Tariceanu, dupa intalnirea cu cei 4 ambasadori: "Statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive"

Calin Popescu-Tariceanu - AGERPRES

Statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive ale statului, ci inseamna institutii puternice, a declarat miercuri presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

El a facut aceste declaratii dupa intalnirea cu Paul Brummell, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Bucuresti, cu Mattheus van Bonzel - ambasadorul Regatului Tarilor de Jos, cu Dean Thompson - insarcinat cu afaceri ad interim al Ambasadei SUA la Bucuresti si Achim Troster - seful adjunct al Misiunii Ambasadei Germaniei in tara noastra.

"Foarte multa lume vorbeste in Romania despre necesitatea consolidarii statului de drept. Ei bine, am facut aceasta precizare si reprezentantilor diplomatici: statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive ale statului, ci inseamna institutii puternice, care sa fie capabile sa apere drepturile si libertatile cetatenesti in fata abuzurilor pe care, dupa cum vedem, unii le pot face la adresa cetatenilor in general. Nu vorbesc de cazuri particulare sau de categorii particulare, parlamentari sau ministri. E vorba de toti cetatenii, pentru ca toti sunt egali in fata legii", a afirmat presedintele Senatului, la finalul intalnirii.

El a mentionat ca discutiile s-au axat pe chestiuni de interes bilateral, parteneriatele strategice dintre tari, mediul de afaceri.

"Dar, sigur ca au fost curiosi sa intrebe si sa afle de la noi, in calitate de presedinti ai celor doua Camere, chestiuni legate de modificarile legislative care sunt in curs, referitoare la domeniul justitiei. si, prin urmare, am avut aceasta discutie intr-o maniera foarte deschisa si foarte amicala, in care am incercat sa prezint chestiunile care se leaga de preocuparile mai largi ale opiniei publice din Romania. (...) Am vorbit despre faptul ca eu, cel putin, am sesizat preocupari legate de modul in care functioneaza diferitele faze ale cercetarilor penale.

Citește și
ronald lauder
Sute de elevi au invatat ce inseamna diplomatia si afacerile internationale de la ambasadori si ministri
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Si aceste preocupari au fost exprimate si de presedintele Romaniei si de fostul presedinte si de membri ai CMS si reprezentanti ai societatii civile", a explicat Tariceanu, care a denuntat "un spectacol deplorabil al catuselor", un "show mediatic in care oamenii sunt purtati incatusati de colo - colo", care inlatura in opinia sa prezumtia de nevinovatie "si creeaza senzatia de transfer al justitiei din sala de judecata in strada".

Tariceanu a mentionat ca astfel de lucruri au fost impartasite celor patru diplomati si a apreciat ca trebuie aduse acele corectii necesare astfel incat justitia sa nu se indeparteze de la rolul ei esential, impartial.

"Avem semnale care sunt ingrijoratoare, potrivit carora dosarele celor care sunt acuzati sunt insotite de serviciile secrete pana in faza de instanta, lucru care, dupa parerea mea, este complet inacceptabil. Deci vedem o interferenta si o presiune care probabil functioneaza intr-o maniera foarte subtila asupra celor care sunt chemati sa imparta dreptatea si lucrurile acestea nu trebuie sa ramana neobservate si necorectate", a subliniat presedintele Senatului, citat de Agerpres.

El a mentionat ca cei patru diplomati "au fost foarte grijulii sa nu depaseasca o anumita frontiera, care in mod uzual nu se depaseste".

La intalnire a fost prezent si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Potrivit site-ului Senatului, intalnirea a avut loc la solicitarea lui Dean Thompson - insarcinat cu afaceri ad interim al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Bogdan Aurescu anunta ca e nevoie de schimbari in ambasadele Romaniei.
Bogdan Aurescu anunta ca e nevoie de schimbari in ambasadele Romaniei. "Foarte multi si-au depasit mandatul de 4 ani"

Bogdan Aurescu considera ca este nevoie de "o schimbare de garnitura" in ambasadele Romaniei, mai ales la conducerea acestora, in conditiile in care sunt foarte multi ambasadori "care si-au epuizat deja mandatul obisnuit, regulamentar, de patru ani".

Sute de elevi au invatat ce inseamna diplomatia si afacerile internationale de la ambasadori si ministri
Sute de elevi au invatat ce inseamna diplomatia si afacerile internationale de la ambasadori si ministri

270 de elevi de la mai multe scoli din Romania au invatat ce inseamna diplomatia, comunicarea publica si afacerile internationale, de la ambasadori si ministri.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.