PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la o înțelegere. Propunerea de premier este Florin Cîțu

orban si citu

PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la un compromis pentru formarea unei coaliţii de guvernare.

Astfel, USR-PLUS acceptă varianta cu Florin Cîțu premier și Ludovic Orban șef la Camera Deputaților, în schimbul mai multor ministere, un număr aproape egal cu PNL.

Aceleași surse din coaliție spun că formula de guvern ar fi 8-7-3( 8 la PNL, 7 la USR-PLUS și 3 la UDMR). De asemenea, pe lângă numărul mare de ministere, USR-PLUS ar urma să primească și portofolii importante cu rol de avizare din Guvern. În discuție sunt - finanțare, dezvoltare și justiție, pe care le revendică USR-PLUS.

Nemulţumiri în PNL


În PNL au apărut nemulţumiri cu privire la faptul că Ludovic Orban insistă să aibă funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar la negocierile cu USR-PLUS şi UDMR lasă destul de uşor prea multe ministere partenerilor, au declarat surse din partid pentru News.ro.

Totodată, referitor la Ministerul Dezvoltării, preşedintele PNL i-ar fi cerut lui Ion Ştefan să aibă în continuare portofoliul şi în viitorul Guvern, au adăugat sursele citate.

Citește și
Klaus Iohannis, Ludovic Orban
Iohannis nu crede că vom avea un Guvern nou până la Crăciun. Ce spune despre o revenire a lui Orban în Guvern
Grigore Leșe a spus că melodia „Așa-i românul” e din folclorul maghiar. Doi cântăreți cunoscuți au reacționat

Una dintre variantele de lucru discutate vineri, la negocierile PNL-USR PLUS-UDMR pentru formarea unei coaliţii de guvernare, include opt ministere pentru PNL, liberalii revendică, printre altele, Apărarea, Externele, Finanţele, Justiţia şi Transporturile.

Alte şase portofolii ar urma să revină USR-PLUS, printre acestea aflându-se Educaţia, Sănătatea şi Munca, însă şi USR doreşte Finanţele sau Justiţia. UDMR ar urma să deţină trei ministere, inclusiv Comunicaţiile şi Agricultura, au declarat pentru News.ro surse politice.

Astfel, sursele citate afirmă că PNL revendică Apărarea, Externele, Internele, Justiţia, Dezvoltarea, Transporturilor, Fondurile UE şi Finanţele.

La rândul ei, Alianţa USR-PLUS ar urma să deţină portofoliile Sănătăţii, Educaţiei, Culturii, Energiei/ Economiei, Muncii, Mediului.

USR-PLUS vrea şi Justiţia sau Finanţele, însă PNL nu pare dispus să renunţe la vreunul dintre ele.

UDMR ar urma să aibă ministerele Agriculturii, Comunicaţiilor şii Tineretului şi Sportului.

Negocierile continuă la Vila Lac

 

 

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au reluat vineri negocierile privind împărţirea funcţiilor din Guvern şi de la conducerea Parlamentului, precum şi pe programul de guvernare.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat la sosire: ”Va fi fum alb, azi veţi vedea fum alb. Sută la sută, guvernăm”. el a sugerat astfel că discuţiile, care durează de mai bine de o săptămână vor fi un succes.

Întrebat în legătură cu afirmaţiile liderului liberal, liderul USR Dan Barna a replicat în glumă: ”Eu am venit cu rumeguşul în portbagaj”.

Negocierile, intrate în impas după ce Ludovic Orban a propus ca el să fie premier - soluţie contestată iniţial şi în partid şi neagreată de USR PLUS - au fost reluate joi.

Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor au dat o declaraţie comună joi după ce au avut o întâlnire în vederea negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare. Liderul PNL a spus că cele trei partide au decis să continue discuţiile, liderul USR a precizat că fiecare parte şi-a exprimat mandatul de negocieri şi o anumită flexibilitate, iar liderul UDMR a afirmat că toate soluţiile rămân pe masă din punct de vedere politic.

