Cum poate fi suspendat Basescu. Opozitia are nevoie de 234 de voturi in Parlament

Parlamentul Romaniei

Opozitia trebuie sa stranga cel putin 234 de voturi ale parlamentarilor in favoarea suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu pentru ca demersul sa fie aprobat.

Apoi, pentru ca actiunea opozitiei sa reuseasca, este nevoie ca rezultatul referendumului sa fie dat de majoritatea optiunilor exprimate de cei care se prezinta la urne.

Procedura de suspendare din functie a presedintelui tarii presupune ca, dupa ce masura este adoptata de Parlament cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor, aceasta sa fie validata de populatie, printr-un referendum pentru demiterea sefului statului.

Astfel, opozitia trebuie sa convinga, teoretic, cel putin 17 parlamentari de la putere sau neafiliati sa voteze suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu pentru a cumula cele 234 de voturi minim necesare, in conditiile in care USL are pe hartie 217 parlamentari. La Senat, PSD si PNL-PC au 66 de parlamentari, iar la Camera Deputatilor 151.

Astfel, opozitia numara in total 217 parlamentari, in timp ce coalitia de guvernare are 245 de senatori si deputati. De asemenea, exista si cinci deputati neafiliati unui grup parlamentar. Parlamentul are in prezent 467 de membri, din totalul de 471 de mandate, patru locuri de deputat fiind vacante. Prin urmare, pentru aprobarea suspendarii din functie a presedintelui, care se face cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, sunt necesare 234 de voturi favorabile.

Citește și
Ponta
Ponta, despre intentia suspendarii lui Basescu: Un presedinte nu mai poate fi iresponsabil
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Astfel, USL ar trebui sa mai convinga cel putin 17 parlamentari sa voteze alaturi de opozitie suspendarea din functie a sefului statului. Votul fiind secret cu bile, nu poate fi lipsit de surprize, de ambele parti.

Opozitia are pe hartie 217 parlamentari, insa in aceasta perioada se discuta despre excluderea lui Mircea Geoana din PSD, care ar putea fi urmata si de pierderea altor parlamentari.

Ce prevede Constitutia despre procedura de suspendare a presedintelui Romaniei

Articolul 95 din Constitutie precizeaza ca, "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale.".

In cadrul declansarii acestei proceduri de suspendare, presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. Propunerea de suspendare din functie a sefului statului poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui.

Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui, mai prevede legea fundamentala, potrivit Mediafax.

Presedintele care conduce sedinta comuna a celor doua Camere, dupa prezentarea propunerii de suspendare din functie si ascultarea explicatiilor sefului statului, consulta deputatii si senatorii daca datele existente sunt suficiente pentru a fi sesizata Curtea Constitutionala sau daca este necesara constituirea unei comisii comune de ancheta. Hotararea se ia cu majoritatea voturilor din numarul total al deputatilor si senatorilor, adica 234 de voturi, deoarece doua locuri de deputat sunt vacante.

-► In cazul in care s-a apreciat ca datele sunt suficiente, propunerea de suspendare, insotita de informatiile necesare, se trimite de indata, de catre presedintele care a condus sedinta comuna, Curtii Constitutionale spre consultare, mentionandu-se si termenul pana la care aceasta trebuie sa se pronunte.

-► In termen de 24 de ore de la primirea avizului Curtii Constitutionale, Camerele Parlamentului se intrunesc in sedinta comuna pentru a hotari asupra propunerii de suspendare din functie.

-► La dezbateri este invitat si Presedintele Romaniei, caruia i se va da cuvantul, la cererea sa, oricand in timpul dezbaterilor, pentru a da explicatii asupra faptelor ce i se imputa.

-► Hotararea se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, iar votul este secret, prin bile.

-► In cazul in care s-a hotarat constituirea unei comisii comune de ancheta, raportul intocmit de aceasta in termenul stabilit in hotararea Parlamentului se trimite, prin grija presedintilor celor doua Camere, Curtii Constitutionale spre consultare, in termen de 3 zile de la data depunerii raportului.

La suspendarea din functie a sefului statului din 2007, Parlamentul a constituit o astfel de comisie care a fost condusa de Dan Voiculescu. Hotararea adoptata de Parlament in cadrul procedurii de suspendare din functie a sefului statului se comunica acestuia, in termen de 48 de ore, sub semnatura presedintilor celor doua Camere.

-► Daca propunerea de suspendare din functie a fost aprobata, hotararea se trimite si Guvernului in vederea initierii proiectului de lege privind organizarea si desfasurarea referendumului pentru demiterea presedintelui.

-► Conform Legii referendumului 3/2000, participantii la referendum se pronunta prin "da" sau "nu" la urmatoarea intrebare: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei?".

Legea prevede ca "demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum".

Aceasta este a doua oara cand opozitia initiaza procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu din functie. Precedenta suspendare a avut loc in timpul primului mandat de sef al statului, in anul 2007. Parlamentul a aprobat suspendarea presedintelui, insa la referendumul de demitere decizia a fost invalidata de populatie. Astfel, la referendumul din 19 mai 2007 pentru demiterea presedintelui Basescu, 74,48% din cei care s-au prezentat la urne au votat impotriva, iar pentru demiterea acestuia s-au pronuntat 24,75%, prezenta la referendum fiind de 44,45%.

Pe durata suspendarii din functie a sefului statului, prerogativele sale au fost indeplinite de Nicolae Vacaroiu, la acel moment presedinte al Senatului. Acesta s-a autosuspendat din PSD pe durata asigurarii interimatului.

Liderii USL au anuntat, luni, ca declanseaza procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Demersul are loc in conditiile in care PSD a cerut inlocuirea de la conducerea Senatului a lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
USL a decis sa inceapa procedura de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, Traian Basescu
USL a decis sa inceapa procedura de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, Traian Basescu

Liderii PSD, PNL si PC au discutat, luni, la sedinta conducerii Uniunii Social Democrate, un raport al juristilor PSD referitor la inceperea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.

Ponta, despre intentia suspendarii lui Basescu: Un presedinte nu mai poate fi iresponsabil
Ponta, despre intentia suspendarii lui Basescu: Un presedinte nu mai poate fi iresponsabil

Victor Ponta a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani", referitor la intentia de suspendare din functie a presedintelui, ca este "un semnal foarte clar" si, daca seful statului nu-l receptioneaza, USL nu va ezita sa introduca o actiune de suspendare.
 

PSD: La ce se intampla acum in PDL, s-ar putea sa avem o surpriza placuta la suspendarea lui Basescu
PSD: La ce se intampla acum in PDL, s-ar putea sa avem o surpriza placuta la suspendarea lui Basescu

Purtatorul de cuvant al departamentelor PSD, Olguta Vasilescu, a declarat ca, desi USL nu are voturile necesare in Parlament pentru a-l suspenda din functie pe presedintele Traian Basescu, s-ar putea sa aiba o supriza placuta de la unii parlamentari PDL.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.