Tariceanu, dupa intalnirea cu cei 4 ambasadori: "Statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive"
Statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive ale statului, ci inseamna institutii puternice, a declarat miercuri presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.
El a facut aceste declaratii dupa intalnirea cu Paul Brummell, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Bucuresti, cu Mattheus van Bonzel - ambasadorul Regatului Tarilor de Jos, cu Dean Thompson - insarcinat cu afaceri ad interim al Ambasadei SUA la Bucuresti si Achim Troster - seful adjunct al Misiunii Ambasadei Germaniei in tara noastra.
"Foarte multa lume vorbeste in Romania despre necesitatea consolidarii statului de drept. Ei bine, am facut aceasta precizare si reprezentantilor diplomatici: statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive ale statului, ci inseamna institutii puternice, care sa fie capabile sa apere drepturile si libertatile cetatenesti in fata abuzurilor pe care, dupa cum vedem, unii le pot face la adresa cetatenilor in general. Nu vorbesc de cazuri particulare sau de categorii particulare, parlamentari sau ministri. E vorba de toti cetatenii, pentru ca toti sunt egali in fata legii", a afirmat presedintele Senatului, la finalul intalnirii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El a mentionat ca discutiile s-au axat pe chestiuni de interes bilateral, parteneriatele strategice dintre tari, mediul de afaceri.
"Dar, sigur ca au fost curiosi sa intrebe si sa afle de la noi, in calitate de presedinti ai celor doua Camere, chestiuni legate de modificarile legislative care sunt in curs, referitoare la domeniul justitiei. si, prin urmare, am avut aceasta discutie intr-o maniera foarte deschisa si foarte amicala, in care am incercat sa prezint chestiunile care se leaga de preocuparile mai largi ale opiniei publice din Romania. (...) Am vorbit despre faptul ca eu, cel putin, am sesizat preocupari legate de modul in care functioneaza diferitele faze ale cercetarilor penale.
Si aceste preocupari au fost exprimate si de presedintele Romaniei si de fostul presedinte si de membri ai CMS si reprezentanti ai societatii civile", a explicat Tariceanu, care a denuntat "un spectacol deplorabil al catuselor", un "show mediatic in care oamenii sunt purtati incatusati de colo - colo", care inlatura in opinia sa prezumtia de nevinovatie "si creeaza senzatia de transfer al justitiei din sala de judecata in strada".
Tariceanu a mentionat ca astfel de lucruri au fost impartasite celor patru diplomati si a apreciat ca trebuie aduse acele corectii necesare astfel incat justitia sa nu se indeparteze de la rolul ei esential, impartial.
"Avem semnale care sunt ingrijoratoare, potrivit carora dosarele celor care sunt acuzati sunt insotite de serviciile secrete pana in faza de instanta, lucru care, dupa parerea mea, este complet inacceptabil. Deci vedem o interferenta si o presiune care probabil functioneaza intr-o maniera foarte subtila asupra celor care sunt chemati sa imparta dreptatea si lucrurile acestea nu trebuie sa ramana neobservate si necorectate", a subliniat presedintele Senatului, citat de Agerpres.
El a mentionat ca cei patru diplomati "au fost foarte grijulii sa nu depaseasca o anumita frontiera, care in mod uzual nu se depaseste".
La intalnire a fost prezent si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Potrivit site-ului Senatului, intalnirea a avut loc la solicitarea lui Dean Thompson - insarcinat cu afaceri ad interim al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.
Sursa: Agerpres
Etichete: ambasador, Călin Popescu Tăriceanu, diplomati,
Dată publicare:
14-05-2015 08:59