Şedinţe la USR şi PLUS, pentru a stabili mandatul de negociere. Cele 3 scenarii propuse

16-12-2020 20:41


PNL, USR şi PLUS, candidaţi comuni la alegerile locale din București

Liderii USR şi PLUS s-au reunit miercuri pentru a stabili cu ce propuneri vor veni la următoarea rundă de discuţii cu PNL şi UDMR:

UPDATE: Conducerile USR şi PLUS s-au întrunit în şedinţe separate miercuri seara pentru a stabili un mandat de negociere. Există două variante pe care le-ar putea propune partenerilor de coaliţie şi anume ca Florin Cîţu să fie premier, PNL să aibă şefia Senatului, iar Dan Barna să fie preşedinte al Camerei Deputaţilor sau Dacian Cioloş să fie premier, iar PNL să aibă conducerea ambelor Camere ale Parlamentului, au declarat surse politice, pentru News.ro. Negocierile cu PNL şi UDMR vor continua joi. Mai există şi scenariul trei, unul care a fost discutat şi la primele negocieri, respectiv ca funcţiile de premier şi preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului să fie împărţite în mod egal între PNL, USR-PLUS şi UDMR, iar liberalii să aleagă primii ce poziţie doresc, au adăugat sursele citate.

Liderii USR se vor întruni miercuri, de la ora 19,30 într-o şedinţă a Comitetului Politic al formaţiunii, au precizat surse politice.

Tot miercuri seara se va desfăşura o şedinţă a Consiliului Naţional al PLUS, în cadrul căreia urmează să se discute inclusiv despre mandatul de negociere pentru zilele următoare.

Şedinţele au loc după ce, anterior, în cursul zilei de miercuri a avut loc o reuniune a echipei de negociere USR PLUS.

Conform unui comunicat al USR PLUS, conducerea alianţei susţine varianta nominalizării lui Dacian Cioloş sau a lui Florin Cîţu pentru funcţia de prim-ministru, dar consideră că un eventual nou Guvern condus de Ludovic Orban "nu răspunde aşteptărilor" electoratului de centru-dreapta.

"USR PLUS îşi exprimă dorinţa şi disponibilitatea de a continua discuţiile asupra structurii şi programului unei guvernări pe baza unei majorităţi alături de PNL şi UDMR. Ambele variante de premier propuse de partide la consultările cu Preşedintele României, Dacian Cioloş din partea USR PLUS şi Florin Cîţu din partea PNL, au susţinere din partea noastră. Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcţia de premier şi neîndeplinirea angajamentelor luate faţă de USR PLUS, nu răspunde aşteptărilor electoratului de centru-dreapta care îşi doreşte un nou început şi o guvernare cu mandat reformist", a precizat USR PLUS.

 

Sursa: Agerpres

Tags: usr, plus, sedinte,


VIDEO PROTVPLUS.RO