Tariceanu neaga ca ar fi concesionat zacaminte din zona castigata la Haga

Ultima actualizare: 05-05-2012 07:56

La o zi dupa ce ne-am bucurat, ca am castigat la Haga, in procesul cu Ucraina, izbucneste un scandal, legat tocmai de resursele din Marea Neagra.


Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, il acuza pe fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, ca ar fi concesionat unei firme canadiene, doua zacaminte din perimetrul Romaniei. In replica, Tariceanu spune, ca doar a prelungit un contract, incheiat in 1992 si nu este nicidecum vorba de suprafata castigata marti. 

Coincidenta sau nu, miercuri a fost destituit seful Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale

"Exista riscul ca succesul obtinut de parte romana la Haga sa fie umbrit de un comportament care ar putea fi de-a dreptul iresponsabil," a declarat miercuri Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii Camera Deputatilor. Iulian Iancu se refera la o hotarare a vechiului guvern care prevede ca explorarea si impartirea productiei de petrol de pe doua dintre platforme, Pelican si Midia, sa fie atribuita firmei Sterling Resources.

Concesionarea a fost acordata de Guvernul Stolojan in anul 1992 si a fost prelungita succesiv de toate guvernele Romaniei. Hotararea Guvernamentala din 12 noiembrie 2008 nu a acordat drepturi in plus companiei in cauza si nici nu modificat continutul contractului de concesiune realizat de Guvernul Stolojan.
Calin Popescu Tariceanu
Fostul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale a declarat pentru Gandul ca cele doua perimetre nu sunt in zona castigata de Romania la Haga. Si fostul premier neaga orice acuzatie referitoare la favorizarea acestei firme.

Petrom are in prezent daua perimetre iar compania canadiana Sterling Resources are alte daua perimetre toate in platoul Romaniei si nu in cel cistigat la Haga. 

Deocamdata doar Petrom produce in cele daua perimetre, prin intermediul a patru zacaminte comerciale. Zacamintele detinute de Sterling Resources sunt inca in curs de evaluare. 

Aceste perimetre detinute de cele doua companii totalizeaza peste 18.000 de kilometri patrati, nu se afla in zona de disputa cu Ucraina, si sunt exploatate din 1987.  Concesionarile au fost facute catre compania canadiana pentru o perioada de 25 de ani, iar catre Petrom pentru o perioada de 30 de ani.  Ambele pot fi prelungite cu 15 ani.

Bogatia platoului continental al Marii Negre a trezit deja interesul companiilor din domeniul gazelor naturale si petrolului.

Pretul gazelor din Marea Neagra va fi la nivelul celor din productia interna, adica 495 de lei, de patru ori mai ieftin decat gazul din import. Acest lucru ar trebui sa duca la o ieftinire a gazului natural platit de consumatori. 

Titeiul din platoul continental castigat de Romania ar acoperi necesarul nostru pentru aproape trei ani iar zacamintul de gaz ar ajunge pentru aproape 5 ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO