Iata cum arata planul care a salvat lumea, scris pe o coala A4. Ce lipseste din schema

Ultima actualizare: 27-04-2012 00:24
Planul de salvare a Europei

Europa nu va cadea, cel putin asta ne-au asigurat mai marii continentului, dupa ce au aprobat planul de salvare a Zonei Euro. Iata cum arata schema.

Planul de recapitalizare a bancilor europene cu 106 miliarde euro convenit miercuri la summit-ul UE include si o clauza de mentinere a expunerii institutiilor financiare pe toate subsidiarele din statele membre, pentru a evita presiunea pe pietele de credit si, implicit, pe economia reala.

Reprezentantii bancilor, invitati miercuri seara sa participe la summit, au acceptat in cursul noptii, dupa negocieri tensionate, sa treaca drept pierderi 50% din valoarea nominala a obligatiunilor de stat ale Greciei, pentru a reduce datoria statului elen cu 100 miliarde euro pana in 2020.

Totodata, pentru a evita o criza a creditului provocata de aceasta decizie, autoritatile europene au stabilit ca bancile trebuie sa aiba, la jumatatea anului viitor, o rata minima a capitalului de rang intai de 9% din activele ponderate la risc, necesara pentru a absorbi pierderi cauzate de eventuala intrare a Greciei in insolventa, cu toate riscurile de contagiune presupuse de un astfel de incident.

Documentele publicate de Consiliul European in urma summit-ului incheiat miercuri noapte nu ofera detalii de ordin financiar privind modul in care vor fi realizate recapitalizarile, insa precizeaza ca bancile trebuie sa mentina fluxul de credit catre economia reala si expunerea fata de subsidiarele din toate statele membre.

Iata cum arata toata schema, pe o coala A4.

Hartia a fost publicata de presa britanica si a fost facuta de unul dintre functionarii europeni care au luat parte la discutiile dintre Angela Merkel, Nicolas Sarkozy si reprezentantii bancilor.

Din plan se vede ca nu totul este pus la punct. Ar mai fi lucruri la care inca se lucreaza, cum ar fi "Suportul sectorului privat (CIC): € ?" Sau linia de finalitate "1. GREECE——> 2. BANKS——-> 3. OTHER COUNTRIES EUROZONE——-> 4. ?"

Citeste si: Cui ii este datoare vanduta Grecia. Lista bancilor si institutiilor

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO