Traian Basescu a plecat la summitul din Varsovia: "Sistemul antiracheta din Romania va fi operational in 2015"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a pleacat la Varsovia, unde va participa la Reuniunea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est.

Seful statiului a declarat ca acolo se va discuta si despre pregatirile pentru Summit-ul NATO din septembrie si a anuntat ca Romania doreste o redefinire a relatiei Aliantei cu Rusia, acest stat periclitand siguranta tarilor din zona. Basescu a aratat ca Romania are opt prioritati legate de acest summit si a afirmat ca prima prioritate este adoptarea de masuri concrete pe termen lung si echilibrarea geografica a resurselor militare ale Aliantei Nord-Atlantice pe teritoriul Uniunii Europene.

In speta, nu am dori o diminuare a resurselor pentru flancul estic, in detrimentul resurselor alocate zonei nordice, tarile blatice si Polonia. Deci si Romania si Bulgaria ar trebui tratate cu atentie, avand in vedere in primul rand realitatile”, a precizat Traian Basescu.

El a mentionat ca tara noastra are o frontiera de 649 de kilometri cu Ucraina, terestra, fluviala si maritima, iar odata cu anexarea ilegala a Crimeei, avem o vecinatate imediata pe frontiera zonei economice exclusive cu Federatia Rusa. Potrivit sefului statului, o alta prioritate a Romaniei la summit-ul din septembrie este reflectarea in documentele acestuia a importantei strategice a Marii Negre si incurajarea parcursului catre NATO a Georgiei si Muntenegrului, acest obiectiv trebuind sa fie sustinut de toate tarile est-europene.

Traian Basescu a mai spus ca un obiectiv important il constituie asumarea de catre toate statele membre NATO a alocarii a 2% din PIB pentru cheltuieli de aparare.

Citește și
Traian Basescu
Avionul prabusit. Traian Basescu a calificat accidentul aviatic din Ucraina drept un act terorist
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Nu in ultimul rand, ne intereseaza, ca urmare a evenimentelor din regiune, redefinirea relatiei NATO-Federatia Rusa. Dupa Nagorno-Karabah, in Azerbaidjan, dupa Abhazia si Osetia, in Georgia, dupa Transnistria, in Republica Moldova, a urmat, acum, anexarea ilegala a Crimeei si situatia din Ucraina de est, unde Federatia Rusa are responsabilitati majore”, a aratat presedintele Basescu.

El a continuat: ”In aceasta situatie, nu putem sa mentinem tipul de relatie NATO-Federatia Rusa ca si pana acum. Se dovedeste ca Federatia Rusa are politici care pericliteaza securitatea statelor din regiune”.

Presedintele a afirmat ca isi doreste ca la reuniunea de marti de la Varsovia toti sefii de stat sa fie de acord ca ”unul din obiective este adancirea cooperarii cu partenerii estici, fie ca vorbim de Republica Moldova, de Ucraina sau Georgia”.

Basescu: Sistemul antiracheta din Romania, operational in 2015

Traian Basescu a mai declarat ca si-ar dori ca Summit-ul NATO din septembrie sa constate progresele procesului de diminuare a noilor amenintari de securitate, anuntand ca sistemul antiracheta din Romania va fi operational in 2015.

Ne-am dori ca Summit-ul NATO sa constate si sa realizeze progrese in procesul de diminuare a noilor amenintari de securitate, si aici noi includem respectarea programului de dezvoltare si operationalizare a capacitatilor antiracheta in Romania”, a declarat Traian Basescu, inainte de plecarea la Reuniunea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est, care are loc in Polonia. Presedintele a anuntat ca in Romania evolutiile sunt conform programului, iar sistemul antiracheta de pe teritoriul Romaniei, faza a doua a sistemului NATO, va fi functional in 2015.

In plus, seful statului a mentionat ca Romania considera ca NATO trebuie sa isi asume un rol mult mai important in garantarea securitatii energetice a Europei, precum si in prevenirea si lupta imptoriva atacurilor cibernetice. Traian Basescu a mai aratat ca un alt element din luarile de pozitie ale Romaniei si solicitarile sale pentru Summit-ul NATO din Marea Britanie se refera la incheierea misiunii din Afganistan.

