Tăriceanu: ”Ieri am fost la supermarket! Da, între 11.00 și 13.00”

Dată publicare: 30-03-2020 16:09
Dată actualizare: 30-03-2020 16:19


Calin Popescu Tariceanu

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat pe Facebook faptul că a fost la cumpărături în supermarket între orele 11 și 13, așa cum prevede ordonanța militară pentru persoanele în vârstă.

 

”Ieri am fost la supermarket! Da, între 11.00 și 13.00 ????!

Am constatat lucruri bune și lucruri rele. Dintre cele bune mi-a atras atenția faptul că vânzătorii și personalul care lucrează în interior aveau echipamente de protecție. Apoi am remarcat că cele mai multe produse de bază erau pe rafturi în cantități suficiente. Apoi m-a impresionat că oamenii nu mai umpleau coșuri așa cum o făceau în urmă cu 2-3 săptămâni.” - a precizat liderul ALDE.

Tăriceanu a mai scris pe rețeaua socială că cere plafonarea adaosurilor comerciale la produsele de bază din magazine, astfel încât prețurile să nu crească.

Sunt liberal și cred că într-o economie liberă legea cererii și ofertei trebuie să determine prețurile. Dar în aceste zile nu mai trăim într-o economie liberă pentru că și ea este prizonieră coronavirusului, deci trebuie luate măsuri.

Sunt mai multe posibile metode. Una ar fi să se fixeze prețul final printr-o decizie administrativă. Cam ce făceau comunișții pe vremuri! Posibilul efect este însă că multe produse vor dispărea și că va apărea iar piața neagră! Nu cred că vrem să ne reîntoarcem acolo.

O altă metodă este de a se plafona adaosurile comerciale/marja de profit, în special pe verigile din lanțul de transport și distribuție. Și nu la toate produsele, ci la cele de bază! Așa vom putea lăsa producătorul să-și continue producția, chiar dacă vor fi unele creșteri de prețuri datorate fluctuației prețurilor la materia primă. Până la urmă și aceste creșteri pot fi temperate de guvern prin scăderea, pe termen limitat, a taxelor pe muncă în asemenea fel încât producția să rămână competitivă.

Pe lanțul de desfacere se pot fixa adaosuri comerciale/marje de profit care să poată asigura desfășurarea activității, dar să nu permită ridicarea adaosului până la limita la care să devină speculă!” 

 

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO