Basescu avertizeaza bancile austriece: "Nu cumva sa lasati economia romaneasca nefinantata"
Avertisment dur al presedintelui Romaniei, la adresa bancilor straine. Dupa ce au facut profituri uriase in perioada de crestere economica, acum planuiesc sa ne lase fara surse de finantare, spune seful statului, cu aluzie la austrieci.
Asta, in conditiile in care criza economica se adanceste, toate tarile se imprumuta la costuri tot mai mari, iar anul viitor, austeritatea se extinde peste intreaga Europa.
Daca bancherii isi mentin decizia, autoritatile romane trebuie sa reduca si mai mult din cheltuieli, inclusiv prin disponibilizari masive.
"Mesajul meu este: Domnilor, ati obtinut profituri uriase in Romania din 2000 si pana chiar in 2009, iar azi daca va pregatiti cumva sa lasati economia romaneasca nefinantata in perioada de criza, vom considera o lipsa de fair play in relatia cu Romania", a spus Traian Basescu.
In 2012, continua masurile de austeritate: numarul bugetarilor se va reduce pana la 1,1 milioane de persoane si va incepe restructurarea sistemului sanitar. Bugetul ia in calcul insa o finanatare de 6 miliarde de euro din fonduri europene.
Romania are insa nevoie disperata de bani. Pana acum, bancile-mama din Austria trimiteau in Romania anumite sume, din care sucursalele de aici imprumutau in ultima perioada mai ales statul si companiile. Oprirea acestui flux de bani ne-ar pune in situatia de a reduce drastic deficitul bugetar si pune probleme cu plata salariilor a pensiilor, dar si cu finantarea investitiilor.
La doar cateva ore dupa discursul presedintelui Basescu, vine o alta declaratie bomba: seful Raiffeisen International anunta ca este foarte posibil ca banca sa se retraga de pe unele piete.
Steven van Groeningen, presedinte Raiffeisen Romania: "Sub nici o forma nu ne vom retrage din Romania, ar fi o greseala mare fiindca vorbim despre una din tarile care are si cel mai bun randament si cel mai bun potential in zona".
Aceste decizii vin in momentul in care Romania este dependenta de bancile straine : 85% din sistemul bancar e format din institutii cu capital strain. Mai grav e ca doua tari, Grecia si Austria, detin jumatate din banii din bancile noastre si de aceea bancile austriece sunt atat de importante.
Totusi, cei din Banca Nationala nu sunt inca ingrijorati.
Pentru Romania asta inseamna ca trebuie sa gaseasca alte surse de finantare sau sa taie si mai mult din cheltuieli.