Tariceanu a facut proiectul Comisiei de evaluare a democratiei. "Senatul se poate impune ca cea mai prestigioasa instanta"

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, raspunde intrebarilor jurnalistilor inainte de a participa la sedinta de plen comun a Parlamentului, in care se dezbate si se voteaza motiunea de cenzura initiata de PNL FOTO AGERPRES

Camera Superioara a Parlamentului ar putea fi institutia care sa stabileasca daca avem sau nu democratie – si cat de multa. Cel putin, asa isi doreste presedintele sau, Calin Popescu-Tariceanu.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a prezentat Biroului permanent de luni un memorandum privind infiintarea Comisiei speciale pentru evaluarea starii de democratie si a statului de drept. Potrivit Agerpres, urmeaza ca liderii grupurilor sa discute aceasta propunere cu partidele pe care le reprezinta in Senat.

"Am prezentat colegilor din Bp un memorandum intern care este public si care contine obiectivele acestei comisii, cateva elemente care ar trebui avute in vedere de catre viitoarea comisie pentru a fi evaluate. (...) Am solicitat colegilor lideri de grupuri sa ia spre analiza aceasta propunere si sa o discute in cadrul partidelor ca apoi, eventual, aceasta propunere sa fie aprobata si comisia sa poata sa fie constituita", a declarat Tariceanu, luni, la finalul sedintei Biroului permanent al Senatului.

Calin Popescu-Tariceanu a tinut sa sublinieze faptul ca si-ar dori ca membrii viitoarei comisii sa nu urmareasca interesul partidelor pe care le reprezinta in Senat.

"As vrea ca aceasta comisie sa nu fie gandita ca o comisie partizana, care sa faca o abordare dintr-o perspectiva a propriilor partide, ci sa incerce sa se detaseze, sa se puna deasupra intereselor de partid, sigur, un lucru nu simplu avand in vedere inclestarea politica in care ne aflam in momentul de fata. Acesta ar fi dezideratul meu, asta a fost intentia mea si a catorva colegi cu care am discutat despre necesitatea si utilitatea unei astfel de comisii, in asa fel incat, la final, ea sa vina cu o serie de propuneri capabile sa corecteze neajunsurile democratice cu care ne confruntam in momentul de fata", a mai spus presedintele Senatului, adaugand ca aceasta comisie va fi constituita din noua membri pentru a se respecta "o anumita repartizare proportionala intre majoritate si opozitie".

Citește și
tariceanu - agerpres
Tariceanu ii cere lui Iohannis sa le demita pe sefele DNA si ICCJ. De ce sunt acuzate Laura Codruta Kovesi si Livia Stanciu
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Intrebat daca membrii Comisiei speciale vor face si audieri, Tariceanu a declarat ca nu s-a luat in discutie un astfel de aspect, dar ca ar fi oportune discutii interinstitutionale.

"Nu ne-am gandit la asemenea lucruri. (...) Cand vorbiti de audiere, pentru mine termenul are o anumita conotatie, dar eu cred ca o discutie interinstitutionala poate sa aiba loc intre Senat cu orice alta institutie a statului. In fond, am organizat intalnirea cu CSM, care a fost acceptata, am convenit ca aceste intalniri sa le continuam. (...) Cred ca aceste discutii si intalniri nu numai ca sunt necesare, dar ele fac parte din obligatia noastra de colaborare institutionala", a raspuns Tariceanu.

Potrivit presedintelui Senatului, infiintarea unei comisii care sa urmareasca evolutia si performantele democratiei si ale statului de drept este necesara in actuala conjunctura politica.

"Cred ca in actuala conjunctura politica si tinand seama si de evolutiile unele democratice si altele nedemocratice din ultimii ani ai Romaniei, pe langa MCV agreat cu Comisia Europeana, dar care avea drept obiectiv principal monitorizarea evolutiilor din Justitie, cred ca avem nevoie de o evaluare pe care suntem capabili sa o facem si noi, Senatul, cu privire la modul de functionare a principalelor institutii din Romania si la modul in care se respecta, de exemplu, raporturile dintre puterile statului, echilibrul puterilor si controlul lor reciproc, independenta puterilor in stat", a spus acesta.

Tariceanu a adaugat, totodata, ca Senatul nu are suficiente resurse proprii pentru a face toate evaluarile pe care le are in vedere, astfel ca s-ar putea gasi in situatia de a solicita sprijinul unor institutii sau structuri specializate, "care au date, informatii si care pot sa furnizeze o analiza obiectiva, urmand ca aceasta comisie sa fie mai degraba un 'integrator'".

In memorandumul discutat in sedinta Biroului permanent al Senatului se arata ca aceasta comisie speciala are un termen de noua luni pentru a depune un raport detaliat, insotit de recomandari "de lege ferenda".

"In temeiul art. 77 alin. (1) din Regulamentul Senatului se infiinteaza Comisia speciala pentru evaluarea starii de democratie si a statului de drept din Romania, compusa din noua membri, cu termen de depunere a raportului de noua luni de la data adoptarii hotararii de infiintare. Obiectivul Comisiei (...) este acela de a prezenta Senatului, prin intermediul acestuia, societatii romanesti, un tablou analitic si obiectiv atat al calitatii practicilor si institutiilor democratice, cat si a modului in care puterile in stat sunt organizate potrivit principiului constitutional al separatiei, echilibrului si controlului reciproc. In calitatea sa de Camera Superioara a Parlamentului, Senatul se poate impune ca cea mai prestigioasa si moderata instanta de reflectie asupra unei tematici ce este considerata de toate partile implicate in dezbatere ca fiind de maxima actualitate si importanta", se arata in document.

Metodele de lucru ale Comisiei speciale pentru evaluarea democratiei si a statului de drept din Romania vor fi: documentarea, culegerea de date din surse publice, consultari cu societatea civila, mediul academic si reprezentanti ai institutiilor, organizarea de dezbateri publice.

"Exista in prezent mai multe metode de masurare a calitatii democratiei sau de clasificare a natiunilor pe o scala democratica, toate utilizate exclusiv de entitati private. Aceste modele opereaza cu un numar variabil de indicatori si se bazeaza pe culegerea de opinii si pe identificarea perceptiilor sociale cu privire la caracterul democratic al unor institutii sau practici. Pe baza acestei experiente de masurare acumulata in literatura de specialitate, Comisia speciala pentru evaluarea democratiei si a statului de drept din Romania isi va constitui proprii indicatori si propriul model de analiza", se mai arata in document.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Tariceanu vrea sa infiinteze o comisie speciala parlamentara pentru
Tariceanu vrea sa infiinteze o comisie speciala parlamentara pentru "evaluarea democratiei". Gorghiu: "Suna ca o gluma"

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a reactionat la anuntul facut de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, referitor la infiintarea unei comisii speciale privind evaluarea democratiei.

Tariceanu ii cere lui Iohannis sa le demita pe sefele DNA si ICCJ. De ce sunt acuzate Laura Codruta Kovesi si Livia Stanciu
Tariceanu ii cere lui Iohannis sa le demita pe sefele DNA si ICCJ. De ce sunt acuzate Laura Codruta Kovesi si Livia Stanciu

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, cere demisia sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, si a sefei Inaltei Curti, Livia Stanciu, si ii solicita presedintelui Klaus Iohannis, intr-o scrisoare deschisa, sa le inlature din functii.

Tariceanu, dupa intalnirea cu cei 4 ambasadori:
Tariceanu, dupa intalnirea cu cei 4 ambasadori: "Statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive"

Statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive ale statului, ci inseamna institutii puternice, a declarat miercuri presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.