Guvernul a atacat la CCR legea prin care PSD mărește pensiile cu 40%

Ultima actualizare: 13-10-2020 15:35
Ludovic Orban
Facebook/Guvernul României

Guvernul a atacat, marți, la Curtea Constituțională, legea aprobată în Parlament, prin care PSD a introdus bani în plus pentru profesori și pensionari.

Este vorba despre legile privind rectificarea bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe acest an.

”În esență, Executivul reiterează argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigențele de previzibilitate ale legii și perspectivele evoluției situației bugetului consolidat și a economiei generale, cu consecința afectării principiului securității juridice. În plus, abrogarea unor articole din ordonanța de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie a.c. nu duce automat la aplicarea legii inițiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziții tranzitorii. 

Totodată, Guvernul arată că parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanțare a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite și care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispozițiilor constituționale” - se arată într-un comunicat al Guvernului.

În plină campanie electorală, social-democrații au ținut să arate cât pot fi de darnici, în prag de alegeri. Parlamentarii PSD, ajutați de aliați, au votat creșterea cu 40% a pensiilor, cu 25% a salariilor profesorilor și au trimis mulți bani primarilor.

Aceste majorări în plină criză sunt un atentat la stabilitatea economiei″⁣, au acuzat liberalii, iar premierul Ludovic Orban a replicat și mai dur: “Criminalii economici de la PSD nu fac decât să îndrepte România spre incapacitate de plată”.

În legea rectificării bugetare a Guvernului, parlamentarii PSD au anulat majorarea cu doar 14 % a pensiilor - atât cât permite bugetul - și au decis să fie de 40%.

De asemenea, social-democrații au votat majorarea cu 25% a salariilor profesorilor, au alocat 1,5 miliarde de lei autorităților locale, dar și 5,6 milioane de lei către birourile parlamentare- în care vor să schimbe mobila după alegeri. Au avut sprijinul aliaților tradiționali, dar și al UDMR.

Concret, Guvernul ar trebui să facă rost anul acesta de încă 7 miliarde de lei pentru ca pensiile să ajungă la nivelul propus de PSD.

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!