Seful statului a tinut sa precizeze ca misiunea din Afganistan va lua sfarsit pe 31 decembrie 2014, cand si Romania isi va retrage ultimele sute de militari. El a adaugat ca, de la 1 ianuarie 2015, continuarea programului se refera la asigurarea instructorilor pentru continuarea proceselor de pragatire a armatei afgane, in conditiile in care pana la sfarsitul anului se reuseste semnarea unui acord intre autoritatile afgane si NATO in acest sens.

Sinteza declaratiilor:

- Se vor discuta mai multe probleme. Va precizez in linii mari pozitia pe care merge Romania.

- Situatia din regiune va fi dominata de problema ucraineana, unde pozitia noastra va fi cea exprimata ieri. Atata timp cat Federatia Rusa sustine gruparile teroriste din Lugansk si Donetk este partenera a organizatiilor teroriste.

- Voi ridica si problema Moldovei, care asa cum ati vazut ieri, va trebui sa suporte sanctiuni de la Federatia Rusa pentru importuri de vin, fructe, ceea ce exprima motorul principal pentru economia de toamna.

- Al doilea subiect, dincolo de situatia regionala, este pregatirea summitului din 4-5 septembrie. Romania are 2 prioritati la summitul NATO, pregatirea si echilibrarea resurselor. Si Romania si Bulgaria trebuiesc tratate cu atentie, avand in vedere realitatile. Odata cu anexarea ilegala a Crimeei avem o vecinatatea imediata cu Federatia Rusa.

- Ne intereseaza, ca urmare a evenimentelor din regiune, redefinirea relatiei NATO - Federatia Rusa. Nu putem sa mentinem tipul de relatia NATO - Federatia Rusa ca si pana acum.

SUA va cere NATO cresterea cheltuielilor pentru aparare

Presedintele american Barack Obama si omologul sau polonez Bronislaw Komorowski au discutat luni despre "importanta de a creste cheltuielile pentru aparare" ale membrilor europeni ai NATO - cu o zi inainte de reuniunea a noua lideri ai tarilor membre NATO, marti, la Varsovia.

Anuntul a fost facut de Casa Alba, intr-un comunicat in care face apel la o "solidaritate transatlantica", relateaza AFP. Comunicatul vine sa puncteze discutia pe care au avut-o cei doi sefi de stat privind prabusirea avionului Malaysia Airlines. "In aceasta dupa-amiaza, presedintele Obama a vorbit cu presedintele polonez Komorowski despre situatia din Ucraina si summitul NATO care va avea loc in curand in
Tara Galilor"
, afirma comunicatul.

Cei doi presedinti au convenit asupra importantei pentru tarile europene membre NATO de a creste cheltuielile militare, precum si asupra importantei de a contribui credibil si la scara organzatiei la tentativele de conciliere in Europa Centrala si de Est, precizeaza comunicatul. "Cei doi lideri au subliniat, de asemnea, necesitatea unei solidaritati transatlantice in ceea ce priveste tragica prabusire a avionului Malaysia Airlines si tentativele rusesti de destabilizare a Ucrainei", arata textul.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Basescu afirma ca in Ucraina e un
Basescu afirma ca in Ucraina e un "razboi hibrid". "Federatia Rusa e parte a actului TERORIST de doborare a zborului MH17"

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca "din pacate, Federatia Rusa este partenerul teroristilor in aceasta operatiune legata de uciderea a 298 de persoane".

Avionul prabusit. Traian Basescu a calificat accidentul aviatic din Ucraina drept un act terorist
Avionul prabusit. Traian Basescu a calificat accidentul aviatic din Ucraina drept un act terorist

Presedintele Traian Basescu a calificat, sambata, accidentul aviatic din estul Ucrainei drept un act terorist, care nu poate ramane fara consecinte.

Basescu a discutat la Bruxelles despre portofoliul de comisar european al Romaniei. VIDEO cu presedintele si Angela Merkel
Basescu a discutat la Bruxelles despre portofoliul de comisar european al Romaniei. VIDEO cu presedintele si Angela Merkel

Pesedintele Traian Basescu a discutat la Bruxelles cu presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre "exigentele" pe care trebuie sa le indeplineasca propunerile statelor membre pentru viitoarele pozitii de comisar european.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.