Tot mai multă politică în familie, în România. Funcții de parlamentar, lăsate „moștenire” copiilor și soțiilor
În România se face tot mai multă politică în familie. Dacă în rândul minorităților naţionale este o tradiție ca funcţiile de deputat să fie lăsate „moștenire” copiilor şi soțiilor, moda s-a extins şi la celelalte partide.
Aşa se face că şi în actualul Parlament vedem aleşi noi cu nume care ne sună cunoscut.
Remus Munteanu este fiul fostului lider al deputaţilor PSD, retras din Parlament în 2018. Munteanu junior, fost fotbalist la FC Ceahlăul, a fost ales, la fel ca tatăl său, deputat de Neamţ şi spune că vine în Parlament cu expertiza în zona de tineret, mai ales că a fost şi secretar de stat în guvernul PSD. A învăţat multe, spune el, chiar de la tatăl său.
Remus Munteanu, deputat PSD: „Am simţit că la 46 de ani e momentul să fac pasul ăsta. Dacă era ceva forţat, dacă vreţi să faceţi vreun apropo, poate la 30 de ani eram deputat”.
Reporter: „Întrebarea era dacă a avut vreo influență în stabilirea listelor”.
Remus Munteanu: „V-am zis că da”.
La fel şi Dumitriţa Gliga, noul deputat PSD de Mureş, aleasă în aceeaşi circumscripţie ca tatăl său, Vasile Gliga. El a fost deputat înaintea ei şi lider al organizaţiei PSD Mureş, la conducerea căreia a lăsat-o.
Şi la PNL s-a transmis pasiunea pentru politică în familie. Maria Gabriela Horga este fiica unui alt fost deputat PNL, Vasile Horga. Numai că, în cazul lor, carierele politice au fost complet separate.
Maria Horga, deputat PNL: „Eu am fost în PNL chiar înaintea tatălui meu, la nivel central şi în București, nu în Dâmboviţa, tocmai pentru că era el acolo. Cariera mea politică a fost chiar independentă de tatăl meu, făcută pas cu pas, de 14 ani”.
Moştenirea funcţiilor nu este ceva nou în rândul minorităţilor. A fost cazul italienilor care, după retragerea lui Mircea Grosaru, au fost reprezentaţi în parlament de fiul acestuia, Andi Grosaru. La fel şi în cazul rutenilor, iar polonezii au făcut schimb între soţi. Mai întâi, Longher Ghervazen i-a reprezentat ani buni în parlament. În mandatul trecut, şi-a lăsat soţia. Acum, a revenit el pe scaunul de deputat.
Cristian Pârvulescu, analist: „Se poate învăţa politica în familie, dar pe de altă parte, sunt politicieni de importanţă minoră, care au însă control asupra organizaţiilor judeţene şi care au reuşit să-şi impună rudele acolo. Aici vorbim deja de nepotism şi e o situaţie gravă care ar trebui sancţionată”.
Pe listele AUR, au candidat 27 de perechi de soţi, părinţi şi copii sau fraţi. Dintre toţi, doar doi au avut succes. Danut Aelenei va veni la muncă alături de soţie, el la Camera Deputaţilor, iar ea la Senat.