„Am decis să continuăm discuţiile pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să ducă la învestirea unui Guvern. Nu am stabilit un termen limită. Am stabilit să continuăm discuţiile. Vom comunica rezultatul pe măsură ce se ajunge la înţelegere pe diferite teme. Variantele sunt pe masă”, a declarat Ludovic Orban.

„Practic, fiecare dintre partide şi-a exprimat în momentul de faţă mandatul. Suntem din nou la masa negocierii. Mâine vor continua discuţiile şi pe partea politică. În întâlnirea de astăzi fiecare dintre părţi şi-a exprimat o anume flexibilitate pentru a găsi acel tărâm comun prin care să constituim coaliţia. Suntem disponibili să găsim o soluţie care într-adevăr să facă o coaliţie stabilă”, a spus Barna joi după-amiază.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat că toate soluţiile rămân pe masă şi e convins că până la finalul anului acesta vom avea nu Guvern.

„Vom continua aceste discuţii, fiindcă aproape singura soluţie bună pentru România şi sunt convins că, de fapt, este singura soluţie această majoritate formată cu PNL, USR-PLUS şi UDMR. Toate soluţiile rămân pe masă din punct de vedere politic şi vom găsi o echilibrare până la finalizarea negocierilor pe toate palierele - Parlament, Guvern. Sunt convins că, până la sfârşitul anului, vom avea un Guvern funcţional, fiindcă intenţia noastră este să avem o guvernare responsabilă, o guvernare eficientă, corectă şi binele comun să primeze. Restul, totul se poate discuta şi se poate ajunge la o înţelegere. Toate soluţiile rămân pe masă, vom găsi cea mai bună soluţie pentru România”, a adăugat Kelemen Hunor.

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Şedinţe la USR şi PLUS, pentru a stabili mandatul de negociere. Cele 3 scenarii propuse
Şedinţe la USR şi PLUS, pentru a stabili mandatul de negociere. Cele 3 scenarii propuse

Liderii USR şi PLUS s-au reunit miercuri pentru a stabili cu ce propuneri vor veni la următoarea rundă de discuţii cu PNL şi UDMR:

Iohannis nu crede că vom avea un Guvern nou până la Crăciun. Ce spune despre o revenire a lui Orban în Guvern
Iohannis nu crede că vom avea un Guvern nou până la Crăciun. Ce spune despre o revenire a lui Orban în Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu ştie ce negociază PNL, USR PLUS şi UDMR în privinţa candidatului pentru mandatul de prim-ministru.

De ce s-a retras Moise Guran din USR:
De ce s-a retras Moise Guran din USR: "A fost o înțelegere penală între Orban și Nicușor Dan”

Jurnalistul Moise Guran, care în luna ianuarie a anunțat că renunță la cariera din presă pentru a se înscrie în USR, după care s-a răzgândit, a explicat acum care a fost motivul pentru care a luat această decizie.

Recomandări
Medicul care refuză să plece afară ca să salveze inimile românilor. „E ușor să stai deoparte și să zici că nu se face nimic”
Medicul care refuză să plece afară ca să salveze inimile românilor. „E ușor să stai deoparte și să zici că nu se face nimic”

Își spune Doctor Heart. Este un medic tânăr, devotat meseriei, care își tratează pacienții cu empatie. Ștefan Busnatu este cardiologul care din grijă pentru inimile românilor alege spitalul din România, în locul celor din străinătate.

Simona Bucura-Oprescu, debordant de sinceră: Probabilitatea să crească speranța de viață în România este „aproape zero”
Simona Bucura-Oprescu, debordant de sinceră: Probabilitatea să crească speranța de viață în România este „aproape zero”

Cu o dureroasă sinceritate, ministrul Muncii spune că sunt zero șanse ca în România să crească speranța de viață.

Sistemul de Garanție Returnare le dă bătăi de cap micilor comercianți. Nu au aparate, nici aplicații ori manual
Sistemul de Garanție Returnare le dă bătăi de cap micilor comercianți. Nu au aparate, nici aplicații ori manual

Sistemul de Garanție Returnare merge cu pași timizi, cu toate că autoritățile au avut la dispoziție trei ani să îl pregătească.