de recomandările din cadrul MCV și emise de Comisia de la Veneția și GRECO".
Aceste modificări recent urmează o altă direcție.
După cum am spus mai devreme, România trebuie să pună urgent procesul de reformă înapoi pe direcția inițială. Aceasta înseamnă a merge înainte, nu înapoi și abținerea de la orice măsuri care inversează progresul realizat în ultimii ani.
Prin urmare, Comisia va solicita explicații din partea guvernului român cu privire la ultimele modificări.” - a spus Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Ordonanța de Urgență pentru modificarea legilor justiției
Prin ordonanță de urgență, Guvernul a modificat din nou legile justiției. Modificările vizează nu doar accesul absolvenților de drept în magistratură și carieră lor, ci și soarta șefilor din sistemul judiciar, modificare ce va pune presiune pe președintele României în cazul în care decizia de numire îi aparține.
Ministrul Tudorel Toader: "Din păcate astăzi multe funcții de rang înalt sunt ocupate prin delegare, ceea ce nu este normal, pentru că legea spune în condițiile legii. Cei delegați rămân totuși în funcție 45 de zile, timp în care posturile se ocupă după lege".
Executivul a lansat și o adevărată premieră pentru Ministerul Public. Odată cu publicarea în Monitorul oficial a ordonanței de urgență, funcțiile de conducere din structura Parchetului General - cum ar fi DNA, DIICOT sau Secția de investigare a magistraților - vor putea fi ocupate nu doar de procurori, ci și de judecători, cu condiția să fi avut în careiera lor și experența de procuror.
Iar aceste candidaturi ale judecătorilor vor fi avizate de-acum de plenul CSM și nu de secția de procurori ca până acum.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, tudorel toader, oug, legile justiției,
Dată publicare:
20-02-2019 13:56